Hlavní obsah

Kreativní úpravy netradičně vyřešily úložné prostory v bytě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si čtyřčlenná rodina s dvěma dospívajícími dětmi pomůže ze sídlištního 2 + 0 k panelovému bytu 3 + 1, je to znatelný posun. Má-li však každý z členů rodiny svoje nároky na prostor, i takové vylepšení se může docela snadno rozplynout a na další starosti je zaděláno. V rodině Pechů tyhle prostorové nároky měli.

Článek

Tatínek Jaroslav Pech má ovšem díky své fortelnosti a vzdělání truhlářskou latinu takříkajíc v malíku. Mimo to provozuje i svoji firmu s vestavěným nábytkem, a tak vládne řadou konkrétních zkušeností a nemá nouzi ani o chytré nápady a kreativní řešení. Bylo by přece jen divné, kdyby je poskytoval svým zákazníkům a vlastní rodině je nedopřál.

"Na kovářovu kobylu v našem případě opravdu nedošlo, ale je fakt, že půl roku jsme měli místo kuchyňské linky banánové krabice," říká Jaroslav Pech a hledá při tom v počítači fotky, aby nám přiblížil, jak to vypadalo v kuchyni, když ji zbavil staré linky a linolea, zatímco v hlavě se mu rodila parádní nová linka z pevného ořechového dřeva, kterou posléze vyrobili šikulové v jeho firmě.

Prioritou jsou úložné prostory

Celý proces změn souvisejících s bydlením v této rodině nastartovalo velkorysé gesto rodičů. Před šesti lety mladým přenechali svůj byt 3+1 s čerstvě rekonstruovanou koupelnou a sami se přestěhovali do 2+0 původně obývaného mladými. "Rodiče tehdy řekli, že naše děti – dceři je dnes 13 a synovi 18 let – se už dostávají do věku, kdy mají nárok každý na vlastní pokoj," zasvěcuje nás Jaroslav Pech...

Nešlo mu vlastně vůbec o to, aby v bytě měnil dispozici. Hlavní starost mu dělalo, jaká konkrétní řešení zvolit k tomu, aby se v bytě v příjemné lokalitě nedaleko pražské Divoké Šárky taky pohodově žilo celé rodině. "V prvé řadě jsem se snažil vymyslet úložné prostory, protože věcí máme hodně a časem budou určitě spíš ještě přibývat. Nechtěl jsem byt zastavět skříněmi, protože původně jich tam bylo až dost a já i žena máme rádi vzdušný prostor."

Postelové podpalubí

Každý člen rodiny dostal v souvislosti s renovací bytu i novou, tatínkem navrženou postel, která má v hloubce pod sebou úložný prostor. "Letiště" rodičů jej má o něco menší, neboť jejich postele jsou níž, ale postele v pokojích dcery a syna ho mají velkorysý – horní plocha matrace je od podlahy vzdálená bezmála jeden metr!

Děti tak mají vzletně atraktivní poležení a spaní podobné tomu pohádkovému na peci. Není přitom důvod, aby v úložné části postelí vládl chaos se změtí nepřehledně navršených věcí. Plocha v postelovém "podpalubí" je totiž prakticky členěna na několik šuplíků a pohodlně vysouvacích kontejnerů.

Otevřeny a přitom vlastně zavřeny

Každý z potomků získal svůj životní prostor ve vlastním pokoji, ale tím se s veškerou naléhavostí vynořila další otázka: jak pojmout řešení obývacího pokoje, který musí zároveň posloužit jako ložnice rodičů, když snahou vizionářského otce přitom všem navíc je, aby jídelní zóna kuchyně byla spojena s obýváko-ložnicí v jeden otevřený prostor?

"To byl původní záměr, ale v podstatě nerealizovatelný," poznamená pan Pech, s jehož realizacemi jste se mohli či můžete setkat na Art & Interioru, Designbloku i na www.vestavenynabytek.cz "Když jsem se pouštěl do rušení dvoudílných dveří a bourání části příčky mezi dnešní jídelní částí a obývákem, vlastně jsem ještě ani přesně nevěděl, odkud kam umístím obývací stěnu.

Bylo ale jasné, že když postel umístím do klidového zákoutí vedle příčky sousedící s předsíní, tak otvor mezi kuchyní a obývákem musím víc otevřít. Ale zároveň natolik flexibilně, aby šel v případě potřeby i zavřít." Autor návrhů de facto u všech kusů nábytku, které jsou tady naprosté originály, postupoval krok za krokem, nespěchal, neboť když je člověk sám sobě zákazníkem, může si dovolit luxus volnějšího tempa.

"Už jsme tady bydleli půl roku, co byl otvor po dveřích vybouraný a teprve pak jsem přišel na to, jak pojmu obývací stěnu." Úložná skříňka hned u vchodu působí lehce díky dvířkám z mléčného plastu perspex, vestavěné skříně mají vyfrézované stylové otvory coby úchyty a větrání, jejich tvar se opakuje na šuplících postelí, na krytech radiátorů i u skříní v předsíni. Z dnes tak módní svěže zelené barvy perspexu jsou i police na knihy.

Na hrubý pytel hrubá záplata

Důmyslně kompaktní a zároveň vzdušně působící skříňky a vestavné skříně rámují posuvné dveře. Jsou-li na "doraz" otevřené, umožňují nejen zvukový, ale i vizuální kontakt osob v kuchyni s osobami na pohovce v obývací části pokoje, pokud jsou zavřené, dopřávají například nocležníkům na dvoulůžku ničím nerušené soukromí. Na zvětšování otvoru v příčce pak mimo jiné navázala oprava stěn, které dnes mají zajímavou strukturovanou omítku.

"Je to tak trochu kouzlo nechtěného," vysvětluje s úsměvem majitel firmy Just, který je zvyklý řešit problémy interiérů a jeho zařízení komplexně do nejmenších detailů. "Dům tvoří dozdívaný betonový skelet, přičemž stěny dělali snad učňové. Spáchali je tak křivé, že rozdíly v omítkách byly někde veliké. Proto ta náprava pomocí hrubé štukové omítky."

Podlaze sluší trojka kvalita

Pokud jsou posuvné dveře mezi obývacím pokojem a jídelní zónou otevřené na maximum, vynikne ucelená plocha také díky dřevěné plovoucí podlaze, kterou v samotné kuchyni střídá praktičtější keramická dlažba. "Zastávám názor, že do podlahy se má investovat," poznamenal Jaroslav Pech a doplňuje, že při volbě adekvátní podlahy se musí zohlednit také to, že v této části bytu čas od času na zem spadne třeba kovový příbor či talíř. "

Kvalitní a pěkná podlaha je pro mě odjakživa dřevěná, ale musí to být trojka kvalita, která má více suků." Pokud zvolíte prvotřídní kvalitu, musíte se prostě připravit na to, že bude poněkud krvácet vaše peněženka, ale i srdce, když vám na takovou chloubu něco ostrého upadne.

Mužská záležitost s požehnáním ženy

Když se ptáme, jak probíhala komunikace mezi manželi při zvelebování nového-starého bytu, dostane se nám odpovědi, kterou v našich zeměpisných šířkách obvykle nezaslechnete: "No, žena by do těch věcí ráda mluvila. Ale neměl jsem příliš sílu jí něco vysvětlovat nebo ji o něčem dokonce přesvědčovat. Naštěstí to nebylo zapotřebí. Vlastně přijala všechno, co jsem domů přinesl nebo co zde vzniklo a líbilo se jí to."

Oba hodně zaměstnaní manželé spolu ale řešili barvy. A protože se jim líbí žlutá, zcela spontánně se rozhodli právě pro ni, aniž by to ovšem dostatečně prosvětlený interiér potřeboval. "Barvy jsme řešili vyloženě pocitově."

Naopak po zralé úvaze se ale Jaroslav Pech hned zkraje budovatelského úsilí ve svém bytě rozloučil s příčkou v předsíni. "Byly tam dveře a za nimi dvojice regálů s odkladištěm krámů uprostřed, všechno hrozně malé, takže skoro k ničemu. Přišel jsem na to, že když příčku a kumbál vybourám a jenom část z takto získané plochy využiji pro chytře vestavěnou skříň z překližky, uvolní se nám prostředek předsíně, kde byla temná úzká chodba," říká spokojený majitel.

Zatímco návštěvy v předsíni oceňují přiznané úložné plochy ze dřeva kombinovaného perspexem, které jsou nad vstupními dveřmi do bytu, nikoho ani náhodou nenapadne, že do nové vestavěné skříně se podařilo rafinovaně skrýt dokonce velkou lednici. Útulnost, kterou do kuchyně a jídelní zóny vnáší teplé dřevo, tak nehatí nic rušivého.

Zaujalo nás

  • že i police zatížené těžkými svazky vypadají vzletně, pokud jejich spodní stranu tvoří perspex, plast svěží barvy
  • že skryté nerezové ukotvení desky zvyšuje stabilitu jídelního stolu
  • že ložnice může plnohodnotně a bez omezení fungovat i v prostoru velkorysého obývacího pokoje, pokud je tento uzpůsoben ke svému otevření, ale i zavření
  • že přehledně organizované úložné plochy mohou vzniknout přímo pod postelí a svými rozměry bohatě předčí úložné plochy postelí, které nevznikly na zakázku.

Vlastní úpravy

  • nové podlahy, dřevěné v jídelně a v obýváku, keramické v kuchyni a předsíni
  • kompletní výměna vstupních dvoudílných dveří z kuchyně do obýváku za posuvné, které rozšiřují variabilitu využití prostoru
  • kompletní nová kuchyňská linka, která je rovněž vybavena posuvnými dvířky z ořechového dřeva
  • kompletní výroba originálních kusů nábytku, od vestavěných skříní, přes postele až po kávový stolek nebo pohovku

Richard Kubota, časopis Panel Plus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám