Hlavní obsah

Jak přizpůsobit domov po narození miminka

Právo, Karolina Černá

S příchodem nového človíčka na svět se mění nejen životní styl rodiny, ale také vybavení bytu. Změny by měly vycházet vstříc potřebám a pohodlí dítěte i maminky.

Foto: BABYPOINT (5x)

Set dětského nádobí Lässig: 4dílný tácek, hrneček, mistička, vidlička a lžička. 100% melamin, lze mýt v myčce. Cena 550 Kč.

Článek

Ať už zařizujeme prostor a věci pro spaní, stolování či koupání, vždy volíme kvalitní zpracování a zdravotně nezávadné materiály. Myslíme přitom na bezpečí dítěte i možnost dalšího využití věcí v budoucnu.

Spánek

Kolébku využijeme do 6. měsíce dítěte, pak by vzhledem k jeho přibývajícím pohybovým schopnostem mohla být nebezpečná.

S každou kolébkou se ale ani poté nemusíme loučit. Na trhu jsou k dostání variabilní typy umožňující fixní i houpací polohu a přesun díky kolečkům.

Foto: KIKA

Dětskou postýlku Maxima s oddělitelnou přední a zadní částí lze přestavět na postýlku bez bočních stran. Rozměr 70 x 140 cm, 3 stupně výškového nastavení. Cena 5499 Kč.

Dětské postýlky mají obvykle rozměry 120 x 60 cm nebo 140 x 70 cm. Pro větší pohodlí i bezpečí volíme polohovatelnou postranici a příčky s maximálními rozestupy 8 cm, aby jimi dítě neprostrčilo hlavičku.

Foto: IKEA

Pratelný ochranný potah na matraci pro nemluvňata a malé děti. Cena 99 Kč.

Některé postýlky mají výškově nastavitelné rošty do tří a více úrovní. Matrace by měla být od horní hrany postýlky vzdálena aspoň 60 cm. Je praktické mít ve spodní části postýlky zásuvkový sokl nebo samostatné vysunovací zásuvky na kolečkách pro uskladnění hraček a podobně.

Foto: PRODETI.CZ

Veselé bavlněné dětské povlečení. Rozměr 100 x 120 cm od 439 Kč.

Matrace pro miminka je spíše tvrdší, pěnová, dobře prodyšná. Spící dítě ve vývinu musí mít kvalitně podepřenou páteř, měkká matrace mu spíše škodí.

Vybírat můžeme dětskou matraci z PUR pěny, matraci kokosovou, molitanovou, latexovou, speciální zdravotní matraci z vysoce pružné studené pěny (HR). Na matraci pokládáme prodyšný, snadno pratelný potah.

Foto: BABYPOINT

Konstrukce kolébky se sklápěcí stříškou umožňuje fixní či houpací polohu, kolečka zajistí mobilitu. Lůžko polohujeme do 3 volitelných pozic. Na hračky i potřebné doplňky se hodí látkový košík ve spodní části kolébky. Cena 3140 Kč.

Přikrývky mají být hebké a hřejivé, z dutých vláken, povlečení s veselými barevnými vzory. Pro vytvoření příjemného prostoru pro dítě kryjeme postýlku lehounkou látkou.

Přebalování

Optimální je přebalovací pult se zabudovanou skříňkou, vespod s volnými policemi nebo zásuvkou pro vše potřebné. Pleny, ubrousky, kosmetiku, ale i hračku, která udrží pozornost dítěte, má maminka hned po ruce.

Je-li vrchní přebalovací nástavec odnímatelný, využijeme později přebalovací pultík jako komodu.

Foto: KIKA

Přebalovací pult Martina včetně přebalovacího nástavce, 2 dvířka, 1 otevřená police, výška 89 cm. Cena 3299 Kč.

Místy pro přebalení dítěte mohou být postel či pračka. Pak je dobré využívat tvarovanou přebalovací podložku s pevnějšími zvednutými okraji. Dítě je tak chráněno a příliš se nevrtí.

Foto: BABYPOINT

Přebalovací podložka Stela s odnímatelným froté potahem s výšivkou je pro děti až do 12 měsíců věku. Má vyvýšené bočnice, vyztuženou spodní část. Po připevnění zarážek je podložka vhodná k umístění na postýlku. Rozměr 80 x 49 x 10 cm. Cena 680 Kč.

Stolování

Společné stolování aspoň jednou denně je důležité pro celou rodinu. Ke stolu posadíme dítě nejlépe v multifunkční židličce ze snadno omyvatelného plastu.

Foto: BABYPOINT

Jídelní židličku Gracia sestavíme do klasické židličky nebo stolku s židličkou. Vysoká židlička disponuje stupátkem na nohy, 5bodovými bezpečnostními pásy, polohovacím a vyjmutelným pultíkem či opěrkou s možností nastavení do 3 poloh. Cena 2300 Kč.

Jídelní dětské židle bývají skládací, proto dbáme o kvalitní fixace v jednotlivých polohách. Neměly by chybět polohovatelné opěradlo zad, stupátko na nožičky a několikabodové bezpečnostní pásy.

Dítě se ručkami opírá o jídelní pultík s vaničkou, která posbírá, co odpadne nebo steče mimo misku. Vanička může mít zvláštní otvor pro pítko.

Foto: IKEA

Jídelní sada (4 kusy) s bryndákem s kapsou na zachycení toho, co odpadne. Víčko pítka ponechává místo pro dětský nos; dítě může pít, aniž by zaklánělo hlavu. Cena 59 Kč.

Pro snazší přesuny po místnosti bývají židle opatřeny kolečky i brzdou.

Koupání

V prvních měsících života koupeme miminko v ergonomicky tvarovaném kyblíku, kde ho voda obklopuje ze všech stran. Pozor ale na možné převrácení užších výrobků!

Využít můžeme i mini vaničku, v níž je dítě fixováno výstupky ze všech stran. Přesto ale děcku hlavičku raději přidržujeme.

Foto: BABYPOINT

Nafukovací límec pro miminka koupající se ve velké vaně má regulovatelné zapínání. Cena 360 Kč.

Ergonomicky tvarované mini lehátko umožní rodičům omývat kojence vodou ze sprchy v běžné vaně, stačí do něj dítě položit. Vyplatí se investovat do plovoucí matrace.

Jestliže už dítě samo sedí, pomůže nafukovací sedátko s opěrkou vpředu i vzadu. Hlídáme však, aby dítě sebou při vrtění nesmýklo do strany.

Foto: BABYMOOV

Dětská vanička s digitálním displejem, který změří teplotu vody a váhu dítěte. Ergonomicky tvarovaná, s měkkou EVA pěnou. Pro děti od 0 do 12 měsíců (max. 15 kg). Cena od 1990 Kč.

Když se batole pohybuje vestoje s oporou o stěnu vany, položíme na jeho dno protiskluznou podložku, dostatečně měkkou pro případný bezpečný dopad.

Foto: PRODETI.CZ

Sedátko do vany pro děti do 2 let. Cena 149 Kč.

Praktické tipy 

Foto: PRODETI.CZ

Chodítko s odkladným sedátkem a odnímatelným hracím pultíkem je inspirací a trenažerem k výuce samostatné chůze. Cena 2249 Kč.

Foto: IKEA

Hrazda s hřejivou podložkou pro lezoucí a zvedající se miminka. Rozměr 45 x 5 x 101 cm. Cena 599 Kč.

Foto: PRODETI CZ

Ohrádka zabrání batoleti dostat se někam, kam nemá. Cena 2499 Kč.

Foto: PRODETI.CZ

V nosítku přímo na těle matky bude dítě spokojené. Cena 1999 Kč.

Chytré přístroje miminko ohlídají

Dohled nad dítětem v noci a ve chvílích, kdy se mu rodiče nevěnují přímo, usnadňují audio a video chůvičky, monitory dechu, pohybu či kombinované přístroje. Co nabízejí?

Foto: JABLOTRON ALARMS

Přístroj Nanny neustále kontroluje dech a pohyby dítěte. Zelené světélko bliká v rytmu dechu dítěte. Hlasitý alarm se spustí, když dítě přestane dýchat, nebo když se frekvence dýchání sníží pod 8 nádechů za minutu. Cena 2495 Kč.

Snímač pohybu

Nazývaný také monitor dechu alarmem včas upozorní na neobvyklou frekvenci dechu miminka. Pro předčasně narozené děti, kojence s nízkou porodní váhou a zdravotními komplikacemi představuje ochránce před riziky náhlého selhání dechu (SIDS), dušení, dávení. Přístroj je samozřejmě vhodný i pro zdravé miminko.

Snímač obvykle napájejí tužkové baterie.

Snímací desku monitoru umísťujeme pod matraci nebo podložku, na které dítě spí. Přístroj zapínáme po uložení kojence, první nádechy potvrdí signálka bliknutím.

Cena: kvalitní monitory stojí přes 2000 Kč, specializované e-shopy je pronajímají (nájemné za půl roku kolem 850 Kč). Vybíráme baby monitor, který je atestovaný jako zdravotnická pomůcka.

Chůvičky

Internetové video chůvy jsou hitem. Stačí mít připojení na internet a staženou softwarovou aplikaci např. pro iPhone, iPad, tablet, počítač. Kamera u dítěte sleduje jeho pohyb, ovládat ji lze na dálku chytrým telefonem nebo myší počítače.

Díky přenosu signálu po internetu se tablet či chytrý telefon promění na monitorující chůvičku s téměř neomezeným dosahem, kvalitním zvukem a obrazem, který můžeme sledovat přes jakýkoli webový prohlížeč. Internetové chůvy umožňují zpětnou komunikaci rodičů s dítětem prakticky odkudkoli. Sofistikovanější internetové chůvy detekují pohyb a zvuk.

Foto: ANGELCARE

Videochůvička s barevným obrazem na dotykovém displeji s nočním viděním, čistý digitální zvuk. Minimalizace rušení a interferencí díky technologii FHSS, obousměrná komunikace.

Vzhledem k ochraně dat při sledování dítěte a zbytečnost hlídat ho i z míst, kam by se rodiče dlouho dopravovali, je pro některé z nich internetová chůva diskutabilní. Elektronické chůvy rozlišujeme na nositele zvuku či obrazu, mnohé typy umějí obojí.

Video chůvičky jsou náchylné na rušení (mikrovlnkou, wi-fi, bluetooth). Přenášejí obraz v pásmu 2,4 GHz. Některé výrobky mají oddělený přenos zvuku na jiné frekvenci, takže zastanou i roli audio chůvičky, která v klasické podobě přenáší pouze zvukový signál.

Digitální chůvičky se hodí do měst, mají lepší ochranu proti rušení jinými zařízeními vysílajícími signál než chůvy analogové. Např. technologie DECT zajišťuje jasný zvukový signál, šifrováním dat se stará o bezpečné a soukromé připojení. Kvalitu přenosu ovlivňují vícekanálová technika a citlivost mikrofonu.

Foto: PHILIPS

Elektronická digitální video chůvička překvapí kvalitní LCD obrazovkou. Speciální technologie přenosu signálu 2,4 Ghz nabízí dosah ve volném prostoru až 150 metrů. Cena od 3539 Kč.

Na trhu je i digitální chůvička s vibracemi v podobě náramku na ruku. Analogové přístroje pracují na nižší frekvenci, mají menší počet přenosových kanálů než digitální. Hodí se na venkov a okraje měst, do méně hustých zástaveb.

Ceny: internetové video chůvičky stojí kolem 6000 Kč, ostatní jsou k dostání od 2000 Kč. Pak záleží na kombinacích – za digitální chůvičku zaplatíme 2000 Kč, s LCD mini displejem od 3000 Kč.

Správný nákup

Pro komunikaci na dálku volíme přístroje s obousměrným provozem (2Way), aby rodiče mohli dítě utišit hlasem, pokud jen třeba mírně vrní. Jednosměrný provoz zaručuje pouze signály ze strany miminka.

Je dobré, když má chůvička rodičovskou jednotku, kterou mají dospělí u sebe, a dětskou jednotku umístěnou v blízkosti miminka. K jedné rodičovské jednotce může být i více dětských jednotek na různých místech bytu.

Foto: MOTOROLA

Connect je duální HD wi-fivideo kamera se zobrazovacím zařízením. S chytrým telefonem nebo tabletem připojeným přes internet ji využijeme jako sledovací kameru s funkcemi naklánění, zoomu, nočního vidění a obousměrné komunikace.

Dosah vzdálenosti udávaný výrobcem považujeme při praktickém využití za přeceněný, zejména se stoupajícím počtem materiálních překážek mezi námi a dítětem. Totéž platí pro dosah venku.

Signálky kontrolující činnost přístroje jsou velmi důležité, ať už jde o kontrolu ztráty signálu (rodičovská a dětská jednotka spolu nekomunikují), nebo kontrolu vybitých baterií. Některé svítící LED diody upozorňují na úrovně hluku, který dítě vydává.

Existují přístroje, které měří vlhkost a teplotu v dětském pokoji. Dokážou nabídnout příjemné osvětlení, tlumení světla, noční vidění, přehrávání souborů MP3.

Foto: PHILIPS

Rodičovskou jednotku elektronické chůvičky lze napájet ze sítě i z baterie. Chůvička má dosah až 300 m, 5 úrovní zvuku, uspávací světlo, světelnou signalizaci zvuku. Cena od 1499 Kč.

Vibrační upozornění ocení rodiče se sluchovým postižením.

Co umí chůva a co baby monitor

Elektronická chůvička zprostředkuje přenos zvuku, obrazu nebo obojího. Hodí se do většího bytu i několikapodlažního domu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Baby monitor je zařízení, které sleduje dýchání a pohyby dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám