Hlavní obsah

Mějte svůj domov pod kontrolou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům, panelákový byt i víkendová chata slouží jako naše výsostné útočiště. Ale musejí být spolehlivé. Jak je co nejlépe zabezpečit?

Foto: Jablotron

Zabezpečovací systém 100+ je otevřené a elegantní řešení inteligentní domácnosti.

Článek

K nejrizikovějším místům domů a bytů patří dveře a okna. Existují ale účinné prostředky, kterými domov ochráníte a zlodějům tak zkomplikujete i znepříjemníte život. Vyplatí se kombinace klasické i elektronické ochrany.

Foto: Next

Ve starých domech jsou nůžkové mříže jejich přirozenou součástí.

Klasickou ochranu představují zdi, střechy, dveře, okna, bezpečnostní uzamykací systémy, mříže, bezpečnostní fólie, bezpečnostní tvrzená a vrstvená skla.

Technickou ochranu reprezentují hlavně elektronické zabezpečovací systémy, jako jsou mj. alarmy, kamerové monitorovací systémy nebo elektrické požární signalizace.

Důležité prvky bytu

Bytelné a odolné vchodové dveře. A je jedno, jestli jsou ze dřeva, plastu či hliníku. Dveře zajistěte proti vyražení a vyháčkování – to platí hlavně u dvoukřídlých dveří.

Použijte západky nebo kolíky. Vyražení eliminujete zpevněním obvodu dveří kovovým páskem.

Foto: Inoutic

Vstupní PVC dveře s profily Inoutic Eforte splňují podmínky bezpečnostní třídy RC3 jako celý výrobek.

Dveřní panty – ideální je mít z vnitřní strany bytu tři a dát na ně zarážku proti vysazení. V panelových domech se vyplatí vylití zárubní řídkým betonem. Ten pomůže proti roztažení a násilnému vniknutí do bytu.

Zámky – vybírejte kvalitní zámky s cylindrickou vložkou, u nichž můžete zakrýt kování. Zvolte taky bezpečnostní štít nebo vícebodový systém, který zajistí dveře po celém jejich obvodu.

Bezpečnostní kování pro vchodové dveře – zajímavou volbou mohou být třeba bezpečnostní kulaté rozety o průměru 54 mm či hranaté bezpečnostní rozety.

Foto: M&T

Bezpečnostní štítkové kování Sicura je v několika povrchových úpravách včetně titanové, má záruku 15 let, použít lze do interiéru i exteriéru.

Zasklení oken a okenní kování. Na potřebnou odolnost okna proti vypáčení kvalitní výrobci myslí už v základní výbavě okna a jeho rámu kvalitním celoobvodovým kováním s bezpečnostními uzávěry. Ty bývají dva až čtyři.

Jde o místa, ve kterých je v zavřeném stavu okenní křídlo pevně spojeno s rámem. Čím více je těchto bodů po obvodu okna, tím lépe je okno zabezpečené.

Foto: Next

Instalací okenních fólií zvýšíte užitnou hodnotu zasklení i bezpečnost okna.

Posílit ochranu okna mohou ještě zamykací kličky či kalená podložka převodovky proti odvrtání kličky. Kování oken se dá osadit i elektromagnetickými spínači a magnety. Existují také speciální bezpečnostní skla posílená o integrované bezpečnostní fólie různých typů.

Elektronické zabezpečení

Alarmy zachytí a ohlásí jakýkoli pokus o narušení domu či bytu. Čidla EZS (elektrické zabezpečovací signalizace) jsou propojena a hlídají okna i dveře, pohyb v místnostech, vznik požáru či únik plynu.

Ovládají se klávesnicí, případný poplach se dá nastavit sirénou, automatickým voláním či SMS zprávou i přenosem na pult centralizované ochrany.

Foto: Obzor

Pohybové čidlo Beg Elegant s akustickým senzorem je praktickým pomocníkem zabezpečovacích systémů.

Kamerové systémy zaznamenají nejen události v domě, ale také identifikují případné pachatele a pořídí i dokumentaci pro pojišťovnu. Jejich záznam lze sledovat on-line, ale zároveň se ukládá na pevné disky.

Kamery mohou mít nastavené noční vidění, mají polohovací hlavice a polokulový kryt, který je chrání před vandaly.

Foto: Netatmo

Inteligentní venkovní kamera v reálném čase zaznamená a upozorní uživatele na pohyb cizích osob, přítomnost zvířat na pozemku či vůz na příjezdové cestě.

Foto: Netatmo

Interiérová kamera s funkcí rozpoznávání obličeje zašle upozornění na chytrý telefon uživatele, pokud do domu vnikne neznámá osoba.

Přístupové systémy – čipy, bezkontaktní karty nebo čtečky otisků prstů omezují přístup pouze na základě povolení od uživatele.

Práva jednotlivým osobám můžete přidávat, měnit či mazat ihned, a to s nulovými náklady.

Foto: Netatmo

Chytrý detektor kouře v případě požáru spustí alarm a okamžitě zašle upozornění na smartphone.

Protipožární signalizace se vyplatí už proto, že v každé domácnosti je mnoho zdrojů požáru – televize, rychlovarné konvice, sporáky, ale i vadné zásuvky. Proto nepodceňujte toto riziko! K dispozici jsou na trhu různé typy detektorů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Co umí inteligentní domácnost

Spotřebiče jako topení, ventilace, ovládání žaluzií, světla, zabezpečovací systém propojíte do jedné centrální jednotky. Ochranu vašeho domova rozšíříte o senzory dveřního kontaktu, pohybu, světla, teploty, kouře či vody. Domov tak získá mozek v podobě řídícího počítače, který umožní sledovat veškeré dění ve vašem domě v reálném čase i v historii. Zautomatizuje běžné úkony, ušetří čas i peníze, ovládne různá zařízení přehledně z jednoho místa (chytrý telefon, tablet, počítač). Váš dům bude samostatně reagovat na počasí či přítomnost v domě a vy dostanete okamžité upozornění na problém, i když nejste doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám