Hlavní obsah

Naháč - aktivní pes, který zvládne i sportovní výcvik

Novinky, Roman Mašín

Nikdo jim neřekne jinak než naháči. Už z toho vyplývá, čím se tato plemena psů především vyznačují. Nemají žádnou srst, nebo jen její zbytky na různých částech těla. Jsou to ale dvě různá plemena – peruánský naháč a čínský chocholatý pes. Ten první je skutečný naháč, tomu druhému zůstala na hlavě pouze chocholka srsti, podle které dostal své jméno.

Foto: Monika Sógelová

Naháče chovali už staří Inkové i Číňané. Prvé zahřívali při revmatu, druhým chytali krysy na lodích.

Článek

Nejdřív je ale nutné vysvětlit jeden mýtus. Stále se opakují informace o tom, že naháči jsou vhodní pro lidi, kteří jsou údajně alergičtí na zvířecí srst. Taková alergie sice opravdu existuje, ale je velice vzácná.

Nejčastějším a velice agresivním alergenem je bílkovina Fel D1, kterou obsahují psí sliny. Dále také šupinky odumřelé kůže, které ztrácí každý živý tvor, psí moč, roztoči a v neposlední řadě prach a pylová zrna, jež si pes donese na svém těle třeba z procházky.

Pokud tedy někdo v rodině trpí tou nejčastější alergií, tedy na bílkovinu Fel D1, není pro něj vhodné žádné psí plemeno, neřeší to ani naháči. Pokud jde o alergie na roztoče nebo pyl, jsou naháči asi tím nejlepším řešením.

Indiánský léčivý pes

Peruánský naháč pochází z Jižní Ameriky, podle legend je to plemeno až tři tisíce let staré. První písemné zmínky o něm pocházejí z doby, kdy Evropané začali dobývat říši Inků. Peruánští naháči byli údajně oblíbeným plemenem na dvorech incké aristokracie. A hráli tam i jednu velmi důležitou roli.

Už staří Inkové je používali jako terapeutické psy. Využívali toho, že pes má přibližně o jeden stupeň Celsia vyšší tělesnou teplotu než člověk. Peruánské naháče proto Inkové používali k léčení revmatických obtíží, k ohřívání kloubů.

Foto: Monika Sógelová

Tím, že naháči nemají na většině těla srst, je v jistém smyslu snazší je udržovat v čistotě.

Další zajímavostí je, že údajně nejvíce cenění byli psi se světlou kůží. Aby se nemohli na slunci opálit, byli přes den chováni výhradně v interiérech a ven chodili pouze v noci a - i proto je dodnes v některých jazycích nazýván romanticky incký orchidejový pes nebo pes měsíčních květin (Inca Orchid dog, Moonflower Dog).

Peruánští naháči přes své jméno existují i v osrstěné variantě. V Evropě s chovem prvních peruánských naháčů začali lidé až počátkem 20. století.

Čínský lovec lodních krys

Čínský chocholatý pes vznikl pravděpodobně z jednoho z afrických bezsrstých plemen psů. Do povědomí se dostal především díky čínskému obchodnímu loďstvu, které křižovalo světová moře.

Toto speciálně vyšlechtěné plemeno bylo totiž čínskými námořníky používáno k lovu krys na lodích. Současně se čínský chocholatý pes stal oblíbeným společenským plemenem v Číně.

Čínský chocholatý pes není zcela bez srsti. Zůstala mu minimálně jako chocholka na hlavě a dále na nohou a ocase. Existují ale i zvířata plně osrstěná, tzv. labutěnky, která mají velmi jemnou dlouhou srst. V Evropě toto plemeno začali chovat v Anglii v 50. letech minulého století.

Naháč není jen módní doplněk

Naháči jsou jistě na pohled velice atraktivní psi. Ale každý by si měl pečlivě rozmyslet všechna pro i proti, než si jejich zástupce pořídí.

„Naháče bych doporučila těm, kteří jsou schopní se o psa postarat po celý jeho život, ve stáří a případně v nemoci,“ říká Eva Linhartová, předsedkyně Klubu chovatelů naháčů v ČR a dodává: „Naopak bych ho nedoporučila těm lidem, kteří se pouze díky jejich netypickému vzezření snaží upoutat pozornost sami na sebe, a kterým tak ve skutečnosti nejde o psa jako takového.“

Foto: Eva Linhartová

Naháči jsou zvláště cenění pro svůj nevšední vzhled. Ten by ale rozhodně neměl být hlavním důvodem pro jejich pořizování.

Je to prostě stejné jako u jiných plemen, pes není ani módní doplněk, ani způsob, jak na sebe upozornit okolí. Pokud si tedy chcete pořídit naháče, sežeňte si nejdříve o nich co nejvíce informací, navštivte chovatele nebo nějaké chovatelské akce.

Aktivního psa je nutno vést odmalička

Naháči jsou poměrně aktivní psi. Jejich temperament je někdy výhodou, ale někdy je třeba ho mít pod kontrolou. Proto je důležité, aby byl pes dobře socializován a vychováván už od štěněte.

„Základem je dobrá socializace psa již od chovatele,“ upozorňuje Jarmila Jurová, hlavní poradkyně chovu peruánských naháčů v ČR. „Nejvíc se ale na výchově psa od štěněte podílí nový majitel. To znamená, že začít s výchovou musí ihned po příchodu štěněte do nového domova,“ říká.

Stejně jako u jiných plemen, i při výchově naháčů je třeba postupovat trpělivě a důsledně. Ideálním řešením pro začátečníka je absolvovat nějaký kurz základní poslušnosti, který pořádají kynologické organizace.

I když naháči nejsou největší a nejsilnější psi, pokud majitele a jeho rodinu nerespektují, je spolužití s nimi komplikací pro majitele a trápení pro psa. Naopak dobře socializovaný a vychovaný pes je nejen dobrým společníkem, ale lze se s ním věnovat i psím sportům.

Foto: Eva Linhartová

Naháči, v tomto případě čínský chocholatý pes mohou být dobří v mnoha psích sportech. Například v agility.

Vynikají třeba v coursingu nebo agility, výjimkami nejsou ani naháči, kteří se věnují běžnému sportovnímu výcviku a skládají v něm úspěšně zkoušky. Naháči jsou samozřejmě i atraktivním psím plemenem na výstavách, kde se těší velkému zájmu.

I pes se může opálit a spálit

Vzhledem k tomu, že naháči postrádají hustou srst, obvyklou u jiných psích plemen, je také specifická péče o jejich kůži. Ta není nijak chráněna před slunečními paprsky a tedy ani před UV zářením.

Jednou z oblíbených činností naháčů je i vyhřívání se na slunci. Stejně jako u člověka je tak třeba při pobytu na slunci psí kůži ošetřit a ochránit vhodným krémem na opalování proti spálení. To se týká samozřejmě méně pigmentované kůže, tedy psů se světlou kůží.

Ti, kteří mají kůži tmavou, ochranu před UV zářením nepotřebují. Lze použít běžný krém, ale dnes je na trhu i poměrně široká nabídka speciálních opalovacích krémů pro psy.

Foto: Monika Sógelová

Pokožka naháčů vyžaduje stejnou péči jako pokožka člověka. Na slunci se může spálit, při častém mytí vysychá. Ošetřovat ji lze naštěstí běžně dostupnými prostředky. Kdo ovšem chce, může volit speciální psí kosmetiku.

Absence srsti je naopak výhodou - je snadnější koupání a udržování psa v čistotě. Pro majitele, kteří jsou nadměrně čistotní, může být naháč tím nejlepším řešením. Jen nezapomeňte, že kůže psa se pravidelnou koupelí vysušuje a je ji třeba po osušení namazat vhodným hydratačním krémem.

„Pro péči o kůži naháčů nejsou zapotřebí žádné finančně nákladné speciální přípravky, při péči se jedná v naprosté většině o běžně dostupné produkty,“ vysvětluje Lucie Kroupová, chovatelka čínských chocholatých psů.

„U labutěnek je péče o srst taktéž důležitá, pes se musí pravidelně česat, koupat a upravovat,“ doplňuje.

Kde naháče pořídit

Pokud už se rozhodnete pořídit si peruánského naháče nebo čínského chocholatého psa, neměli byste reagovat na nabídky psů bez průkazu původu.

Klub chovatelů naháčů v ČR se stará o zdravý vývoj plemen. To znamená, že psi, kteří jdou do chovu, jsou testováni na různá dědičná onemocnění a vady. Proto byste vždy měli kupovat štěně z registrovaného chovu.

Foto: Monika Sógelová

Naháči jsou činorodí psi. Budoucí majitelé by s tím měli počítat.

„Vzhledem ke zdraví obou plemen důrazně doporučujeme pořídit psa pouze s průkazem původu, vystaveným pod hlavičkou FCI. To jest pořídit psa z chovatelské stanice, která je registrována pod touto organizací,“ doporučuje Eva Linhartová.

Pes jako kulturní dědictví

Chovatelský klub pro plemena čínský chocholatý pes a peruánský naháč má již téměř dvacetiletou historii. Za tu dobu společně dokázal pozvednout úroveň obou plemen a ozdravit chov.

Úspěchů chovu těchto plemen v Česku si všímají po celém světě. Francouzští a peruánští filmaři s klubem v současnosti spolupracují na natáčení již druhého dílu dokumentu o nich.

Peruánský naháč je národní kulturní památkou Peru a je zapsán jako kulturní dědictví UNESCO. Zástupci českého chovatelského klubu jsou tak zváni na akce po celé Evropě a jejich názory a zkušenosti jsou předávány do celého světa.

Prověřit si, zda je chovatelská stanice registrována, lze dnes online. Na stránkách Českomoravské kynologické unie nebo přímo FCI (Mezinárodní kynologická federace).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám