Hlavní obsah

Jak zařídit garsonku pro mladého muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslovil nás mladý muž s tím, že by rád využil naší nabídky na řešení bytových proměn. Je mu 29 let, pracuje jako barman a je sportovně založený. Nedávno se přestěhoval do bytu na pražském sídlišti Barrandov. Jedná se o garsoniéru v pátém patře, s okny a terasou na východ, s pěkným výhledem a dostatkem denního světla.

Článek

Požadavky

Změnit dispozici bytu tak, aby vznikla samostatná ložnice a obývací prostor s kuchyňským koutem - možno řešit posuvnými dveřmi ?

V bytě naprosto chybí úložné prostory, a to pro dvě osoby (ideálně vestavěné skříně).

Nové barevné řešení.

Rozdělení stávajícího prostoru

Čtenář potřebuje vyřešit dvě zásadní věci. Za prvé, stávající prostor zcela rozdělit na dvě časti tak, aby vznikla oddělená ložnice a obývací pokoj s kuchyňskou linkou. V bytě zásadně chybí úložné prostory. Čtenář by si představoval vestavené skříně s úložným prostorem pro dva lidi.

Druhou změnou by mělo být barevné řešení interiér, se kterým si neví rady a samozřejmě vybavení bytu včetně osvětlení. Čtenář má rád přírodu a preferuje barvy jako odstíny zelené, fialové, růžové a žluté. Ložnici by si představoval útulnou a obývací část hlavně vzdušnou. Dominantou obývacího prostoru by měla být pohovka a k ní koberec.

Barevné řešení je jednoduché

Při řešení tohoto prostoru jsem musela respektovat stávající dispozici a pevné vybavení. To znamená, že dispozice bytu zůstává nezměněna a rovněž tak i podlahová krytina a dveře. S ohledem na to, aby čtenář již nemusel řešit další stavební úpravy, jsem ponechala i kuchyňskou linku ve výklenku. Co se týče požadavku oddělení ložnice a obývacího prostoru, není mnoho možností a tak jsem navrhla jednoduché skleněné posuvné dveře.

V prostoru určeném pro ložnici není mnoho možností, a tak jsem umístění postele otočila a do prostoru jsem navrhla ještě šatní skříně. Barevné řešení je jednoduché a v zásadě se drží barvy bukového dřeva, které je použito na podlaze, dveřích a kuchyni. Postel je kovová a doplněná o noční stolky a osvětlení.

Kruhový stůl se židlemi

Co se týče druhé části prostoru, navrhla jsem změnu kuchyňské linky, ale pokud by čtenář ponechal zatím stávající, nemám s ní nejmenší problém. Rozhodně bych ale zrušila stávající obklad, který se příliš nehodí do situace obývací kuchyně. Aby zde mohl na minimální úrovni stolovat alespoň čtenář s partnerkou, navrhla jsem minimální kruhový stůl s plastovými židličkami.

Výhoda tohoto stolu je v tom, že pokud přijde jedna další osoba navíc a nebo třeba dvě až tři, stůl se jen více posune do prostoru a přidají se židle, není problém, aby zde stolovalo více osob.

Dominanta prostoru

Jako dominanta prostoru je sedací souprava, která se skládá z několika dílů a je tak díky tomu mobilní a tak se podle potřeby jednotlivé osoby mohou rozesadit a nebo naopak přisunout. Na stěně je umístěna televize včetně elektroniky a ve zbytku prostoru už je jen malá knihovna a zbytek prostoru je volný. Jako dekoraci a zútulnění jsem použila tapetu, která se line od kuchyňského koutu až k oknu.

Kruhové zrcadlo opticky zvětšuje 

V prostoru linky by se použilo čiré sklo, které je důležité s ohledem na údržbu linky a zároveň nezakryje dekor tapety. Dalším dekorativním prvkem je velké kruhové zrcadlo u jídelního stolu, které ale také slouží jako opticky zvětšující prvek. V bytě mladého single muže se jistě najde i více využití. Čalounění pohovky je světlé jednobarevné a živé výrazné barvy jsou pouze na drobnostech jako polštářky a koberec.

Dvě varianty změn

Čtenáři bych doporučila zvážit dvě varianty změny bytu. Za prvé jeho variantu proměny, o kterou nás požádal a tu bych navíc doplnila o novou kuchyň. A nebo druhou verzi, která by se zabývala i změnou dispozice bytu a to například částečné propojení koupelny a ložnice, takže by se vstup do koupelny z ložnice úplně zrušil a tím by v prostoru předsíně bylo více možností pro nábytkové vybavení.

Tato verze samozřejmě obnáší kompletní rekonstrukce bytu a to včetně nových podlah, kompletního vybavení bytu a především koupelny. Nicméně by se zkvalitnilo jak bydlení, tak by se navýšila hodnota bytu.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Koupelny v panelových bytech jsou navzdory svým minimálním rozměrům nejuniverzálnějšími hygienickými místnostmi vůbec. Slouží jako pohotovostní koupelna při...

Totální rekonstrukce panelákového bytu

Mladí manželé šli podobnou cestou, jako nespočet jiných začínajících párů. Při hledání bytu a posouzení finančních možností se rozhodli pro koupi staršího...

Výběr článků

Načítám