Hlavní obsah

Nezapomeňte na jarní prořez stromů, dodáte jim sílu k růstu

Právo, Karolina Černá

Ovocné stromy se odmění úrodou, když je na konci zimy zbavíme nemocných a starých větví. Jako první prostříháváme odrůdy odolné vůči mrazu, protože zima nás může překvapit ještě v dubnu.

Foto: Mountfield (2x)

Elektrický prořezávač větví EAS 750 F, vybavený teleskopickou násadou, dosáhne až do výšky 4,5 m, proto práci zastaneme pohodlně ze země. Kvalitní řez zajistí lišta od renomované americké značky Oregon.

Článek

Stromy získají prořezem na přelomu března a dubna v koruně dostatek světla, které podpoří vznik pupenů a později rozvoj plodů. V téže době prořezáváme i tvarované živé ploty.

Foto: Gardena

Teleskopické nůžky na větve 680 BT Comfort díky speciálnímu tvaru nožů drží stříhaný materiál pevně, a brání tak jeho sklouzávání. Nůžky stříhají přesně, přitom jsou šetrné ke stromům a keřům. Cena 1360 Kč.

Nestihneme-li ošetřit opadavé dřeviny brzy zjara, můžeme zasáhnout ještě koncem června nebo až na podzim.

Pozor! První rok stříháme pouze výhony, a to na třetinu délky. Rostlina se zbytečně nevysílí rozvětvením a zároveň nezůstane u země holá. Stálezelené dřeviny a jehličnany první rok po výsadbě nestříháme, maximálně je zbavíme suchých větví. V dalších letech je stačí ostříhat na počátku a konci léta.

Nůžky a pilky pomohou

Při výběru nástroje zohledníme, jak silné větve a v jaké výšce chceme zastřihávat. Nemáme-li v zahradě možnost elektrického připojení, zvolíme akumulátorové a ruční typy.

Dbáme na jejich ergonomii úchopu a hmotnost, která by nám neměla bránit pracovat bezpečně i nad úrovní hlavy. V takovém případě spoléháme na teleskopické násady, které nám umožní pracovat bez žebříku ve výšce kolem 4 m.

Vyzkoušíme také, zda přístroj tlumí vibrace, případně zda má mechanismus usnadňující převod síly, abychom se při práci příliš nenamáhali.

Foto: Gardena

Pohodlné ráčnové nůžky Comfort SmartCut snadno procházejí větvičkami i silnějšími větvemi díky precizně broušenému ostří a nepřilnavému povrchu horního nože.

S tzv. vyvětvovací akumulátorovou pilkou se dostaneme i do těžko přístupných míst v koruně stromu. Nabitá vydrží podle podmínek zhruba 40 minut, a je ideální také pro finální úpravy.

S velmi silnými větvemi si poradí benzinové zastřihovače a pilky. Máme-li na zahradě přístup ke zdroji elektrické energie a nepřekáží nám při práci přívodní kabel, zvolíme elektrické pilky.

Foto: Gardena

Zahradní sklápěcí pilka 135 P má v zaklapnutém stavu celkovou délku 135 mm a vyniká přesným řezem. Je výborným pomocníkem na prořezávání tenčích větví.

Na menší větve o průměru kolem 40 mm postačí ostré nůžky. Větší větve likvidujeme pilkou, ve vyšších úrovních stromu pilkou nebo nůžkami na teleskopické násadě. Práci usnadní mechanismy s ozubeným a pákovým převodem.

V případě ráčnových nůžek ráčna funguje jako utahovací mechanismus v závislosti na průměru stříhané větve. Nůžky zvyšují sílu až o 250 %.

Foto: Mountfield

Teleskopické plotové nůžky THS 500 mají ergonomicky tvarovanou rukojeť a kvalitní střižnou lištu, s níž dosáhnou do výšky až 4 m. Bez problémů s nimi tvarujeme špičku dřeviny.

Živý plot zbavíme přerostlých částí mechanickými nůžkami či ruční zahradní pilkou na silnější větve. Elektrickým či akumulátorovým plotostřihem ho upravíme na požadovanou výšku. Při řezání vysokých živých plotů postupujeme obdobně, jen použijeme nůžky s teleskopickou násadou.

Co musí ze stromu pryč

Strom zbavíme nejprve větví starých, suchých, nemocných. Prořezáním dostaneme do koruny ovocných stromů světlo, které zamezí vzniku mechů a houbových chorob. Odstraníme větve sdírající kůru jiných větví, protože tím vytvářejí otevřené rány lákající dřevokazný hmyz a houby.

Foto: Fiskars

Nůžky zahradní PowerGear X dvoučepelové (L) PX94 jsou určeny ke stříhání čerstvých větví do průměru 26 mm. Unikátní mechanismus PowerGear umožňuje stříhat až s 3,5x menší námahou ve srovnání s běžnými nůžkami. Cena 907 Kč.

U všech ovocných stromů je základem růstu tzv. výchovný řez v prvních letech. Díky němu podpoříme jejich zakořenění a bohatší korunu. Starší strom nikdy nezmlazujeme najednou. Může se stát, že vyžene větve z každého volného očka, které pak porostou prudce vzhůru.

Foto: Fiskars

Zahradní nůžky Fiskars UPX86 mají teleskopickou násadu, kterou je možné nastavit v rozsahu 2,4 až 4 m, dostaneme se tak do koruny stromu a bez problémů přestřihneme větev o průměru až 32 mm. Cena 3117 Kč.

Tvar koruny směřujeme tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Aby strom plodil, musí jeho větve růst spíše vodorovně.

Větev se v místě řezu dobře hojí a dále roste, když provedeme řez šikmo a těsně nad pupenem. U jarního prořezu použijeme na ošetření rány stromový balzám, latex nebo štěpařský vosk.

Foto: Bauhaus

Teleskopický akuprořezávač/ nůžky má nastavitelnou hlavu v sedmi stupních a olejovou nádrž pro automatické mazání řetězu. Cena 3690 Kč.

Co s větvemi
Efektivním a ekologickým řešením je rozdrtit zahradní odpad v drtiči nebo ve štěpkovači, které mají jednoduchou obsluhu a pohodlné čištění pracovního prostoru.
Jemná drť z drtičů dobře poslouží jako mulčovací materiál ke stromům a keřům či do kompostu. Větší kousky ze štěpkovače použijeme na topení v krbech, krbových kamnech.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám