Hlavní obsah

Přestavba tří bytů v jeden

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě, který se líbil našim hostitelům, se uvolnily tři malometrážní byty. Tato náhoda jim umožnila obývat celé patro menšího činžovního domu, kde se podařilo jednotlivé zóny nového bytu jednoduše a prakticky rozdělit. Kdo chce spát nebo být ve svém pokoji a soustředit se na práci, není rušen nikým v obývacím pokoji ani v kuchyni.

Článek

I když to tak nevypadá, příbytek, složený ze tří malých bytů, není příliš rozlehlý. Zásluhu na tom, že působí vzdušně a přehledně, má jeho pečlivé promyšlení a naplánování. Každý člen rodiny má místo nejen pro uložení svých věcí, ale i pro své koníčky a záliby. Dohromady to je byt tak akorát pro pětičlennou rodinu.

Jenže, aby se Libor s manželkou mohli do rekonstrukce pustit, museli prodat původní byt. Podle smlouvy bylo nutné ho do tří měsíců opustit. Tím byl dán i vražedný termín pro realizaci všech stavebních prací.

Nekonečný kolotoč razítek

Před samotným propojením bytů a schválením projektu nastal zdlouhavý kolotoč razítek a povolení. "Bylo to, jako by se stavěl dům od základů," vzpomíná Libor na byty v dezolátním stavu. "Začínat se muselo od holých zdí a především od podlahy. Ty staré parketové se vytrhaly, stejně tak jako prkna pod nimi".

:. Předsíň je vlastně křižovatkou a vstupem do všech místností bytu.  Foto: Archív DůmBydlení

Nové podlahy v bytě jsou z litého betonu. Důležité bylo pečlivě srovnat jejich výšky ve všech místnostech tak, aby na sebe navazovaly. Spojovací příčky mezi sousedními byty nebyly nosné, tudíž se mohly zbourat. Díky tomu se změnila dispozice celého bytu podle potřeb členů rodiny.

Koupelna pro velkou rodinu

Hostitelé mají tři děti, proto byla podmínkou dostatečně velká koupelna s vanou a sprchovým koutem. Do koupelny se musela vejít i pračka, která je oddělena od ostatního prostoru úzkou příčkou. Na stěně vedle ní zbylo ještě místo na velký otopný žebřík k sušení ručníků.

:. Podmínkou byla dostatečně velká koupelna s vanou i sprchovým koutem pro pětičlennou rodinu. Foto: Archív DůmBydlení

Zrcadlo, obložené listelami, je nalepeno přímo na stěně a osvětleno dvěma polohovatelnými bodovými světly. Obklady jsou v decentní kombinaci světlejší a tmavší modré. Ozdobným prvkem je jednoduchý obrazec z tmavších dlaždic na stěně nad vanou.

Protáhlý půdorys kuchyně

Kuchyňská linka je umístěna po obou stranách užší místnosti s velkým oknem do dvora. Našlo se tu místo nejen pro velkou lednici, ale i pro plynový kotel, který vyhřívá byt i ohřívá teplou vodu.

"Někomu by možná úzká kuchyně vadila, my jsme si z ní udělali přednost. Linka je rozdělena na dvě protilehlé části, takže se stačí jen otočit a vše pro vaření máme po ruce", libují si manželé.

Digestoře jsou v kuchyni hned dvě. Jedna je zabudovaná v kuchyňské lince a druhá nad jídelním stolem. Slouží k tomu, aby cigaretou zapálenou k odpolední kávě, nenačichl celý byt. Užitečný zlepšovák si nemohou hostitelé vynachválit. Na podlaze je kvůli snadné údržbě velkoformátová dlažba se světlým vzorem a světlá je i kuchyňská linka. Aby kuchyň nepůsobila příliš studeně, obklady za pracovní deskou jsou v sytě vínové barvě.

:. Pokoj dvou starších sourozenců je společný, rozdělený patrem. Foto: Archív DůmBydlení

Studentský pokoj pro dva

Pokoj starších sourozenců je společný a kvůli soukromí je rozdělen spacím patrem. Spodní složená postel slouží přes den jako gauč, na němž se dá nejen učit, ale i lenošit. Nika ve stěně se využila jako prostor pro vestavěnou knihovnu. Zatím ji zdobí pouze nejmilejší předměty obou sourozenců.

Také za horní postelí vznikl výklenek, kam lze odložit budík, knížku nebo hrnek s čajem. V pokoji je dost volného místa, vždyť hlavní výbavu tvoří jen knihovna, užší nábytková sestava a u okna pracovní stůl. Velká vestavěná skříň až ke stropu je v předsíni, přímo před pokojem.

Pokoj pro princeznu

Pokojík nejmladší dcery má užší obdélníkový tvar. Velké okno je doplněno dětskou roletou s kreslenými motivy a hlavně chytrým bezpečnostním dětským zámkem na klíč, bez něhož ho nelze otevřít. Že v pokojíčku bydlí malá princezna, je poznat nejen podle hraček a vybavení, ale i podle růžovofialových stěn.

Součástí nábytku v dětském pokoji jsou i jednoduché kovové otevřené police s obloukem, natřené do barvy pokoje. K sestavě patří také malé židličky a stoleček. Plyšáci i knížky mají útočiště v otevřené policové stěně naproti posteli a malý pracovní stolek přiléhající levým bokem ke stěně pod oknem v budoucnu nahradí stůl pro školačku.

:. Obývacímu pokoji vévodí sedačka nabízející dost místa pro všechny. Foto: Archív DůmBydlení

Klidná ložnice rodičů

Ložnice rodičů je malý pokojík, kterému dominuje velká manželská postel doplněná vysokým čelem s odkládací rampou na drobnosti a lampičkami v bílé barvě. I ostatní ladění barev v místnosti je decentní. Stěny ve světlelososovém odstínu navozují příjemný pocit.

Příznivé je, že rodiče mají jen pro sebe minikoupelnu (samostatné WC s malou sprchou) sousedící s ložnicí a při ranní nebo večerní hygieně si mohou dopřát soukromí. Také v případě potřeby lze byt rozdělit na dvě samostatné části, kde nikdo nikoho neruší.

Dostatek úložného prostoru

Filozofie Libora a jeho manželky - čím méně věcí, tím lépe a hlavně dostatek úložného prostoru - se odráží na celkovém vyznění bytu. Působí vzdušně, není přetížen drobnými dekoracemi a snadno se udržuje. Proto by byl téměř hřích nevyužít zdejší vysoké stropy k ukládání věcí. Snížený strop nad koupelnou o půdorysu téměř 2x2 m je velkorysý a schová sezonní oblečení i obuv, nářadí a věci pro domácnost. Tento prostor je snadno přístupný z předsíně.

Nová dispozice počítala i s vestavěnými skříněmi. Jedna je v ložnici rodičů, druhá v předsíni, další v obývacím pokoji, začleněná do niky. V místnostech tak mohou být už jen menší skříňky a prádelníky, které opticky nezmenšují místnosti a přitom jsou dostatečně funkční.

I když Libor vydrží mnoho, přiznává, že si při rekonstrukci, podobající se maratonu, chvílemi sáhl na dno svých sil. Velkým pomocníkem, hlavně v rozvleklých dokončovacích pracích a finálním úklidu, mu byla manželka. Celou dobu se těšili na to, že se do bytu všichni pohodlně vejdou a v obývacím pokoji bude dost místa i na popovídání si s přáteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám