Hlavní obsah

Lehké střešní krytiny se hodí pro nový dům i rekonstrukci

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na co se máte zaměřit před volbou vhodné střešní krytiny? Vycházejte hlavně z nadmořské výšky, teploty a relativní vlhkosti vzduchu, dešťových a sněhových srážek, zatížení větrem a exhalacemi, biologických podmínek, hluku, chvění a také provozu. A nejen to!

Foto: Prefa (2x)

Maloformátové Prefa falcované šindele dodají i jednoduché sedlové střeše moderní vzhled. Ideální do horských, klimaticky náročných oblastí. Lze použít i jako obklad na fasádu.

Článek

Na kvalitní střechu máme často i další požadavky, např. na snadnou, rychlou a bezchybnou montáž včetně dlouhé životnosti, co nejméně náročnou údržbu střechy (čištění odtoků, oprava a výměna poškozených částí, obnovovací nátěry).

Klíčovými parametry dobré střešní krytiny jsou také mrazuvzdornost, geometrie tvaru, stálobarevnost, křehkost a odolnost proti lomu a pochůzce, odolnost vůči nasákavosti, prodyšnost, pracnost montáže či kyselinovzdornost.

Foto: Lindabstrechy

Střešní krytina Topline má vysoký profil s výraznou vlnou o výšce 42 mm, který krytině dodává větší pevnost a tuhost. Dvojité jištění proti vodě, k dostání i ve variantě Strong ze silnějšího plechu.

Zajímejte se o celý střešní systém. Střechu totiž tvoří i doplňky, ať už to jsou krajní tašky, tašky pro odvětrávání či prosvětlení. Zaměřte se také na barevný odstín střechy, který má ladit nejen s odstínem fasády, ale i s okapy, rámy oken a dveří.

Foto: Iko

Díky nízké hmotnosti, snadné pokládce na dřevěný záklop a plastickému vzhledu je šindel Cambridge Xtreme 9,5° vhodný na rekonstrukce starých eternitových střech.

Nabídka střešních krytin

Ocelové

Tvoří je tři základní skupiny: profilované, drážkované (falcované) a trapézové plechy. Používají se na obnovu střech nebo jako zcela nová krytina.

Díky nízké hmotnosti je lze použít na lehké konstrukce krovu. Velká kapacita odvodňovacího žlabu na každé tašce zaručuje odolnost proti dešti.

Foto: Prefa

Zcela bezúdržbové a individuální pojetí moderní střechy. Netradiční, lehký, stálobarevný a odolný materiál lze použít na novostavby, ale i na rekonstrukce. Životnost PREFA falcovaných tašek je minimálně 100 let, záruka na jakost materiálu a barvu 40 let.

Při překrytí tašek není nutné zvláštní těsnění, což také vede k mnohostrannosti střešního systému. Příčný profil krytiny má tlumicí efekt, snižující hluk na minimum.

Snadná je i manipulace s tabulemi, protože m2 váží jen 5 kg. Krytina se objednává v potřebné délce, takže nedochází k plýtvání materiálem.

Foto: Satjam

Novinka - střešní krytina Satjam Šindel, která vzhledem odpovídá regionální horské a podhorské architektuře. Nová maloformátová střešní krytina je z vysoce jakostního pozinkovaného ocelového plechu s výjimečnými povrchovými úpravami Satpur a Purmat.

Rovněž nároky na údržbu jsou minimální. Ve srovnání s ostatními typy krytin ale zaplatíte více, cena se pohybuje od 500 Kč/m2 a liší se tloušťkou plechu, povrchovou úpravou a výškou profilu.

Současně s krytinou můžete přikoupit velké, malé i obdélníkové okapy, rovinné plechy a příslušenství. Také výběr barev je bohatý.

Hliníkové plechy

Buď vlnité, nebo tvarované se aplikují jako střešní krytina nebo stěnové prvky i u rekreačních objektů. Pokládáte-li hliníkovou krytinu po sklonu střechy z několika plechů, je minimální sklon 12°. Hliníková krytina vyžaduje vhodnou tepelnou izolaci.

Díky jedinečné pokládce v křížové vazbě odolá střecha i extrémnímu počasí, což dokazuje 40letá záruka. Hliníkové střechy jsou většinou opatřené barevným nátěrem, ochraňujícím základní materiál. Navíc hliník reaguje se vzdušným kyslíkem a vytváří tak přirozenou vrstvu oxidu proti korozi. Při hmotnosti 2,3 až 2,6 kg/ m2 je pokládka střechy rychlá, a to při téměř každém sklonu.

Výhodou tohoto materiálu je, že se starší krov před výměnou krytiny nemusí zesilovat. Tím se šetří čas, peníze i nervy. Hliníkové střechy nabízejí téměř neomezené možnosti provedení včetně barev.

Foto: Satjam

Předností velkoformátových plechových střešních krytin je minimum spojů mezi jednotlivými díly. Pokládka je tak rychlejší, což příznivě ovlivňuje cenu montáže.

Foto: Satjam

Krytina ze štípaného šindele

Je momentálně v kurzu. Vyrábí se z živičných materiálů, kterým nevadí prudké střídání teplot. Osvědčuje se i v drsných horských podmínkách. Největší předností je pružnost a přizpůsobivost tvaru střechy, nevýhodou nižší životnost v porovnání s klasickou taškou.

Asfaltové šindele mají nízkou hmotnost, rychlé použití a snadné zhotovení speciálních tvarů. Výrobci předpokládají funkčnost krytiny více než 40 let při minimální údržbě.

Foto: Iko

Šindel Cambridge Xtreme 9,5° odolává velkým náporům větru, krupobití a dalším extrémům počasí. Nabízí se v sedmi barevných odstínech od 198 Kč se zárukou 30 let.

Nejběžnějšími tvary jsou hexagonál, obdélník, bobrovka a diamant. K dostání jsou jak jednobarevné (černá, červená, hnědá a zelená), tak barevný melír. Základní materiál se vyrábí s nosnou vložkou ze skleněné rohože, na níž se za tepla nanáší z obou stran speciální asfaltová krycí vrstva.

Krycí hmota je upravená proti stékání při vysokých teplotách. Povrchová úprava vrchní strany z hrubozrnného posypu vytváří účinnou ochranu asfaltové hydroizolace proti atmosférickému stárnutí, přelétavému ohni i sálajícímu teplu. Tím by se mělo zabránit rozšíření ohně na střechu a také přenosu ohně ze střechy do domu stejně tak jako mechanickému poškození.

Používají se při sklonech střech od 15 do 90°. Při nejvyšších a nejnižších hodnotách doporučují výrobci odbornou konzultaci. Dobře vypadá na šikmých střechách rodinných domů, ale i na chatách a chalupách.

Foto: Lindabstrechy

Střešní krytina Mega v atraktivním románském stylu s výškou vlny 30 mm a délkou modulu 350 nebo 400 mm, k dostání ve více než 20 barevných odstínech. Na výběr je systém povrchové úpravy Classic, Classic Mat, Premium nebo Elite, cena od 283 Kč/m2.

Provětrání a odvětrání střech

U jakékoli střešní konstrukce musíte zajistit pohyb vzduchu mezi spodní plochou tašek a tepelnou izolací střešní konstrukce. Tento meziprostor je propojen otvory u okapů a hřebenovými otvory s venkovním ovzduším.

Cílem provětrávání je odvedení vlhkosti a zamezení teplotního napětí v nosné konstrukci. Dimenze otvorů závisejí na klimatickém pásmu. Nejlepší hodnoty odvětrané střechy vykazují systémy umístěné na hřebenu.

Foto: Satjam

Satjam Roof je moderní střešní krytina s univerzálním použitím a vynikající odolností proti povětrnostním vlivům včetně krupobití. Své příznivce si získává díky výborným užitným vlastnostem a velmi dobrému poměru kvality a ceny.

Kromě odvětrání střechu účinně izolujte a chraňte před vznikem požáru. Lze namontovat protipožární desky či aplikovat ochranný nátěr. Střechu ochrání hydroizolační fólie, která zabrání pronikání deště, sněhu, prachu a sazí do vnitřního prostoru. Zároveň propouští vodní páru a umožňuje střešní prostor odvětrávat.

Lze ji klást na všechny běžné podklady. Má dlouhou životnost, odolává působení slunečního záření i změnám teplot.

Foto: Lindabstrechy

Střešní krytinu Seamline lze použít pro moderní i historické budovy. Nadčasový design, vysoce tvárný plech, dlouhá životnost i v oblastech s vysokými klimatickými nároky. Cena od 442 Kč/m2.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Kvalitní plechová střecha

  • Je pevná a celistvá (minimum spár a spojů),
  • má nízkou hmotnost,
  • její hladký povrch se nešpiní a není nasákavý,
  • skvěle odolává mrazu, UV záření, znečištění i zarůstání mechem,
  • má dlouhou záruku (až 30 let podle zvolené povrchové úpravy) a bezúdržbovou dlouhou životnost (až 45 let),
  • je cenově dostupná,
  • garantována rychlá montáž,
  • je univerzálně použitelná na jakýkoli tvar střechy (střechy se sklonem od 5°, střešní konstrukce s obloukovým profilem).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám