Hlavní obsah

Pítko pro včely a hmyz zvládne každý. Pomocníci na zahradě vám budou vděční

Letní horka sužují nejenom lidi a větší zvířata, jako jsou třeba psi a kočky, ale také včely a další hmyz, který s neutuchající pracovitostí opečovává vše na zahradě. Zkusme jim letní pařáky trochu zpříjemnit jednoduchým výrobkem - pítkem.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Pítko pro hmyz je nejlepší umístit do stínu, kde se voda nebude tak rychle odpařovat.

Článek

V parných letních dnech shánějí včely a další užitečný hmyz vodu jen obtížně. Majitelé zahrad, ale nejenom oni, mají proto příležitost jim toto hledání ulehčit instalací velice jednoduchých pítek, která pro tyto drobné tvory budou zároveň bezpečná.

K výrobě budete potřebovat jen pár snadno dostupných předmětů. V základní podobě poslouží jakákoli starší miska, třeba i ta pod květináč, libovolné hloubky.

Tu naplníme různě velkými kameny a nalijeme do ní vodu. Její hladina by měla sahat k horním kamenům, které mají ve vodě vytvářet ostrůvky, odkud se přilétnuvší hmyz může snadno a pohodlně napít.

Kdo chce, může použít nejenom oblázky, ale třeba i mušle nasbírané během dovolené u moře a zajímavě rostlé, třeba i oloupané kousky větviček. Vznikne tak pítko, které je užitečné a zároveň působí esteticky.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Včely i další hmyz pro nás na zahradě nezištně pracují. Pomozme jim proto na oplátku ve dnech horka a připravme jim místo, kde se mohou napít.

Kdo má rád více „domácí” přírodní prvky, může mezi kameny a větvičky vyskládat i pár kousků mechu. Pro hmyz tak vznikne jakýsi miniaturní biotop, který nabídne to nejdůležitější - vodu.

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Zahrada

Jakou vodu použít

Ačkoli hmyz v případě nouze vezme zavděk i vodou kohoutkovou, větší radost, jako ostatně všem zvířatům, udělá voda dešťová. V jisté výhodě jsou v tomto případě majitelé zahrádek se sudy zachycujícími dešťovou vodu.

Pro běžnou potřebu stačí mít ke svodům okapů přisunutou misku či sklenici, případně kyblík a z nich pak vodu do pítka doplňovat.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Pro výrobu pítka stačí pár předmětů, které každý nalezne doma nebo v lese či na zahradě - vysloužilý truhlík nebo misku pod květináč, pár kamenů, kousek větvičky a na dozdobení třeba pár šišek a kousek mechu.

Kam je umístit

Jak vyplývá z logiky věci, ideálním místem pro pítko je spíše stinný kout, kde se voda z pítka nebude alespoň tak rychle vypařovat a zároveň si hmyz může lépe odpočinout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zároveň není od věci najít místo někde poblíž kvetoucích rostlin, aby se včely po občerstvení mohly zase vesele pustit hned do práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Díky mírné zimě uhynulo méně včel

Minulá zima napáchala tuzemským včelařům méně škod než ta předešlá. Podle výsledků monitoringu úspěšnosti zimování včelstev, na němž se podílejí odborníci...

Výběr článků

Načítám