Hlavní obsah

Jak vybavit pokoj pro školáky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařiďte pokoj pro školáka, aby se mohl soustředit na učení, ale také se bavit i odpočívat. Důležité je zejména pohodlí a jeho vlastní prostor. Ten musí mít opravdu každé dítě, alespoň v podobě pracovně-relaxačního koutu.

Foto: Viabel

Studijní kout pro sestry dvojčata z nábytku Asoral je v harmonických pastelových tónech.

Článek

Tři základní zóny dětského a studentského pokoje jsou: pracovní kout, místo na hraní a odpočinková zóna.

Vybavení interiéru se liší podle věku, pohlaví a zájmů, ale všichni, ať je to prvňáček či vysokoškolák, tu tráví spoustu času. Proto má být v souladu s jeho zdravým vývojem a musí se v něm cítit dobře.

Pracovní kout

Psací stůl je nutností. Pro školáka má být ve výšce 70 až 75 cm, s dostatečně prostornou deskou, která pojme i místo pro počítač. Stůl může být i rohový, ovšem monitor a klávesnice počítače mají být v jedné ose, aby se dítě netočilo a nezatěžovalo krční páteř.

Foto: Viabel

Jednoduchý, ale praktický pro školačku prvního stupně.

Místo kolečkové židle jsou pro malé děti vhodné tzv. rostoucí židle s přesně nastavitelnou opěrkou na nohy. A ocení i gymnastický míč, který podporuje aktivitu zádových svalů a svalů v pánvi.

„Děti mají mít i prostor na chození po místnosti, aby si mohly memorovat opakovanou látku. Při pohybu se vše snáze zapamatuje,“ říká Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka z pražské Fyziokliniky.

Foto: Zdravotní židle

Zdravotní židle SpinaliS jsou vybaveny čtvrtou generací pružinového systému. Výkyvný sedák na pružině umožňuje vzpřímené sezení a současně volný pohyb pánve do všech stran.

Ke stolu patří i židle a úložné prostory na všechny školní potřeby, kterých bude jen přibývat.

„Sklopné nebo šikmé desky vypadají efektně, ale nebývají šikovné, protože se vše skutálí. Zejména prvňáčkům,“ konstatuje Šárka Richtrová z firmy Viabel.

Také se podle ní vyplatí se zamyslet, zda se ze strany stolu vejde ještě jedna židle pro dospělého, který bude s úkoly zpočátku pomáhat.

Foto: Pilotpen

Kuličkové pero Acroball je skvělým pomocníkem na rychlé poznámky i dlouhé texty. Má ergonomický úchop, vybrat lze ze sedmi barev.

Židle má být výškově nastavitelná a obsluha co nejjednodušší. Příliš mnoho páček se snadno promění v zábavnou hračku. Pokud jde o kolečka, ty děti u pracovních židlí obvykle milují.

Neméně důležité je praktické ukládání. Oblíbené jsou jezdící kontejnery pod stůl, výborně poslouží i hranaté boxy k zavěšení na kraj stolu, na hranu skříňky nebo postele.

„Hlavně v případě starších dětí můžeme uklidit dokonce i celý pracovní kout, když ho umístíme např. pod vysokou postel a jako úložné prostory využijeme třeba schody s vysouvacími zásuvkami,“ vysvětluje Richtrová.

Foto: Viabel

Úložný box na školní potřeby lze zavěsit na kraj stolu.

Foto: JAP Future

Knihy mít sice při ruce, ale ne stále na očích. To je řešení pro studenty, kteří je rádi schovají za skleněnou zástěnu z dekorovaného Grafoskla.

Prostor na hraní

Jako kompenzace k sezení ve škole je nutné alespoň dvakrát týdně ve volném čase sportovat.

Vhodný je sport, který napomáhá správnému držení těla: tanec, gymnastika, atletika.

Foto: Möbelix

Mladé dámy zralé do tanečních využijí i kout na líčení, kosmetiku a voňavky. Postačí menší stolek hned vedle lůžka.

Foto: Fyzioklinika

K dennímu řádění a protažení po škole dobře poslouží žebřiny, skladná žíněnka i terapeutický míč.

Menším dětem pořídíme domů žebřiny, menší žíněnku, jogínskou podložku, měkký gymnastický míč a příjemný koberec. Náladu a chuť hrát si či tvořit ovlivní i výběr barev. Volíme pastelové odstíny, klidně oblázkově šedou, kterou doplníme aktivizující žlutou, harmonizující pudrovou, modrou či zelenou (napomáhá lepšímu soustředění).

Skvělým doplňkem je magnetická tabule, která slouží jako organizér i galerie. Studenti ocení i vzpomínky na stěně v podobě fotek, buď z vlastní tvorby, nebo laminované obrázky z fotobanky.

Odpočinková zóna

Dominantou dětského pokoje je postel, která během dne nahrazuje i gauč a hrací plochu. Proto i malému školáčkovi přísluší rozměr 90 x 200 cm. Matrace má být tvrdá, aby dítě mělo správnou podporu a páteř ležela v rovině. Na příliš měkké hrozí propadnutí těžších částí těla, což způsobuje nesprávné zakřivení páteře.

„Chybou je vysoký polštář, který předsunuje hlavu a příliš ohýbá krční páteř do předklonu. Hrudní páteři nejvíc prospívá spánek s velmi nízkým polštářem nebo bez něj. Takto otevřená pozice usnadňuje dýchání a odpočinek je kvalitnější,“ říká fyzioterapeutka.

Desatero výběru pracovní židle
Stabilita židle: Při dosednutí musí v židli zareagovat jen centrální pružina, židle se nesmí vychylovat do žádného směru. Důležitá jsou kolečka, která by měla být snadno brzděná.
Nastavitelnost židle: Díky centrálnímu plynovému pístu nejen nastavíme výšku sezení, ale také pomáhá tlumit náraz a otřesy při dosednutí na židli. Pro měkké podlahy jsou vhodná tvrdá kolečka, pro tvrdé kolečka měkká, která zajistí plynulý pohyb.
Výška sedáku: Ideální je taková, kdy se nohy dotýkají země plnou plochou chodidla a kolena svírají úhel 90° a více.
Anatomicky tvarovaný sedák musí být dostatečně hluboký a široký. Při sezení se má využít po celé délce. Přední část musí mít zaoblenou a skloněnou k zemi.
Synchronní mechanika židle: Mechanika je srdcem židle a má umožňovat tzv. dynamické sezení. Díky synchronnímu mechanismu sedadlo i zádová opěra sledují synchronně a ve správném úhlu pohyby sedící osoby.
Zádová opěrka: Musí kopírovat tvar páteře po celé její délce. Student se má na židli posadit a zkusit, jestli tomu tak je. Důležitá je možnost nastavení opěradla.
Hlavová opěrka: Dobrá pro studenta vysoké školy. Při dlouhém studiu pomáhá snížit zatížení krční páteře.
Područky: Jsou zásadní oporou, při jejich správném nastavení předejdete strnulosti krční páteře a otlakům v předloktí. Područky mají být nastavitelné výškově, šířkově, hloubkově i s možností natočení opěrné části.
Potah: Vždy volte z odolného materiálu. Do teplého prostředí volte materiály, které neobsahují vlnu. Ptejte se po životnosti potahu, odolnosti proti oděru, žmolkování.
Záruka a servis: Volte výrobce, který garantuje pětiletou záruku včetně pozáručního servisu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám