Hlavní obsah

Prasklou dlaždici nemusíte mít doma navždy

Novinky, Magdalena Krajmerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí trocha neopatrnosti a těžký hrnec vám vypadne z rukou na podlahu, nebo při věšení obrázků spadne odložené kladívko ze štaflí. A výsledek? Hrnec i kladivo přežijí, jen na dlažbě zůstane prasklina nebo odštípnutý kousek. Pak máte tři možnosti: s vadou se smířit a dělat, že ji nevidíte, jde-li to, tak místo překrýt kusovým kobercem nebo dlaždici slepit či vyměnit. Třetí varianta je samozřejmě nejlepší a nejtrvalejší.

Foto: Keramika Soukup

Zvlášť u specifických dekorů je nutné hned při nákupu brát minimálně o deset procent materiálu více pro případ, že by se některá z dlaždic poškodila, abyste ji mohli vyměnit za jinou.

Článek

Prvním předpokladem, že výměna prasklého obkladu nebo dlažby proběhne úspěšně, je to, že doma budete mít náhradní kus. Dojít do obchodu a koupit novou dlaždici prakticky nelze.

„Vždy je nutné měnit dlaždice shodné výrobní šarže, aby byl zachován stejný rozměr a barevný odstín,“ říká Tomáš Lindauer, zástupce značky Rako. Proto při nákupu nepodceňujte doporučení, že máte kupovat minimálně o deset procent keramiky více, než ve skutečnosti potřebujete.

Foto: Rako

Do koupelny volte lepidla a tmely určené do vlhkého prostředí.

Když stačí lepit

Jsou případy, kdy po nárazu těžkého předmětu dlaždice nejen praskne, ale část se jí zároveň odlepí. Pokud ji nechcete celou měnit, nebo ji nemáte, pak stačí úlomek zpět přilepit.

„Doporučujeme používat gelové čiré lepidlo, které je po zaschnutí téměř neviditelné, a tedy i opravované místo bude jen těžko rozpoznatelné,“ doporučuje Katarína Baránková za značku Henkel/Pattex a dodává, že opravujete-li obklady v koupelně či na jiných vlhkých místech, je nutné volit výrobky odolné proti vlhkosti. Samotná oprava trvá jen několik minut.

Foto: Pattex

Úlomek dlaždice i podklad nejprve zbavte všech nečistot, zejména jemného prachu, a odmastěte.

Foto: Pattex

Gelové lepidlo, které je vysoce univerzální, stačí nanést pouze v bodech na jednu plochu, což práci zrychlí.

Foto: Pattex

Po nanesení lepidla není nutné čekat, úlomek můžete vrátit hned na své místo.

Foto: Pattex

Lepený odlomek důkladně přimáčkněte k podkladu a případně otřete hadrem lepidlo, které vyteče na povrch.

Foto: Pattex

Místo nechte vytvrdnout minimálně 24 hodin, je ideální po tuto dobu celou dlaždici zatížit.

Výměna prasklé dlaždice

Jestliže je poškození obkladu či dlažby velké, na příliš viditelném místě nebo by vám vadila i nepatrná „jizva“ po lepení, a máte v zásobě náhradní obkladačku, můžete přistoupit k výměně kus za kus.

Foto: Bosch

Při vyndávání prasklé či poškozené dlaždice nejprve odstraňte kolem dokola spárovací hmotu (k tomu se ideálně hodí speciální vibrační bruska), a pak ji teprve vysekejte. Lépe než pomocí dláta a kladiva to zvládnete s rozbrušovacím kotoučem.

Foto: Rako

Podklad očistěte, zbavte prachu. Při jistotu si nasucho vyzkoušejte, zda se vám dlaždice na místo vejde. Poté naneste lepidlo zubovou stěrkou se zubem 8 až 10 mm.

Lepidlo nanášejte oboustranně, tedy na dlaždici i podklad, čímž lépe zajistíte rovinnost, docílíte bezdutinového kontaktu a ideálního spojení keramiky s podkladem.

Foto: Rako

Nalepte samotnou dlaždici a důkladně ji přimáčkněte k podkladu. Vyteklé lepidlo ihned odstraňte.

Foto: Rako

Následující den je možné dlaždici vyspárovat. Spárovací hmotu zatírejte do spár neoprenovou nebo gumovou stěrkou. Na závěr umyjte cementový závoj na povrchu roztokem s čističem typu CL 802. Po 24 hodinách je plocha opět pochozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám