Hlavní obsah

Moderním jídelnám dominuje kvalitní a pohodlný nábytek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože i výběr jídelního nábytku má určitá pravidla, ujasníme si hned na začátku, jestli budeme kupovat pouze jídelní stůl a židle, nebo zařizovat celou jídelnu. A také, bude-li to velká místnost nebo malý prostor v kuchyni či obýváku. Záležet bude i na tom, jak často budeme zvát rodinu či přátele.

Článek

I když se chystáme kromě jídelního nábytku zařizovat kuchyni nebo i kupovat další kusy nábytku, začneme výběrem židlí. Proč? Není obvyklé zadávat židle a většinou ani stoly do truhlářské dílny.

Udělat solidní židli znamená mít k dispozici hned několik speciálních strojů, kterými běžný truhlář nedisponuje. Proto si židle kupujeme ve specializovaných prodejnách a zaměřujeme se na renomované výrobce. Výrobce nábytku nám sice na zakázku vyrobí židli i stůl v jakémkoli provedení, ale musíme počítat s tím, že speciální úpravy mohou výrobu protáhnout a prodražit.

U katalogového nábytku samozřejmě není tak široká škála materiálů a jejich úprav dostupná. Co z toho vyplývá? Jídelní židle a stůl vybíráme jako první, abychom měli jistotu, že budou ladit s ostatními kusy. V opačném případě se nám může snadno přihodit, že truhlář nejdřív vyrobí krásnou kuchyňskou linku, ale s povrchovou úpravou dřeva, která se běžně pro židle nepoužívá.

Účel nákupu

Také si ujasníme, k jakému účelu nám bude jídelní nábytek sloužit. Máme-li v bytě velký prostor a u našeho stolu se často schází velká rodina, budou naše nároky úplně jiné než v domácnosti, kde se stravujeme maximálně ve dvou.

Když máme velkou rodinu a dostatek prostoru, pořídíme si malý stůl a pár židlí do kuchyně a větší sestavu do jídelny. Velký prostor dovoluje masivnější židle a stůl, ke kterému se v případě potřeby vejde i 10 až 12 lidí. Většinou se ale orientujeme na subtilnější sestavy s nejvýše čtyřmi místy k sezení. Takový nábytek je variabilnější.

Skládací židle

Čím dál oblíbenější jsou skládací židle. Začínáme objevovat jejich výhody - skladnost a stohovatelnost. A už nyní jsou populární rozkládací stoly. I v tomto případě zvažujeme takovou koupi pečlivě. Rozkládací stůl je kvůli složitější výrobě dražší asi o 20 % proti obyčejnému kusu. A jestli připravujeme jídlo pro více lidí dvakrát do roka, je lepší v těchto případech improvizovat než investovat do nákladného rozkládacího stolu.

Design a komfort

Dalším důležitým kritériem by mělo být pohodlí. Chvíle strávené u jídla bývají pro většinu z nás příjemné a byla by škoda prosedět je na židli, která má do komfortu daleko. Proto židle neposuzujeme podle toho, jak nám padnou do oka, ale vyzkoušíme si, jak se na nich sedí. Vybereme si raději více druhů, které si otestujeme a rozhodneme se podle pocitu z delšího posezení.

V případě, že dáme hlavně na vzhled, pak si stačí jen uvědomit, že se pohodlně sedí v židlích, které mají v sedáku zabudované lamely, jež se po dosednutí přizpůsobí našim tvarům.

Neutrácíme zbytečně

Důležitou roli při výběru nábytku hrají finance. Víme, kolik peněz můžeme nebo chceme do nákupu jídelního nábytku investovat. A jako u většiny nákupů, i zde platí, že na kvalitě nemá cenu šetřit a že je zbytečné utrácet za něco, co nakonec nevyužijeme. Kvalita má svoji cenu, ovšem není třeba platit více, než je nutné. Například speciální potahové látky, ze kterých snadno vypereme dětské malůvky, jsou praktické.

V případě, že děti pomalu odrůstají, bude levnější pořídit si obyčejný potah a ten v případě potřeby vyměnit časem za jiný. Tato varianta vyjde stejně jako nákup speciální látky, ale výměna potahu bude zajímavým oživením interiérů.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou IDpoint

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám