Hlavní obsah

Nebojte se parket, dřevěná podlaha dodá bytu na jedinečnosti

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkety v domě mají velkou hodnotu. I když jsou opotřebované, drží si svoje kouzlo a je dobré je ctít. Je škoda, když je nový majitel vytrhá a nahradí třeba laminátovou krytinou. Dřevěná podlaha je totiž společnice na celý život, a proto je dobré ji v případě poškození lokálně opravit nebo kompletně zrenovovat.

Foto: IKEA

Rozlitou vodu, kávu, červené víno či kečup ihned z dřevěné krytiny setřeme (choulostivá je hlavně olejovaná podlaha). Jinak hrozí skvrny na podlaze.

Článek

Jednoduchou opravu dřevěné podlahy můžeme zvládnout sami. Zejména když je povrch pouze poškrábaný. Stačí si vypůjčit brusku a s ní zvládnout základní make-up (počítejme s tím, že každá renovace ubere vlysu na výšce cca 1 mm).

Jestliže jsou ale parkety hodně poškozené, mají mezi sebou mezery, trpí plísní nebo některé vlysy chybí, je vhodnější povolat zkušeného odborníka.

Foto: HORNBACH

Parketa Rustik v tmavém odstínu, cena 325 Kč/m2. Pokud povrch opatříme olejem, podpoříme přirozenost dřeva. Lak zase umí dodat mat i nebývalý lesk až třpyt.

Neprofesionální zásah je totiž může nenávratně poškodit, navíc firmy jsou vybavené dokonalejšími nástroji. Což v podstatě znamená: větší výkon, menší prašnost a snazší úklid pro členy domácnosti.

Lak, olej nebo vosk?

Základem je mít jasno, zda preferujeme akrylátový lak, olej nebo třeba i vosk.

Lakované podlahy jsou méně náchylné, mohou být i v provedení voděodolném. Vyplatí se tedy pro domácnosti, kde jsou děti, domácí mazlíčci nebo frekventovaný provoz.

Nevýhodou je, že v případě poškození potřebují zbrousit po celém povrchu, tedy ne jen v místě poškození. Lak také může na někoho působit více uměle, zvlášť v provedení lesk (mat je na pohled přirozenější).

Foto: KÄHRS - KPP

Renesanční vzory dřeva dodají interiéru jasný styl. Zde dub, který postupně mění barvu mírně do oranžova. Dubové dřevo je tvrdé, husté, extrémně pevné.

Olej či vosk naopak dodají dřevu přirozenost, parkety lze renovovat i lokálně, dřevo s touto povrchovou úpravou přirozeně dýchá. Podlaha je ale náročnější na údržbu.

Kdy s renovací neváhat

Prakticky vždy, když ztratí svůj původní vzhled, parkety jsou zčernalé, pohybují se nebo vrzají. Vlys může být i tak poškozený, že je třeba ho nahradit jiným: v tomto případě někdy stačí vzít vzorek z místa pod skříní: zde ale dáváme pozor na dokonalé barevné sladění s celou podlahou.

Nepříjemné jsou černé fleky, což je vlastně plíseň způsobená delším kontaktem s vodou. Obvykle je poškození hloubkové a s pouhým zbroušením si nevystačíme. Parkety opět musíme vyměnit za jiné.

Foto: KPP

Drobné poškození olejované podlahy si můžeme opravit sami. Sada Kährs obsahuje tmely, opravné laky, štětečky.

Staré parkety nás trápí i svým vrzáním, které ve dne tolik nevnímáme, ale v noci může být doslova pohromou. Otravné vrzání je obvykle způsobené nerovným podkladem, který se dlouhým používáním změnil, zdeformoval, prohnul. Dříve se vlysy lepily do asfaltu a ten se pravděpodobně už rozložil v čase, začal se drolit.

Demontáž, vyrovnání podkladu

Kdo chce původní podlahu zachovat, musí ji celou demontovat, vyrovnat správně podklad, stejné parkety opět položit, přebrousit a použít zvolenou povrchovou úpravu, barevný odstín. Pokud je to ale komplikované a cenově nákladné, protože jsou parkety opravdu velmi poškozené, je na místě se zamyslet, zda nepořídit raději novou podlahu.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Dřevěnou podlahu můžeme lepit k podkladu nebo zvolit rychlejší, tzv. plovoucí pokládku. Důležitý je rovný, suchý a čistý podklad.

Renovace původních parket je finančně náročná, za metr čtvereční zaplatíme u méně poškozených podlah zhruba do 500 Kč.

Finální částka je ale hodně individuální, odvíjí se od stavu podkladové vrstvy, stupně znečištění apod. Pokud je ale dřevěná podlaha tzv. rodinným stříbrem a „tančila“ na ní i babička za první republiky, určitě ji nezničíme a budeme se snažit její krásu obnovit.

Různé možnosti úpravy povrchu

Finální vzhled podlahy závisí na jejím zpracování a povrchové úpravě.

Foto: KÄHRS - KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Drobné škrábance lze u lakovaných podlah opravit speciálním lakem. Dodává se v balení o objemu 30 ml, práce s ním je snadná: poškozené místo se zdrsní a štětečkem se nanese nový lak. Dojde k zacelení, zamaskování a k uzavření původně poškozeného místa.

Obvyklou technikou je moření, které je tu proto, aby zvýraznilo přirozené tóny dřeva. Mořením lze docílit bílých a šedých tónů, které jsou oblíbené v moderních interiérech. Líbí se ale i tmavé tóny, třeba v odstínu moka.

Strukturu dřeva lze změnit kartáčováním a ručním škrábáním. Při kartáčování se vytvoří jemná textura na povrchu, oživí se přirozená struktura vláken. Na škrábání se používají nástroje, výsledkem je opotřebený vzhled, rustikálnější podoba dřevěné krytiny.

Foto: KÄHRS - KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Na dřevěné parkety nepatří voda, vytíráme pouze vlhkým mopem. Větší množství vody způsobuje začernávání spár a spojů mezi jednotlivými lamelami.

Zajímavým efektem je i zkosení hran, díky čemuž se zdůrazní jednotlivá prkna. Zkosení může být nepatrné, ale i výrazné s hlubšími drážkami mezi lamelami.

Co radí odborník
Odpovídá Zdislava Černá, manažerka rozvoje obchodu společnosti Quick-Step
Jaký vzor parket je nejoblíbenější?
Většinou vítězí klasika, která je nadčasová a hned tak se neokouká. Nejpopulárnější jsou dřevěné podlahy ve formátu prken z dubového dřeva, zejména v přírodních barvách, jako jsou písková, barva velbloudí srsti. Co se týče konkrétních vzorů, čím dál větší oblibu mají podlahy s výraznou strukturou, které zdůrazňují autentičnost dřeva.
Je údržba parket náročná, jak probíhá základní úklid?
Údržba i renovace by měly odpovídat konkrétní povrchové úpravě podlahové krytiny. Pro všechny typy ale platí, že čím méně vody k jejich čištění použijeme, tím lépe. Ideální je zvolit lehce navlhčený mop z mikrovlákna a čisticí přípravek určený na dřevěnou podlahu. Méně náročné jsou lakované podlahy, stačí je čas od času přeleštit speciální leštěnkou. Olejované dřevo potřebuje průběžnou péči olejovými přípravky. Doporučujeme používat olejový přípravek, který se přidává do vody 1x za 1–2 měsíce, zároveň s přípravkem na podlahy. Pro intenzivní péči je vhodné použít zhruba dvakrát do roka obnovující olej.
Jaký druh dřevin se na parketách objevuje?
Vedle tradičně využívaných, které jsou evropského či severoamerického původu, jsou stále oblíbené exotické, jako je merbau nebo wenge. V Čechách je stále oblíbený dub, který je k dostání v široké škále variant, ať už v podobě rustikálních podlah s opotřebovaným vzhledem, nebo v minimalističtějším designu pro moderní interiéry.

Minislovníček

Exotické parkety: dražší varianta s lepšími užitnými vlastnostmi: tvrdost, odolnost proti kroucení a sesychání, vyšší stabilita (oblíbené merbau, jatoba, teak, palisandr). Cena od 1200 Kč/m2 podle druhu dřeviny.

Mozaikové (kazetové) parkety: typický je tzv. Zámkový vzor, složený ze dvou čtvercových dílů, pokládka — celoplošné lepení nebo plovoucí, vhodné i na podlahové topení. Cena kazetové mozaiky o velikosti 500 x 500 mm cca od 1050 Kč/m2.

Klasické parkety: složené ze standardních dřevin, obvykle dubu, ořechu, třešně nebo jasanu, nabízí několik vzorů: tabulový, anglický, rybinový, klasický stromeček. Cena podle druhu dřevin a provedení, u běžných dřevin cca od 480 Kč/m2.

Průmyslová mozaika: skládaná dřevěná podlaha ze zbytkového dřeva, cenově zajímavá, složená z pevných a drobných hranolů a proužků spojených k sobě na tupo. V podélných pásech se lepí na rovný podklad, vhodné na podlahové vytápění. Dlouhá životnost, tvarová stálost. Cena: průmyslová mozaika dub od 580 Kč/m2, luxusní bambus od 2700 Kč/m2. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám