Hlavní obsah

Jak vybrat kvalitní zabezpečovací systém pro dům či byt

Právo, Gisela Růžičková

Blíží se doba dovolených a to je čas, kdy intenzivněji přemýšlíme o kvalitním zabezpečení domu či bytu. Stačí, když se rozhodneme pro správný druh. Jaké máme možnosti?

Foto: DAFE-PLAST

Bezpečnostní vchodové plastové dveře jsou standardně osazeny dveřním kováním, které zavírá a uzamyká v jednom kroku, a to hned ve třech bodech – v hlavním zámku a dvou přídavných zamykacích bodech v horní a spodní části dveří.

Článek

Kromě základního mechanického zabezpečení, k němuž patří bezpečnostní a protipožární dveře, zajištěná okna, garážová vrata a další vstupy do domu, bezpečnostní mříže nebo fólie na okna, se dá byt zabezpečit i elektronicky.

Na rozdíl od mechanických zábran, které zloděje odradí nebo zpomalí, elektronická signalizace dům ochrání aktivně. Nejenže kamera podporovaná GSM sítí zaregistruje pokus o vniknutí do domu, ale přenese tuto informaci a obrázky přes SMS, MMS a GPRS přes mobilní telefon nebo e-mail na policii, hlídací službu, vrátného, sousedy nebo na libovolné telefonní číslo. Navíc ohlídá třeba únik vody nebo plynu a zaregistruje kouř či požár.

Foto: NEXT

Instalaci certifikovaného elektronického zabezpečovacího systému svěříme renomované montážní firmě.

Důkladnější ochranu potřebuje dům na samotě než byt v činžovním domě ve vyšším poschodí. Určitě se vyplatí propojit mechanické i elektronické prvky s dobrou pojistkou.

Mechanické zábrany

Jsou první překážkou, která stojí v cestě zlodějům a narušitelům soukromí. Montáž mechanických zabezpečovacích prostředků je snazší a levnější než instalace elektroniky.

Bezpečnostní dveře

Jsou nejdůležitějším prvkem ochrany každého domu či bytu. V porovnání s obyčejnými vstupními dveřmi mají pevnou kovovou konstrukci s celoplošným plechovým krytím, ocelovou kostru a rozvorový systém.

Běžné dveře se zamykají v jednom bodě, zatímco bezpečnostní jsou zajištěny minimálně na šesti, obvykle na deseti až dvaceti místech. Ke standardu patří i kvalitní bezpečnostní uzamykací vložka, odolná proti odvrtání či vyhmatání obyčejnou nebo vibrační planžetou.

Obecně platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné.

Pevné mříže

Jsou levnějším typem ochrany oken a jiných prosklených ploch. Vyrábějí se i různé ozdobné typy, ale nutná je správná instalace, kdy mříž musí být ukotvena zevnitř.

Nůžkové mříže se často využívají na ochranu lodžií, ale mohou posloužit i jako žebřík do vyššího patra.

Foto: KAVAN

Pevná okenní mříž v ozdobném provedení patří mezi základní prvky pro ochranu majetku v přijatelných cenách. Dodává se a montuje v provedení podle požadavků pojišťoven.

Rolovací mříže se zpravidla uplatňují při zajištění komerčních objektů.

Bezpečnostní fólie 3M

Ochrání okno proti rozbití a proražení skla. Tyto fólie považují pojišťovny jako zajištění skel, které je srovnatelné s mřížemi, mají ovšem vyšší estetickou hodnotu. Proč? Fólii na okně není vidět a ani neubírá světlo, chrání před UV zářením a děti před pořezáním.

Foto: NEXT

Bezpečnostní fólie komplikuje zlodějům vniknutí do bytu. Je to laminovaný polyesterový film o tloušťce 0,3 mm, který se lepí na vnější sklo z vnitřní strany.

Předokenní hliníkové rolety

S lamelami vyplněnými polyuretanem slouží také jako zabezpečení, jež zloděj obvykle nepřekoná. Vyrábějí se v mnoha barevných provedeních včetně imitace dřeva. Jsou i výbornou ochranou před sluncem a v zimě před únikem tepla.

Elektronická ochrana

Volit můžeme buď drátový, nebo bezdrátový systém. V novostavbě dáme přednost kabelovému zabezpečovacímu systému, ve starším domě bude vhodnější systém bezdrátový. Montáž je rychlá a bez větších zásahů do interiéru.

Systémy lze i kombinovat – základem takového zabezpečení je pak klasická drátová ústředna umístěná v prostoru, kde vedení kabelů nenaruší jeho vzhled s bezdrátovou nástavbou.

Foto: ELKO

Domovní hláska u vstupní brány zobrazí přicházející návštěvu na displeji LARA Intercom. Jste-li mimo domov, hovor včetně obrazu se automaticky přesměruje do chytrého telefonu nebo tabletu.

Každá z variant má své výhody i nevýhody. Cena kvalitní elektronické signalizace závisí na velikosti a členitosti zabezpečovaného domu či bytu, na typu a počtu jednotlivých prvků apod. Ale o spolehlivosti systému rozhoduje kvalita výrobků, které jsou atestovány podle normy ČSN EN 50131-1, stanovující základní požadavky na elektronické zabezpečovací systémy, schválené Českou asociací pojišťoven.

Foto: ELKO

V rodinách s dětmi jsou řešením bezdrátové vypínače napájené baterií, které lze umístit doslova kamkoli. Na dětskou postýlku, na zeď, na sklo, zrcadlo, plexisklo, či na stůl.

Alarmy

Zachytí a ohlásí jakýkoli pokus o narušení klidu v domě či bytě, zaznamenají požár i únik plynu.

Zařízení obsahuje ovládací klávesnici, zabezpečovací ústřednu, GSM komunikátor, magnetický kontakt na vstupní dveře, pohybový detektor, vnitřní sirénu, záložní akumulátor a certifikovanou instalaci.

Kamerové systémy

Zaznamenají všechny události v domě i bytě. Přispívají ke snadnější identifikaci zloděje i ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu. Moderní zařízení umožňují vzdálený dohled prostřednictvím PC připojeného na internet a mobilního telefonu se službou GPRS (= General Packet Radio Service – technologie vysokorychlostních datových přenosů v síti GSM). V praxi to znamená, že se odkudkoli lze podívat, co se v domě děje.

Foto: NEXT

Kamera zaznamená veškeré dění kolem domu a umožňuje vzdálený dohled připojením chytrého telefonu nebo počítače na internet.

Systémy jsou vybaveny i harddiskovým záznamem, takže můžeme zkontrolovat i události, k nimž došlo v uplynulých dnech či týdnech. Vždy se vyplatí kvalitní technika kvůli kvalitnímu obrazu.

Systém může být vybaven detekcí pohybu, nahrávat ho a poslat informaci. Instalaci bezpečnostního systému svěříme vždy zkušené koncesované montážní firmě, která zajistí nepřetržitý a okamžitý záruční i pozáruční servis a také jednou ročně revizi.

Elektronický zabezpečovací systém (EZS)

Foto: ELKO

eLAN-RF-003 je chytrá RF krabička, zajišťující spojení mezi domem a chytrým telefonem. Kamery hlídají okolí domu a obraz vidíme v chytrém telefonu, a to z jakéhokoliv místa na světě s připojením k internetu. Samozřejmostí je otáčení kamer nebo zoomování.

Doplňuje mechanické zabezpečení pro dokonalou ochranu. Nabízí prostorovou i plášťovou ochranu. Prostorová ochrana zachytí pachatele uvnitř domu, který už páchá škodu. Je základem, ale i minimem elektronického zabezpečení.

Plášťová ochrana registruje pachatele ještě před vniknutím do objektu a často ho odradí od dalšího postupu. Zároveň střeží dům či byt i v době naší přítomnosti, třeba v noci.

Součásti EZS

Detektory registrují narušení prostoru. Pohybové detektory registrují pohyb osob (infrapasivními čidly, mikrovlnnými čidly), audiodetektory zvuk, piezodetektory reagují při řezání či rozbití skla, magnetické a mechanické detektory zaznamenávají otevření dveří, vrat nebo oken a existují i speciální tlaková, otřesová a kouřová čidla.

Foto: Jablotron

JA-160PC bezdrátový PIR detektor pohybu s kamerou slouží ke spolehlivé prostorové detekci pohybu osob v interiéru včetně vizuálního potvrzení poplachu. Snímky z detektoru si lze prohlížet prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu.

Ústředna je mozkem systému, vyhodnotí a vyšle signál na výstupní zařízení. V případě přepadení nebo zdravotních problémů dálkově vyhlásí tísňové volání. Ústředny umějí hlídat požár, únik plynu i vody.

Foto: JABLOTRON

Inteligentní zabezpečovací systém Jablotron 100, s klávesnicí s revolučním ovládáním, je určený k ochraně objektů a osob. Může hlásit vloupání, požár nebo zdravotní obtíže. Nabízí funkce domácí automatizace, ovládání spotřebičů na dálku, řízení topení.

Výstupní zařízení – siréna, telefonní hlásič (napojené na pult centrální ochrany) – sdělují zprávu o poplachu. Hlasitý poplach se vyhlašuje vnitřní i vnější sirénou.

Informace o poplachu se přenášejí na zásahovou službu pomocí pultu centralizované ochrany. Vhodným doplňkem EZS je jednoduchý videovrátný snadno napojitelný na běžnou televizi.

Foto: BEZPEČNĚJŠÍ DOMOV.CZ

Zabezpečovací systém Veria Panther nabízí uplatnění v ochraně majetku, zdraví a osob. Lze připojit drátové i bezdrátové komponenty, které zajistí informování o narušení střeženého prostoru. Ideální řešení pro rodinné domy, byty, malé a střední podniky.

SMS zprávou dostaneme konkrétní informaci o případném poplachu nebo že děti už přišly ze školy.

Díky internetové aplikaci lze systém ovládat z počítače nebo chytrého telefonu odkudkoli, i ze zahraničí.

Foto: BEZPEČNĚJŠÍ DOMOV.CZ

Detektor Kidde 10 LLDC O (1439 Kč) je odolný proti vlhkosti s de-ionizovaným vodním elektrolytem, který testuje každou vteřinu na oxid uhelnatý.

Chytré doplňky

Čtečka otisků prstů dovolí přístup jen povoleným uživatelům. Práva jednotlivých osob lze přidávat, měnit či mazat ihned a s nulovými náklady. Umožňuje zadat až 99 různých otisků prstů.

Systém vstupních dveří obsahuje čtečku bezkontaktních čipů, 10 čipů, řídicí jednotku, elektrický zámek, včetně instalace. Kamerové dveřní kukátko, jehož základ tvoří kovová trubka s optickou čočkou.

Foto: NEXT

Kamera dveřního kukátka přenáší obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor připevněný na zdi.

Optický senzor digitálního kukátka umožní zřetelně zobrazit návštěvníka u dveří na LCD monitoru, umístěném na vnitřní straně dveří. Ve srovnání s kamerovým systémem je kukátko levnější, snadno se instaluje, je nenápadné a nedá se odcizit.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám