Hlavní obsah

Jak na výměnu cylindrické vložky

Novinky, Tomáš Krásenský

Když už z jakéhokoli důvodu musíte měnit cylindrickou vložku, nemusíte jen demontovat původní a nahradit ji novou vložkou stejného typu. Můžete si vybrat vložku odolnější, sjednotit více vložek na jeden klíč nebo si pořídit takovou, která má z vnitřní strany knoflík neboli olivu.

Foto: Tomáš Krásenský (11x)

Výměna cylindrické vložky bývá motivována ztrátou klíčů, požadavkem vyššího zabezpečení nebo vložky s knoflíkem (olivou).

Článek

To, co většina lidí nazývá výměnou zámku, je ve skutečnosti většinou jen výměna cylindrické vložky. Je upevněna v zadlabacím zámku, který může klidně zůstat na svém místě. Stačí povolit jeden šroub, lehce pootočit klíčem a vložku ze zámku vytáhnout.

Celý návod na výměnu cylindrické vložky krok za krokem najdete na obrázcích. Dříve než se do výměny pustíte, řekněme si o cylindrických vložkách pár základních informací i zajímavostí navíc, které mohou ovlivnit vaše rozhodování o tom, jakou vložku si místo té původní namontujete.

Bezpečnostní třídy

Cylindrické vložky pro obytné domy a byty se vyrábějí ve čtyřech bezpečnostních třídách, kdy stupeň jedna znamená zabezpečení základní, dvojka je zvýšené, trojka vysoké a stupeň čtyři představuje velmi vysoké zabezpečení díky použití tvrdých kovů a nejrůznějších opatření proti překonání destruktivními i nedestruktivními metodami.

Zatímco na vchod do kůlny zpravidla stačí dvojka, vchodové dveře do bytu nebo domu by měly mít minimálně stupeň tři. Vyžaduje to totiž i pojišťovna.

Jeden klíč pro všechno

Víte, že nemusíte mít ke každému zámku, přesněji tedy cylindrické vložce, samostatný klíč, ale můžete mít jen jeden ke všem zámkům? Stačí, když máte zámky ze stejné řady jednoho výrobce, pak lze sjednotit i vložky různých rozměrů.

Sjednotit jdou nejen vložky od zadlabacích zámků, ale i visací nebo přídavné zámky s cylindrickou vložkou. Sjednocení je možné objednat už při pořizování vložek nových, ale může je provést zámečník i na vložkách stávajících, ideální je využít autorizovaný servis výrobce. Přineste všechny vložky s klíči, které chcete sjednotit. Cena za přestavbu jedné vložky je 150–200 Kč.

Někteří výrobci nabízejí sjednocovací sady, které obsahují stavítka a komponenty pro přestavbu vložky svépomocí. Zmenší se vám objemné svazky klíčů v kabelce nebo po kapsách a odpadne zdlouhavé hledání toho pravého klíče. Jedním klíčem odemknete jak dveře od bytu, tak zahradní branku, garáž či sklep. Pro větší organizace existují také uzamykací systémy s klíči podle práv uživatelů (klíč hlavní a generální).

Důvod k výměně

Cylindrickou vložku měníme většinou proto, že od ní ztratíme klíč. Pokud máme na jeden klíč přestavěných více vložek, nemusíme je měnit všechny, stačí pořídit jednu novou a podle ní nechat přestavět ostatní. Nebude to zadarmo, ale oproti nákupu zcela nových vložek ušetříme.

Mějme na paměti, že cylindrické vložky bychom měli po určité době vyměnit za nové. Důvodem je nejenom fyzické opotřebení (záleží na počtu otočení klíčem neboli na počtu průchodů), ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Obecně se doporučuje výměna po pěti až deseti letech.

Nové možnosti

Cylindrické vložky disponují v současné době množstvím vychytávek, které přijdou vhod například v nouzi. Tak třeba zámek s takzvanou prostupovou spojkou vám umožní odemknout i v případě, kdy je zabouchnuto a z druhé strany je zastrčen klíč.

Funkce 2 v 1 zase ušetří peníze za nákup nové vložky v případě, když ztratíte klíč nebo vám jej ukradnou. V tomto balení totiž máte dvě sady klíčů, a pokud vám klíč z první sady ukradnou, snadno vložku „přeprogramujete“ na druhou sadu, a to pouhým zasunutím klíče.

Foto: Tomáš Krásenský

V čele zadlabacího zámku je zapuštěná hlava šroubu, který drží cylindrickou vložku. Povolíme ho a vyšroubujeme.

Foto: Tomáš Krásenský

Vložka jde vyndat pouze v případě, že klíčem o kousek na jednu či druhou stranu pootočíme.

Foto: Tomáš Krásenský

Když je klíč zasunut bez pootočení, černý palec je pootočen, takže znemožňuje vytažení vložky ze zámku.

Foto: Tomáš Krásenský

Vložku v zámku zajišťuje ve správné poloze šroub, který jsme v prvním kroku vyšroubovali.

Foto: Tomáš Krásenský

Chceme-li pořídit vložku stejných rozměrů, změříme vzdálenost od krajů ke středu otvoru pro upevňovací šroub. Rozměr vložky se udává v milimetrech, např. 45+40.

Foto: Tomáš Krásenský

Když nemůžeme změřit původní vložku, musíme změřit dveře. Opět měříme vzdálenosti od osy upevňovacího šroubu k vnější hraně kování, na jednu i druhou stranu.

Foto: Tomáš Krásenský

Vložka nesmí kování přesahovat o více než tři milimetry. Větší přesah z venkovní strany znamená riziko uchopení vložky za účelem vytažení či rozlomení.

Foto: Tomáš Krásenský

U bezpečnostního kování vložka nevystupuje, z vnější strany je chráněna krytem z tvrdého kovu. Kvalitní kování v určitém rozsahu dovoluje přizpůsobení délce vložky.

Foto: Tomáš Krásenský

Po zasunutí nové vložky vyzkoušíme zamčením a odemčením její správnou funkci.

Foto: Tomáš Krásenský

Nakonec cylindrickou vložku v zadlabacím zámku upevníme šroubem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak udělat patinu na dřevěném nábytku

Patina dodává dřevěnému nábytku autentičnost a historizující nádech. Nemusíme nutně čekat dlouhá léta, než se na naší nové dřevěné komodě ošoupe lak a odřou...

Vrtačku, nebo vrtací kladivo?

Vrtačka a vrtací kladivo vypadají na první pohled docela podobně. Přesto se liší svou konstrukcí a způsobem použití. Poradíme vám, pro jaké práce je vhodná...

Jak udělat lepený spoj

Lepení je věda. Není divu, že většina lidí se do hlubšího bádání nechce pouštět a k lepení v domácnosti používá prakticky na všechno jeden druh lepidla. Přitom...

Výběr článků

Načítám