Hlavní obsah

Podle čeho vybírat novou pračku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete novou pračku a chcete se tak trochu zorientovat v nabídce? Mezi pračkami jsou velké rozdíly nejen v kvalitě a schopnostech, ale i v komfortu obsluhy. Jak na to?

Foto: Siemens

Pračka a sušička řady avantgarde jsou perfektní kombinací vysokého výkonu a ultramoderního vzhledu v každém detailu. Černý ovládací panel nakloněný v úhlu 25° dokonale ladí s dotykovým multiTouch LED displejem.

Článek

Nejžádanější jsou pračky plněné předem. Jejich výhodou je velká funkční i rozměrová variabilita.

Bojujeme-li s každým centimetrem, jsou k dostání tzv. pračky slim s hloubkou již od 33 cm a s kapacitou 5 kg prádla.

Foto: Datart

Předem plněná pračka LG F7096QD pro 7 kg prádla, energetická třída A+++, má 12 programů a 9 přídavných funkcí, Direct Drive motor, účinnost praní A, účinnost odstřeďování B, cena 10 990 Kč.

Máme-li početnější rodinu, dáme přednost pračce dvakrát tak hluboké, schopné vyprat i 12 kg prádla. Spolehlivá se dá pořídit již od 5000 Kč, ty luxusní jsou od 50 000 Kč.

Předem plněné pračky

V této kategorii je jednoznačně největší výběr modelů. Záleží na našich prioritách, podle nichž si koupíme pračku s mechanickým ovládáním, úspornou pračku s odloženým startem a kvalitní elektronikou či dokonce spotřebič s vlastním generátorem páry, schopností automatického dávkování pracího prostředku, grafickým barevným displejem v češtině nebo se speciálními pohyby bubnu podle druhu praného prádla.

Foto: Bosch

Nová pračka Bosch Serie 8 s technologií ActiveOxygen odstraní až 99,99 % bakterií a mikroorganismů i při nízkých teplotách praní, osvěží prádlo bez praní, cena 25 590 Kč.

Výhody 

  • Snadný přesun prádla z koše do bubnu a zpět.
  • Na výběr modely samostatně stojící, podstavné či vestavné do kuchyňské linky nebo koupelnového nábytku.
  • Větší kapacita bubnu pro prádlo.
  • Vyšší stabilita, tišší provoz.
  • Na předem plněnou pračku lze postavit sušičku.

Vrchem plněné pračky

Jsou praktické kvůli tomu, že nepotřebují žádné místo pro otevření dvířek bubnu. Proto se osvědčily zejména v malých bytech. Vrchem plněné pračky si oblíbili starší lidé, kteří se při jejich plnění nemusí tolik ohýbat.

Běžně lze pořídit pračky za příznivé ceny do 6000 Kč, nejvyšší modely se pohybují v desítkách tisíc korun.

Foto: Electrolux

Vrchem plněná pračka energetické třídy A+++ s LCD displejem, dávkovačem FlexiDose Plus, náplní prádla 6 kg, max. rychlostí odstřeďování 1200 ot./min., s modrým certifikátem Woolmark, cena 13 000 Kč.

Horem plněné pračky nenabízejí tolik technických vychytávek, přesto si lze pořídit jak základní modely s manuální volbou programů či teploty, tak typy, které po zvolení programu vše nastaví samy, disponují podsvícenými informačními displeji, umožňují volit délku programu apod.

Foto: Whirlpool

Vrchem plněná pračka Whirlpool TDLR 70230 ZEN disponuje kapacitou bubnu na 7 kg prádla, energetickou třídou A+++ a možností až 1200 otáček. I díky extra tichému motoru ZEN s automatickou zárukou 20 let je ideální pro každou domácnost. Cena 16 490 Kč

Dobře si prohlédněte buben

Při výběru pračky nás může ovlivnit kapacita bubnu a jeho uspořádání.

Nikdy neplníme buben až po horní okraj, necháme zhruba 15 cm prostor pro pohyb prádla. Lépe se tak vymáchá, prací prášek se kvalitněji rozpustí a prádlo nebude zmačkané.

Máme-li možnost, koupíme pračku s větším bubnem, který si pečlivě prohlédneme. Rozdíl ve vnitřní velikosti je mnohdy obrovský, bez ohledu na uváděnou kapacitu v kilogramech. A také v materiálech – vhodný je proto plast, litina nebo nerez.

Foto: Electrolux

Předem plněná pračka s napařovacím systémem SteamCare, s inteligentním systémem OptiSense, funkcí TimeManager. měkkým bubnem pro šetrnou péči, invertorovým motorem, náplní prádla 8 kg, s max. rychlostí odstřeďování 1400 ot./min., cena 15 000 Kč

Velké otvory pro průchod vody v bubnu nejsou k prádlu dost šetrné.

Za jeden z nejlepších bubnů je považován voštinový buben. Ten díky své konstrukci nenechá prádlo klouzat po tenkém filmu vody, který se na bubnu vytvoří.

Chytré a bezpečné praní

Některé pračky mají navíc parní generátor, který doplňuje standardní programy nebo vytváří samostatný program. Jsou vhodné pro alergiky, protože horká pára likviduje bakterie i alergeny a lépe udržuje teplotu v bubnu. Přispívá tak ke snížení energetické náročnosti pračky. Dobře odstraňuje pachy, proto se hodí i k osvěžení již nošeného, ale nezašpiněného oblečení.

Foto: Datart

Předem plněná pračka SAMSUNG WW90K6414QW/LE s unikátním systémem dvířek AddWash nabízejícím možnost vložit prádlo i v průběhu pracího cyklu. Energetická třída A++ nabízí kvalitní vyprání i při nízkých teplotách. Cena 18 990 Kč

Jiné modely disponují na přívodní hadici integrovaným systémem Aquastop. Ten v případě netěsnosti pláště přívodní hadice uzavře přívod vody. Zabrání tak zbytečnému vytopení bytu i sousedů.

Funkce a technologie

Rodinám s dětmi se vyplatí pračka s dětskou pojistkou, která zabrání nežádoucí manipulaci.

Moderní je také podpora wi-fi. Slouží k zapnutí spotřebiče mobilem, také k monitoringu pracího cyklu, ale i k diagnóze stavu pračky.

Foto: Indesit

U nové pračky INNEX stačí pouze jeden stisk tlačítka Push & Wash k jejímu zapnutí, automatickému nastavení univerzálního 50minutového pracího cyklu a ke spuštění praní. Pračka navíc disponuje dalšími 14 pracími cykly pro 8 kg prádla, běžná cena 9490 Kč.

Technologie NFC (Near field communication) nám zase pomůže stahovat nové prací programy do mobilu, třeba studené praní nebo dětské oblečení, a pak je aplikovat pouhým přiložením mobilního telefonu na pračku.

Úspora energie i vody

O spotřebě elektřiny nám ucelenou informaci podávají energetické štítky, které jsou povinné v celé EU v jednotné formě.

Všechny modely musí splňovat minimálně energetickou třídu A. Značkové modely dosahují kategorie A+++. Rozdíly ve spotřebě elektrické energie se pohybují ročně na úrovni stovek korun. Ale za několik let provozu ušetříme s úspornější pračkou tisícovky.

Ohledně spotřeby vody se výrobci rozcházejí v uvádění optimálního množství vody u jednotlivých programů.

Spotřeba vody se počítá pouze při programu bavlna na 60 °C, při jiném programu může být i dvojnásobná. Proto při používání různých programů bude spotřeba vody podstatně vyšší. Také záleží na kapacitě bubnu. Jinou spotřebu vody má pračka s náplní na 5 kg prádla a jinou na 12 kg prádla.

Účinné odstřeďování

Účinnost odstřeďování je dost zásadní, vyjádřená stupnicí od třídy D po třídu A. Třída účinnosti pračky se posuzuje na základě procentuálního zbytku vody v prádle.

Pro představu: pračka s účinností C zanechá v prádle 54 až 63 % vody, pračka s účinností odstřeďování A nechá v prádle méně než 45 % zbytku vody. Prádlo poté rychleji schne, případně, pokud jej vložíme do sušičky, spotřebujeme méně energie i času na usušení.

Mechanika, či automatika?

Levné pračky mají jednoduché ovládání, kdy se voličem nastavuje program, teplota a otáčky ždímání. K dispozici jsou i další volby, ale mechanické ovládání nám dostatečně prádlo neochrání.

Nastavíme-li u vyšších modelů jakýkoli program, pračka pro něj už má přednastavenou ideální teplotu i otáčky vzhledem k materiálu prádla, které se u daného programu očekává. Ovládání takové pračky je podstatně komfortnější, rychlejší a bezpečnější.

Špičkové modely si navíc podle zvoleného programu a váhy prádla samy nadávkují prací prášek i aviváž. Stačí jen zjistit, zda se funkce jmenuje Fuzzy Logic, 6th Sense, OptiSense, či VarioPerfect. Vždy jde o přizpůsobení praní ruku v ruce s úsporami energie, vody nebo času.

Perte při nižších teplotách 

Programy typu vyvářka či praní na 70 °C jsou minulostí. Pro kvalitní vyprání stačí teplota vody 30-40 °C, protože enzymy obsažené v moderním pracím prášku pomáhají s odstraněním nečistot.

Vysoká teplota praní ničemu nepomůže, jelikož se detergent při teplotě nad 60 °C neprojevuje více než při teplotách nižších. Nejsilnější efekt zaznamenáte okolo teploty 40 °C.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám