Hlavní obsah

Jak zařídit bezpečný dětský pokoj

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou zvídavé i neposedné, a tak se zajímají o každý nepoznaný kout v domě či bytě. Proto je nezbytné uspořádat samotný dětský pokoj tak, aby byl co nejbezpečnější. Jak na to?

Foto: Lusito

Útulný pokojíček v malém prostoru, kam se vešel psací stůl, pojízdné kontejnery s aretací a poličky. Úchytky zásuvek jsou vyrobeny z barevného provazu. Postel je vybavena vysunovacím druhým lůžkem a úložným prostorem.

Článek

Vybavení dětského pokoje se mění s věkem dítěte. Zatímco dítěti předškolního věku stačí postýlka, krabice s hračkami a šatní skříň, školák už potřebuje kromě velkého prostoru na hraní kvalitní pracovní stůl, židli i novou postel. Také police na knihy, prádelník a šatní skříň.

Při zařizování se snažte i o vhodné barevné řešení. Stálicí je pestrý lazurovaný nábytek z masivu, i když charakter pokoji dodají závěsy, lampičky a hračky v otevřených regálech. Stejně velkou roli hrají barvy. Třeba červená působí dráždivě, naopak zelená či modrá uklidňují.

Důležitá je bezpečnost

Bude lepší, když postel, skříně i stůl rozestavíte podél zdí. Získá se tím uprostřed místnosti velký prostor a dítě nebude ničím omezováno v pohybu. Může si hrát i na zemi.

Foto: Studio Viabel

V pokoji dvou bratrů se nacházejí dva pracovní koutky, kde je nejdůležitější stůl a výškově nastavitelná židle, ale také osvětlení a dostatek místa na všechny školní potřeby, a to i na minimálním prostoru.

Proti dětské zvídavosti zajistěte i elektrické zásuvky. Dveře na balkón či terasu opatřete pojistkou proti nepřiměřenému otevření.

Z dosahu dětí odstraňte ostré a rizikové předměty (nože, nůžky či zápalky). Nakonec zkontrolujte, zda je všechen nábytek smontovaný tak, aby nemohl dítě zranit.

Nábytek bez ostrých hran

V dětském pokoji vsaďte na kvalitní a odolné materiály. Také pozor na nábytek s vysokým obsahem formaldehydu, jenž může zejména u malých dětí způsobovat mj. alergie nebo problémy s dýcháním. Vybírejte nábytek od osvědčených výrobců, který byl přísně testován.

Nepořizujte dětem skříně, poličky ani komody s prosklenými plochami. Totéž platí o ostrých hranách a rozích nábytku. U většiny skříní, poliček a zásuvek se jim nevyhnete. Dají se ale pořídit speciální ochranné kryty z plastu či pěnové hmoty, které lze na rohy nasadit a zmírnit jimi případné riziko úrazu.

Správná volba dveří

Dítě může obývat svůj pokoj už ve třech letech, ale musí mít kontakt s rodiči. Při výběru dveří proto zvažujte takové modely, které se otevírají alespoň na 90° přímo ke stěně. Variantou mohou být dveře posuvné či shrnovací, ty jsou ale méně zvukotěsné. Prosklené plochy dveří opatřete průhlednou bezpečnostní fólií.

Foto: Ikea

Zarážka pod dveře Patrull je udrží otevřené. Jde o rychlý a snadný způsob, jak zabránit přivření dětských prstíků do dveří. Cena 99 Kč/2 kusy.

Výběr vhodné podlahy

Podlahy, jako jsou dlaždice nebo plovoucí podlahy, se do dětského pokoje moc nehodí. Kromě toho, že jsou dost studené, představují poměrně tvrdý dopad v případě pádu.

Vhodnější jsou koberce, ale vyhněte se syntetickým materiálům. Proč? Děti lezou rády po kolenou a mohly by si způsobit nepříjemné oděrky a popáleniny.

Foto: Studio Viabel

Koberečky v dětských pokojích mají být nejen měkké a zábavné, ale také prací - navržené a vyrobené tak, aby se daly snadno vyprat v pračce. Prací koberce jsou tak vhodné i pro alergiky.

Jestli už takový koberec máte, pořiďte si k němu speciální bavlněné prošívané podložky vyplněné tenkým molitanem či antialergickou střiží, které možné úrazy omezí.

Dá se koupit i kusový koberec s antialergickým povrchem doplněný protiskluzovou podložkou.

Větrat se dá bezpečně

Vypadnutí z okna dětem nehrozí, pokud je opatříte bezpečnostním kováním. Zatímco u běžného kování dojde s prvním otočením okenní kličky k otevření okna dokořán, v případě bezpečnostního kování se okno otevře jen do polohy vyklopeno. Až s pohybem kličky směrem nahoru se okno zcela otevře.

Foto: Climax

Ideálním řešením do dětského pokoje je plisé pro vertikální okna a dveře, které zkrotí slunce a dodá pokoji šmrnc.

Pro vyšší bezpečnost je navíc možné kličku uzamknout klíčem. Se zablokovanou kličkou pak lze stále pohybovat tak, že okno jen zavřete nebo vyklopíte, není však již možné okno otevřít dokořán. Děti si tak mohou ve svém pokoji bez problémů samy větrat, aniž by nešťastnou náhodou z okna vypadly. Okenní klička se dá do okna nainstalovat i dodatečně.

Foto: Dafe-plast

Okna opatřená bezpečnostním kováním Tilt first se otevřou pouze do polohy vyklopeno, takže je mohou používat i děti.

Děti baví hravé úchytky

Děti se mohou ve svém pokoji snadno poranit o vyčnívající úchytky na nábytku. Nábytková dvířka proto vybavte hravými a bezpečnými úchytkami! Pevná konstrukce je u těchto úchytek obalena měkkou pryží, která je zdravotně nezávadná a minimalizuje nebezpečí úrazu.

Úchytky jsou dostupné v různém provedení, např. v podobě hlemýždě, hvězdičky či fotbalového míče, a dotvářejí hravý dětský interiér.

Foto: Trachea

Dětské úchytky na nábytkových dvířkách jsou bezpečné a v různých velikostech a motivech.

Ani sklo není překážkou

Kromě celoskleněných dveří z tvrzeného skla může být sklo v dětském pokoji použito i jinak, např. v podobě grafoskla, které vzniká laminací tvrzeného skla libovolným dekorem.

Foto: Obzor

Dívčí pokoj v růžových tónech lze doplnit stejně barevnou zásuvkou Variant.

Na dveřích se budou skvěle vyjímat zvířátka nebo oblíbené pohádkové postavy. Také jako skleněná tabule na psacím stole či skleněný obklad na stěně místo tapety.

Schovejte střelku zámku!

Aby se děti při neustálém pobíhání z místnosti do místnosti neporanily o dveřní kování, pořiďte si zámky s magnetickou střelkou, u něhož se střelka vyklápí až ve chvíli, kdy dojde k zavření dveřního kompletu. V otevřené fázi dveří zůstává skryta ve dveřním křídle, nevyčnívá a děti se mohou pohybovat i v blízkosti dveří.

Foto: Ikea

Bezpečnostní zarážka Patrull zabrání dítěti v přístupu k nevhodnému obsahu zásuvek a skříněk. Cena 49 Kč/5 kusů.

Nezapomeňte na zarážky!

Ať už kvůli průvanu, nebo rozverným hrám dětí se mohou dveře snadno poškodit. Proto využijte praktické, a přesto hravé dveřní zarážky. Ty i při prudkém otevření dveřní křídlo spolehlivě zastaví a zabrání tak jeho poškození.

Jsou navíc dostupné v nejrůznějším barevném provedení, takže příhodně doplní barevné pojetí dětského pokoje.

Foto: M&T

Dveřní zarážka Multi v různých barvách

Zásuvka s krytem dítě neohrozí

Pomůcka, která bezpečně ochrání všetečné děti, je ochrana na zásuvkách. Clonky jsou ochranné kryty umístěné na zdířkách zásuvek, které nedovolí, aby dítě zasáhl elektrický proud.

Foto: Obzor

Některé zásuvky s clonkami ladí svým provedením s vypínači, aby elektro mělo hravou tvář pro dětské oči, a přesto je neohrožovalo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám