Hlavní obsah

Jak proměnit tradiční radiátor v designový prvek

Právo, Karolina Černá

Zrenovovat tradiční radiátor ještě před zimou, kdy má věrně sloužit, zvládne i laik. Kreativní jedinci mu navíc mohou snadno pořídit originální outfit.

Foto: Tchibo

Magnetický obklad radiátoru udělá z topného tělesa zajímavý interiérový prvek. Rozměry obkladu jsou 60 x 100 cm a je vhodný pro běžné radiátory. Cena 799 Kč.

Článek

Teplotní výkyvy a horká voda se na tradičních radiátorech a jejich povrchu znatelně podepisují. Nátěr žloutne, odlupuje se, místy se objevují rezavé flíčky nebo větší skvrny. V takovém případě je již ohrožena funkčnost topení, nejen estetický dojem.

K renovačnímu nátěru teplovodního topení využijeme speciální nátěr, který se postará o hezčí vzhled topidla a o jeho delší životnost.

Připravíme plochu

Oprýskaný nátěr i zkorodovaná místa zbrousíme ocelovým kartáčem nebo brusnou houbičkou. Pozor na oči a vdechnutí zbytků nátěru! Při renovaci v topné sezóně platí, že topné těleso nesmí hřát!

Zbroušené topení očistíme od nečistot šetrným ometením smetáčkem. Pak odstraníme mastnotu speciálním odmašťovacím přípravkem. Nezapomeneme na hůře dostupné spoje a šroubení. Důkladná očista je nutná, v opačném případě nový nátěr přilne k povrchu jen stěží.

Foto: Balakryl

K ošetření radiátorů použijeme válečky a zárohové štětce, dostaneme se tak i do hůře přístupných míst.

Před nátěrem topení přelepíme měřáky a termostatické hlavice ochrannou lepicí páskou, aby se k nim nedostala barva. K pokrytí okolí radiátoru a plochy za ním použijeme karton, případně zakrývací fólii.

Nátěry chtějí čas

Zbroušená a očištěná místa, na která útočí rez, ošetříme antikorozním nátěrem. Obvykle rychle schne. Následně lehce zbrousíme brusným papírem okraje opravených míst. Celá plocha radiátoru tak bude hladká, další nátěr lépe přilne.

Pro vrchní nátěr použijeme barvy přímo určené na natírání radiátorů, které slibují odolnost do teplot kolem 100 °C. K aplikaci se hodí zaoblený váleček a zárohový štětec, dostanou se i k těžko dosažitelným místům. Poslední nátěr můžeme nanášet štětci nebo stříkací pistolí s užší tryskou.

Foto: Balakryl

Na vrchní nátěry je vhodná vodou ředitelná barva určená k novým i renovačním nátěrům těles teplovodního topení. Na rozdíl od syntetických nátěrů nežloutne a zůstává sněhově bílá.

Na základní nátěr naneseme první vrstvu barvy, podle potřeby můžeme po jejím zaschnutí nanést i druhou vrstvu.

Po 4 až 6 hodinách při pokojové teplotě 20–24 °C by měl být nátěr zaschlý. Doba schnutí nátěrů se však liší podle produktu, sledujeme proto údaje na etiketě.

Foto: Hornbach

Nátěry na radiátor můžeme aplikovat stříkací pistolí, je to pohodlnější.

U posledního nátěru nemusíme zůstat u klasické bílé. Radiátor může barevně kontrastovat s barvou stěny, na které je umístěn. Použijeme-li stejný barevný odstín, jaký je na stěně, topidlo se do zdi opticky vsákne a nebude tak nápadné.

Netradiční oblek

Z klasického zdroje tepla s bílým hladkým povrchem můžeme vykouzlit originální interiérový doplněk, a to vlastním potiskem na čelní krycí desku. Magnetický obklad s potiskem přichytíme i na radiátor se žebry.

Dodatečně připojitelná čelní deska pro otopná tělesa může mít elegantní potisk květiny vhodný do obýváku, do ložnice. Veselé a barevné motivy zase potěší obyvatele dětského pokoje.

Foto: Korado

Otopná desková tělesa Radik lze vybavit čelní deskou s vlastní barvou nebo potiskem. Cena podle velikosti radiátoru, cca od 1500 Kč.

Deska může být hladká, nebo s jemnými prolisy. Upevnění desky na těleso je jednoduché díky háčkům a magnetům, což zvládne prakticky každý.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám