Hlavní obsah

I v paneláku můžeme mít koupelnu snů

Právo, Karolina Černá

Rekonstrukce panelákové koupelny je záležitostí nejen peněz, ale také sedmi až deseti dní na její zásadní proměnu. Důležité je najít kvalitní profesionály a uzavřít seriózní smlouvu. Pak se můžeme těšit na koupelnu našich snů.

Foto: RAVAK (2x)

Před rekonstrukcí naplánujeme, co všechno chceme v koupelně mít, a zvážíme, zda se to tam také vejde. Vybavení koupelny podle konceptu Rosa.

Článek

Plánujeme-li rekonstrukci panelákové koupelny, počítáme s investicí lehce přesahující 100 000 Kč, záleží přitom na našich nárocích na materiály a značku vybavení. Cena obvykle zahrnuje také vypracování projektu, provedení všech prací, instalace zařízení koupelny, včetně odklizení starého jádra a hrubý úklid. V některých případech potřebujeme vyřídit stavební povolení.

Foto: JIKA

Prostorově úsporné vybavení na konkrétní rozměry – asymetrický sprchový kout Jika Tigo (100x80 cm) za 10 728 Kč, sprchová keramická vanička (4316 Kč), umyvadlo 65 cm s bílou skříňkou (9075 Kč).

Nejprve plán

Co vlastně od nové koupelny očekáváme: Více místa pro pohyb? Větší počet skříněk, nové poličky, věšáky, světlejší obklady? Chceme jiná světla a nově koupelnový radiátor?

Spokojíme se s pračkou s předním plněním (je náročná na prostor při otevření), nebo plněním ze shora? Můžeme dát pračku mimo koupelnu?

Foto: JIKA
Foto: JIKA

Příklad řešení vizualizace koupelny. Tvarově atypická koupelna měla původně podél zdi naproti dveřím umístěnou pračku a vanu. Volba sprchového koutu umožnila ušetřit místo a postavit pračku volně do prostoru. Realizace designér Michal Janků.

Zvážíme, zda a kde chceme v koupelně sušit prádlo. Z jak hluboké vany jsme schopni bez problémů vylézt (důležité pro děti a seniory). Chceme vanu, nebo stačí sprchový kout, který je v paneláku konstrukčně komplikovanějším řešením?

S vlastními nápady pak vyrazíme za odborníky – najdeme je na základě dobrých zkušeností našich známých nebo na internetu.

Vybíráme firmu

Vyhledáváme takovou stavební společnost, která se netají svou registrací v obchodním rejstříku, kontakty na své pracovníky, svými realizacemi.

Existují firmy, které zrekonstruují koupelnu podle našich představ na míru. Zdarma vypracují s ohledem na dispozice prostoru koupelny několik 3D návrhů na počítači s tím, že doporučí typ i barvu obkladů, dlažby, koupelnový nábytek, sanitu.

Foto: JIKA
Foto: JIKA

Tatáž koupelna s pračkou pod úložnými skříňkami. Prostor získal na vzdušnosti, je možno umístit více skříněk. Realizace designér Michal Janků.

Tutéž službu prokážou koupelnová studia výrobců i prodejců jednotlivých značek. Doporučí také firmy, s nimiž spolupracují a jejichž zaměstnanci jsou na práci s produkty konkrétní značky proškoleni.

Firmy často na svých webech textem i fotografiemi prezentují již hotové realizace, nabízejí realizaci konceptů daných výrobcem (rozložení, výběr zařízení a nábytku na daný prostor).

Smlouva a realizace

Firmě by nemělo být zatěžko uzavřít seriózní smlouvu o provedení rekonstrukce.

Ve smlouvě o dílo nechybí především oběma stranami smluvená konečná nepřekročitelná cena, které předchází podrobný položkový rozpočet s celkovou délkou realizace (rozpis jednotlivých prací, časový rozpis, organizace práce).

Foto: SAPHO

Rohové umývátko s držákem na ručník umístíme do prostoru mezi dveřmi a stěnou, což oceníme v menších koupelnách. Cena 3180 Kč.

V přiloženém zadávacím listu je zakotveno dispoziční řešení, použité materiály, specifická řešení jednotlivých detailů, včetně úpravy vody, elektroinstalace (s tímto může pomoci projektant).

Smlouva obsahuje i penále za její případné porušení z jedné či druhé strany.

Po dokončení díla vyžadujeme předávací protokol, před jehož podpisem si vše řádně překontrolujeme.

Foto: FAGOR

Automatická pračka s plněním ze shora ušetří v koupelně prostor k pohybu. Cena 9990 Kč.

Průběh rekonstrukce

Počítáme alespoň s částečným vyklizením bytu a zhruba dvěma týdny realizace. Firma musí zlikvidovat staré jádro, suť a materiál odvézt. Provede rozvod vody, elektřiny a instalatérské práce. Poté aplikuje většinou sádrokartonové nebo pórobetonové stěny, pokládá dlažbu, obklady, osazuje sanitu, instaluje světla. Na závěr po sobě uklidí.

Potřebná povolení

Čím razantnější přestavba, tím větší pravděpodobnost, že potřebujeme stavební povolení nebo alespoň ohlášení.

Foto: RAVAK

Firmy provádějící rekonstrukce koupelen často spolupracují se značkovými výrobci a nabídnou pro koupelnu hotový koncept. Koncept BeHappy s asymetrickou vanou pro malé koupelny.

Stavební úřady se v některých požadavcích různí, obecně je ohlášení potřeba, když stavebními úpravami dojde ke změně užívání části stavby (rozšíření koupelny na úkor předsíně), ale nezasahujeme do nosných konstrukcí stavby.

Bez povolení a ohlášení se obejdeme, když zachováme původní dispozici jádra a jeho stěny měníme za materiál zhruba stejné hmotnosti.

Foto: KOLO SANITEC

Úložné prostory mohou být všude – i pod umyvadlem. Cena kompletu 5252 Kč.

Stavební povolení potřebujeme při zásahu do nosných konstrukcí (což je v panelácích téměř vyloučeno) a změně původních dispozic. Každopádně bychom měli dostat k rekonstrukci souhlas bytového družstva či společenství vlastníků. Obyvatele domu písemně upozorníme na možnost zvýšeného hluku a nepořádku ve společných prostorách.

POZOR
Rekonstrukce panelákové koupelny trvá 7 až 10 dní. Slibuje-li firma, že bude do tří dnů hotova, informujeme se o rozsahu nabízených služeb (některé firmy počítají s tím, že po odstranění umakartového jádra materiál odklidíte a odvezete sami apod.)
Pozor na možné narušení statiky přetížením svislých nebo nosných konstrukcí v důsledku změny vnitřního uspořádání příček. Dispoziční úprava nové koupelny nesmí narušit statiku panelového domu, přizvěte proto opravdové profesionály!

Typ jádra určuje míru změn

V panelových bytech najdeme jádra s železobetonovou nebo dřevěnou konstrukcí a různou dispozicí nenosných a nosných stěn. To může ovlivnit naše rekonstrukční plány.

Bytové jádro H + kk

Umožní pracovat s přední i zadní stranou jádra. Zbylé dvě jsou ohraničené panelovou stěnou, nebo je jedna z nich odstranitelná příčka, takže nebrání rozšíření.

Bytové jádro F + kk

Přední stěnu s dveřmi tvoří zděná nebo betonová příčka nenosné dělicí konstrukce, kterou je možné odstranit.

Bytové jádro T

Jádro je zasazeno mezi tři betonové stěny, což dispoziční úpravy značně omezuje.

Bytové jádro E

Tento typ jádra často přiléhá k velké prostorné předsíni, umožňuje mnoho úprav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám