Hlavní obsah

I s minimálními úpravami může malá koupelna prokouknout, stačí dobrý nápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová koupelna a toaleta – tak by mohl bez nadsázky vypadat skutečně nekonečný seriál. Na každém veletrhu jsou představovány nové trendy v obkladech i sanitární keramice a spousta inspirace přichází i prostřednictvím katalogů a nejrůznějších časopisů. Přesto zde zůstává obrovský prostor pro individuální ztvárnění. Nemusí se vůbec jednat o složité kreace. Stačí dobrý nápad.

Článek

Když jsme ve spolupráci s realizační společností vybírali, které z dlouhé řady jejich realizací se budeme věnovat, shodli jsme se takřka vzápětí. Zvolili jsme velmi jednoduchou koupelnu. Dispozice zůstala až na několik vyzískaných centimetrů po odstranění konstrukce jádra zcela původní – co je tedy právě na této koupelně tak výjimečného? Volba nebyla náhodná. Chtěli jsme ukázat, že i při zachování původní dispozice je možné navrhnout a realizovat koupelnu velmi zajímavou, atraktivní na pohled, a přitom za dostupnou cenu zařizovacích předmětů.

„Tento typ bytu má jednu nevýhodu. Pokud nechcete investovat větší částku a byt rekonstruovat v podstatě celý, nemáte moc možností změny a optimalizace dispozice. Při investici pouze do bytového jádra, jak tomu bylo v našem případě, nezbývá nic jiného, než koupelnu a WC vyzdít v původní dispozici. Je pak na investorovi, projektantovi, realizační firmě či koupelnovém studiu, jak se jim podaří prostor ztvárnit,“ vysvětluje pracovnice společnosti.

Zajímavé řešení pojetí obkladu v tomto případě vzniklo společnou cestou majitelů bytu a pracovníků realizační firmy. „Když jsme při našich setkáních hovořili, jak by měla nová koupelna vypadat, majitelům bytu se líbila mozaika. Pokud by však byla na celé ploše, efekt by byl zcela určitě menší. Hledali jsme proto způsob, jak navrhnout koupelnu originální, a přitom maximálně příjemnou a pohodlnou z uživatelského pohledu,“ doplňuje jeden z pracovníků, který se na této realizaci ze strany společnosti podílel.

Exkurze do světa originality

Nechte mozaiku vyniknout – pod tímto heslem byla navržena kombinace mozaiky 2, 5 x 2, 5 s bílým obkladem 20 x 20 cm. „Řešení obkladu se vztahuje k vaně,“ upozorňuje Karel Novák. „Při tomto řešení je možné umístit baterii na stěnu nad vanu. Je to nesporně praktičtější na údržbu. Přizdívka, tvořená právě kontrastní mozaikou, je ve středu vytažena až ke stropu. „Členění plochy dává i malému prostoru originalitu a navíc není samoúčelné. Pilíř slouží ke snadnému uchycení sprchové tyče.“

Všimněte si – přizdívka není nad vanou ve stejné výši. Níže umístěná část slouží jako odkládací plocha pro koupajícího, který tak má vše pohodlně po ruce. Vyšší část oceníte při sprchování.

U vany ještě na chvíli zůstaňme. O praktickém umístění baterie jsme hovořili, ale musíme se ještě zmínit o tom, že je termostatická. Výhodou je úspora vody, možnost navolení konstantní teploty a teplotní pojistka proti opaření. Zejména u van a ve sprchových koutech bychom měli dát praktičtější termostatické baterii přednost před obvyklými pákovými.

Posledním, ale o to zajímavějším prvkem souvisejícím s vanou je sprchová zástěna. Vlastně bychom měli spíše říkat roleta. Všimněte si jejího pouzdra, upevněného na stropě koupelny. Potřebujete se sprchovat? Jednoduše za sebou zatáhnete a volný konec vám bude v požadované poloze držet z vnitřní strany vany. „Po sprchování je praktické nechat roletu oschnout, pak ji vytáhnete zpět do pouzdra.“

Na naši zvídanou otázku, kde je možné toho netradiční řešení koupit, ale nedostáváme příliš povzbudivou odpověď. Před časem se sem dovážely z Německa, ale nyní se zřejmě na českém trhu nevyskytují. Vzhledem k naší současné evropské komunitě ale nebude problém si ji přivézt ze zahraničí.

Umyvadlo nechte vyniknout

Ačkoliv je koupelna skutečně malinká, majitelé bytu pečlivě zvažovali každý prvek – ani umyvadlo nemohlo být výjimkou. Zatímco mnozí by volili umyvadlo malé a pravděpodobně standardní ve vzhledu, tady nebylo nic ponecháno náhodě. Masivní moderní umyvadlo koupelně sluší a spolu s mozaikou se stává dominantním prvkem. Na zajímavosti stěně s umyvadlem dodává opět zajímavá práce s mozaikou – dohromady tvoří zajímavý pár. Zdařile je doplňuje hladká zrcadlová plocha s odlehčenou poličkou z matného skla.

Je možné této koupelně vůbec něco vytknout? S obkladem i zařizovacími předměty se majitelé bytu ve spolupráci s realizační společností vypořádali jistě na výbornou. Z čistě uživatelského pohledu bychom postrádali úložnou plochu na koupelnové nezbytnosti. V koupelně vpravo po vstupu by teoreticky mohl být dostatečný prostor na vysokou koupelnovou skříňku. Pračka je umístěna mimo koupelnu.

Půdorysy

Na první pohled nemá dispozice bytu příliš možností, jak koupelně dopřát více prostoru. Pokud by nám nevadilo do kuchyně vstupovat přes obývací pokoj, nabízí se možnost zazdění druhých dveří, vedoucích přímo z chodby do kuchyně. Dále by se nabízela otázka, zda by nebylo výhodné kuchyňský kout poněkud zkrátit a prostor věnovat koupelně.

„Je pochopitelné, že by všechny tyto malé koupelny zasloužily a využily prostor navíc. Na druhou stranu je ale nutné se zamyslet, jak můžeme získané centimetry účelně využít. Právě na této dispozici bytu si můžeme dobře ukázat, že i pokud bychom kuchyňskou část zkrátili třeba i o třicet, čtyřicet centimetrů, příliš bychom si nepomohli. Větší toaleta není až tak důležitá a abychom získali více prostoru pro koupelnu, bylo by nutné přehodit koupelnu za toaletu.

Problémem by bylo neměnné umístění instalační šachty, které by velmi výrazně omezovalo prostorové možnosti řešení. I když je zde nová koupelna v podstatě ve stejné velikosti, jako byla původní, posun v užitné hodnotě je opravdu výrazný a z našeho pohledu bez námitek,“ konstatuje Karel Novák z realizační společnosti závěrem.

Tip pro vás

Mozaika skvěle vynikne v kombinaci s jednoduchým obkladem. Obklad volíme podle násobků rozměru mozaiky.

Veronika Dubová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám