Hlavní obsah

Kapková závlaha pojistí lepší úrodu

Právo, Karolina Černá

Rostliny v balkonových truhlících, výsadba ve sklenících, květinové i zeleninové záhony, živé ploty a keře uvítají v horkém létě kapkovou závlahu. Rostlinám dodává vlhkost cíleně v blízkosti jejich kořenů, takže výrazně ušetříme za vodu určenou k zalévání zahrady.

Foto: Gardena

Díky nastavitelným kapkovým hlavicím a řízenému automatickému kapkovému zavlažování dosáhneme až 70% úspory vody určené k zalévání zahrady.

Článek

Minimalizuje také odpařování vody, zejména když nadzemní části kapkové závlahy v blízkosti vegetace pokryjeme mulčem, štěrkem, nebo ji vedeme pod zemí.

Na rozdíl od přírody, která v posledních letech deštěm šetří a pak jím pro změnu zase plýtvá, nabízí kapková závlaha rostlinám pravidelnou závlahu a množství, které jim vyhovuje. Tím si zahrádkář pojistí vyšší výnosy úrody.

Důležité hadice

Kapkovou závlahu můžeme sestavit z několika samostatných komponentů, nebo si vybereme některý z řady již nachystaných setů.

Připravené stavebnice sestavíme intuitivně, podle návodu výrobce, často bez použití nářadí tzv. rychlospojkami.

Foto: Kärcher

Sada pro zavlažování květináčů a květinových truhlíků pro terasy a balkony je určena pro optimální zavlažování až 15 rostlin. Květináče a květinové truhlíky zavlažujeme systémem hadic a kapénkové závlahy.

Sety vyhovují různým typům výsadby, lze je automatizovat jednoduchou řídicí jednotkou.

Některé kombinují automaticky řízenou kapkovou závlahu s dalšími způsoby mikrozávlahy, mj. s rozprašovacími tryskami, postřikovači, mikromlhou.

Foto: Gardena

Stavebnicové systémy pro terasy a květináče mohou zahrnovat i čerpadlo s filtrem na nečistoty, které pumpuje vodu do hadiček vedoucím do květináčů.

Systémy kapkové závlahy tvoří rozvodné hadice/trubky s integrovanými kapkovači, které dopravují vodu do požadovaných míst. Speciálním druhem jsou porézní hadice, které instalujeme na zem.

Mají na těle póry, kterými voda vystupuje ven, a povrch hadice je tak orosen v celé délce. Při volbě této závlahy se voda dostává přímo ke kořenům, ovlivňuje vlhkost ovzduší v blízkosti rostlin.

Foto: Kärcher

Zavlažování rostlin SensoTimerem ST6 ecologic je řízené úrovní vlhkosti půdy bezdrátovým snímačem vlhkosti umístěném v záhonu. Klesne-li vlhkost půdy pod navolenou hodnotu, zavlažování se automaticky spustí až do dalšího přenastavení.

Voda v hadicích se do jednotlivých kapkovačů dostává tlakem. Provozní tlak, obvykle 1 až 3 bary, v případě napojení na vodovodní řad ohlídá přípojka na vodovodní kohoutek s reduktorem tlaku.

Při zavlažování ze studny, sudu s dešťovkou pomůže jednoduché zahradní čerpadlo s nižším výkonem.

Foto: Gardena

Patentovaná technologie rychlospojek Quick and Easy a široký sortiment dílů pomohou s rychlou instalací a změnami zavlažovacího systému.

Jestliže využíváme dešťovku ze střechy, studniční či rybniční vodu, ochráníme systém před zanesením nečistotami filtrem instalovaným před samotné kapkové trubice. Někdy je filtr obsažen v reduktoru tlaku.

Na kratší úseky rostlin s rozdílnými požadavky na množství závlahy je vhodné umístit řadové kapače s regulací tlaku, které jsou navíc díky novým technologiím samočisticí.

Foto: Mountfield

Zavlačovací hodiny Sensor Plus mají světelný senzor, který automaticky upravuje harmonogram pro spuštění při východu a západu slunce, s možností výběru délky i frekvence opakování v týdnu. Do hodin vložíme 2 x AA baterie a vybereme zavlažovací program.

Napojení a kombinace hadic a komponentů umožňují tvarovky, rychlospojky, hadicové spojky, kolíky pro ukotvení hadic, T kusy, odbočky, kolena, nechybějí ani různé koncové ventily a uzávěry atd., na soustavu napojíme i přimíchávač hnojiv.

Včas a podle potřeby

Pravidelnost a množství dávkované závlahy zajišťují plně automatické řídicí jednotky. V závislosti na modelu můžeme do zavlažovacího počítače, hodin, uložit různé programy.

Foto: Kärcher

Kärcher Rain Box ve spojení se zavlažovacími hodinami tvoří systém kombinující zavlažování a kapénkovou závlahu. Skládá se z hadic, hadic pro kapénkovou závlahu, kolíků pro jejich ukotvení a manžet, kterými regulujeme intenzitu a způsob zavlažování.

Snadno zadáme instrukce např. pro vzájemně navazující dny, denní pauzy či dva denní časy zavlažování. Většina zavlažovacích počítačů má tužkovou baterii nebo solární buňku, ze které odebírá proud pro vlastní provoz.

Foto: Hecht

Také letošní léto je skoupé na trvalejší optimální dešťové srážky, spíše se potýká s extrémními výkyvy.

Dobrou službu prokáže půdní čidlo propojené přes dálkové ovládání s řídicí jednotkou, které automaticky vyhodnocuje vlhkost půdy. Klesne-li údaj pod požadovanou úroveň, spustí zavlažování.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Péče o kapkovou závlahu

Systém lze většinou lehce rozebrat a před zimou ho můžeme uklidit.

Zůstane-li soustava venku, všechny přívody profoukneme, aby v nich nezbyla voda.

Hodiny a čidla vždy uložíme do interiéru!

Na jaře potrubí propláchneme, aby se z něho dostaly veškeré usazeniny, které uvnitř přes zimu vyschly.

Spolehlivější než déšť

Kapková závlaha se dostává ke slovu, kdykoli je potřeba.

Závlahový režim lze měnit podle klimatických podmínek.

Systém pracuje automaticky.

Přimíchané hnojivo se dostane přímo k rostlinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám