Hlavní obsah

Jak stylově zařídit půdní byt

Právo, Gisela Růžičková

Koho by nelákal půdní byt? Půda je díky zkoseným stěnám a originálnímu řešení prostoru pro bydlení atraktivní. Většinou nabízí také krásný výhled do okolí, na druhé straně skrývá i nevýhody. Přinášíme několik tipů, jak si lze půdní byt zařídit účelně a hlavně příjemně.

Foto: J.A.P. (4x)

Dveře Master se skrytou zárubní Aktive v šikmém provedení

Článek

Podkrovní byty a půdní vestavby jsou typické nízkými stropy a různými šikminami, které kopírují tvar střechy a často ztěžují výběr vhodného zařízení takového bydlení.

Foto: Velux

Rodinný dům vhodný pro půdní vestavbu, kde šikminy kopírují tvar střechy.

Trochu více se zamyslíme i nad tím, jaké si vybereme dveře, okna, schody a další vybavení, nehledě na technické detaily, které raději přenecháme odborníkům.

Foto: Velux

Nábytek na míru si zamilují i děti - po dně cu je totiž jejich fantazii. Při vybírání nábytku do dětského po koje proto za po meň te na konvence.

Dveře opisující šikminu

Vhodné umístění interiérových dveří může být v rámci půdního bytu často tvrdý oříšek. Proč? Všudypřítomné zešikmené stěny neumožňují vsazení dveří ve standardní výšce. Řešením jsou tedy dveře bez nadpraží, které navíc kopírují šikmý tvar stropu, a tak se dokonale přizpůsobí danému prostoru. A nemusí to být jen seříznuté dřevěné dveře. Také moderní dveře nové generace s hliníkovou konstrukcí se umí podkrovním prostorům přizpůsobit!

Půdnímu bytu jako šité na míru jsou dveře, jejichž konstrukci lze snadno upravit přesně podle prostoru, kam mají být vsazeny. Spolu s dveřmi je do stísněného prostoru potřeba upravit i zárubeň, která rovněž musí dokonale kopírovat stropní šikminy, což není žádný problém pro skrytou zárubeň, která je navíc celá schovaná v příčce, takže v malém prostoru nepřekáží.

Světlo prochází i dveřmi

Pro některé půdní byty jsou typická malá střešní okna, která do interiéru nepropouštějí tolik denního světla jako okna klasická. Dostatek denního světla ve všech místnostech podkroví vyřeší dveře ze skla. Nejenže propustí do místnosti světlo z okolních pokojů, ale zachovají i vzdušnost celého interiéru.

Foto: J.A.P.

Skryté zárubně Silence lze vybírat zcela bez obložky, bez standardní dřevěné obložky a s obložkou, která lícuje se stěnou.

Dveře ze speciálního kaleného skla jsou vysoce odolné vůči nárazu či jinému mechanickému poškození. Navíc lze i celoskleněné dveře tvarově upravit tak, aby vkusně okopírovaly zkosené stropy. Pokud si pro dveře vybereme Grafosklo či pískované sklo, poslouží i jako dekorace v interiéru.

Dveře schované do pouzdra

Potýkáme-li se v malém podkrovním bytě s nedostatkem místa, pak se zaměříme na výběr typu otevírání dveří. Díky zasouvacím dveřím do stavebního pouzdra můžeme totiž ušetřit spoustu místa! Tento typ dveří, na rozdíl od klasických otočných dveří, nevyžaduje až metr čtvereční prostoru.

Zasouvací dveře tak oceníme nejen v úzkých chodbičkách, ale třeba i v obýváku či kuchyni. Díky tomu, že dveře tzv. mizí ve zdi, můžeme využít i plochu v jejich bezprostřední blízkosti k umístění třeba sedačky či skříně.

Foto: M&T

Mušle Entero v šesti variantách provedení, se zamykacím systémem standardním nebo ohebným, s výběrem ze tří povrchů, se zárukou tři roky.

Posuvné dveře ideálně doplníme o integrované kování do plochy dveřního křídla, tzv. mušli. Ta umožňuje celým dveřím zajet do pouzdra, a tak zůstává celá šířka průchozího otvoru. Vybírat lze z oválných i hranatých tvarů.

Pro zachování soukromí i za posuvnými dveřmi je možné na ně umístit různé typy zámků (obyčejný dozický zámek, FAB nebo WC kličku).

Schodiště pro podkroví

Půdní byty se vyznačují omezeným prostorem, proto jsou např. přístupové schody často řešeny velmi nepohodlným způsobem. Ale prudké strmé schodiště může být i velmi nebezpečné!

Foto: J.A.P.

Luxusní kombinované točité schodiště Tango kde je schodišťový stupeň a středový sloup z masivního bukového dřeva.

Dobrým řešením je točité schodiště, které splňuje veškeré požadavky na bezpečí i komfort a z prostoru neukrojí příliš velkou část. Na točitých schodech je vždy dominantní středový sloup, kterým se schodiště kotví do podlahy a ze kterého vycházejí jednotlivé stupně. Kromě úspory místa nabízí tento typ i originální vzhled.

Utajené schody

Nemáme-li v interiéru dost místa na klasické schodiště, vyřešíme problém stahovacími půdními schody v případě, že půdní prostory nevyužíváme každý den.

Foto: J.A.P.

Stabilní a pevná konstrukce stahovacích schodů Lusso umožní bezpečný a pohodlný výlez na půdu.

Základem je pevná a stabilní konstrukce pro pohodlný a bezpečný výstup. Proto je dobré vybírat schody v celokovovém provedení, a ne dřevěném. U kovové konstrukce je samozřejmostí jejich pevnost a dlouhá životnost. Kovové schody navíc nepodléhají deformacím, které by mohly způsobit teplotní nebo vlhkostní výkyvy na půdě. Což dřevěné schody nemusí vydržet.

Kouzelné místo s nápadem

I ten nejmenší půdní byt si zaslouží doladit dekoracemi, které mu dodají na útulnosti. Na šikmé stěny ale obrazy či plakáty těžko zavěsíme a na prostorovou výzdobu není příliš místa. Využijeme proto nábytkové plochy! Jak?

Obklopíme se třeba technologií digitálního potisku, umožňující potisk dvířek jakýmkoli grafickým motivem nebo fotografií, a tedy jejich proměnu v dekorativní prvek interiéru.

Kvalitní povrchy kuchyňské linky

Je podkrovní kuchyňka malá a pohyb je v ní spíše omezený? Pak se určitě zaměřme na kvalitu provedení povrchu dvířek kuchyňské linky. V takto vymezeném prostoru určitě nepůjde jen o drobné kolize a nárazy do skříněk.

Foto: Velux

Kuchyňská linka na míru podtrhuje originalitu propojeného obytného prostoru.

Mechanickou odolností se vyznačují moderní akrylátové materiály, které bez problémů vydrží i působení vlhkosti a vyšších teplot, panujících v každé kuchyni, nejen v té podkrovní.

Menší prostor opticky rozšíří světlé barvy, a chceme-li mít kuchyň podle posledních trendů, dáme přednost matnému vzhledu povrchů.

Malá, přesto prostorná

I podkrovní koupelna, ač malá rozměry, může disponovat úložnými prostory. Využít lze třeba místo na zdi pro galerku se zrcadlem. Když ji zapustíme do zdi, nehrozí úrazy hlavy. Modely s LED osvětlením na bezdotykové čidlo mohou v sobě ukrývat i elektrickou zásuvku, takže opět ušetříme místo.

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek model Single v provedení břízy.

Využijme i prostor pod umyvadlem nebo zkusme vysokou závěsnou skříňku, kterou schováme i do rohu.

Tepelná pohoda i v létě

Půdní byty se hlavně v horkých dnech značně přehřívají, což způsobují sluneční paprsky opírající se přímo do oken. Nadměrné teplo mohou zmírnit screenové clony v oknech, které pustí do interiéru dostatek světla a zároveň poskytují ochranu před nadměrným ohříváním prostoru sluncem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám