Hlavní obsah

Elegantní a praktické vybavení koupelny ozdobí interiér a ušetří peníze za vodu

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný Čech spotřebuje za den kolem 120 litrů vody. Přestože spotřeba vody klesá, účet za vodu roste neúprosně každým rokem. Nelíbí se nám to. Ale můžeme s čistým svědomím říct, že vodou neplýtváme?

Foto: SCHLÜTER

Tekoucí pitná voda ze sprchy a kohoutku – pro miliardu lidí na světě nedostižný luxus.

Článek

Ať jde o nové vybavení koupelny (vodovodní baterie, klozet), nebo nákup pračky a myčky nádobí, zjistíme, že většina značkových produktů úsporné režimy nabízí.

Zapomeňte na kohoutky

Než u vodovodní baterie s kohoutky namixujeme podle potřeby teplý a studený proud, uteče hodně času a také vody. Páková baterie je daleko rychlejší, tudíž úspornější.

Foto: RAVAK

Termostatická baterie vyrovnává teplotu vody, takže ze sprchy rychle po spuštění teče voda požadované teploty. Teplota proudu vody se nezmění, ani když ho během sprchování několikrát přerušíme. Cena 3990 Kč.

Umyvadlové baterie s perlátorem snižují přimícháváním vzduchu průtok vody až o polovinu. Stejně jako u sprch s podobnou technologií i při tak nízkém průtoku máme zajištěný dostatečný proud vody.

Nákupem úsporné baterie lze při počítaném již pětiminutovém toku vody denně snížit výdaje za vodu o více než 2600 Kč ročně. Perlátor lze nainstalovat i dodatečně, stojí kolem 50 Kč.

Foto: JIKA

Bezdotyková baterie Jika Sensor Inox disponuje řízeným průtokem 6 l/min. Má úsporný perlátor, ke spuštění vody stačí vložit ruce před senzor. Na baterii lze přednastavit teplotu vody. Cena od 6900 Kč.

Úspornost dřezové baterie podpoří výsuvná sprcha. Silným cíleným proudem vody efektivně opláchneme znečištěné nebo neskladné nádobí. Páky některých baterií mají dvoustupňový mechanismus, který rozděluje průtok vody na maximální a ekonomický.

Při zvedání páky uživatel cítí elastickou zarážku, která upozorňuje na přechod z ekonomického průtoku na maximální. Pro běžnou potřebu postačí ekonomický průtok vody (cca 6 l/min).

Foto: JIKA

Dřezová stojánková páková baterie s výsuvnou sprchou zaručí snadné a efektivní oplachování i neskladného nádobí. Technologie Optim Eco umožňuje regulovat teplotu vody a průtok. Cena 1930 Kč.

Na trhu jsou i sprchové baterie s polohovatelným tlačítkem, které v případě potřeby sníží spotřebu vody až o polovinu.

Rychlá sprcha

Úsporné sprchové hlavice obsahují klasické i vzduchové trysky. Přimíchání vzduchu sníží průtok vody až na 9 l/min. Kromě vody tak šetří i energii – pro sprchování není potřeba ohřát tolik vody.

Foto: RAVAK

Ukázněné sprchování šetří vodu, přesto chceme-li mít plnou vanu, ať je alespoň hluboká a prostorově úsporná. Samostatná vana BeHappy v nejmenším rozměru 150x75 cm stojí 7990 Kč.

Kvalitní úsporná jednopolohová sprcha má přepínač na plný průtok a stop ventil, který průtok vody omezí na prokapávání. Několikapolohové masážní sprchy ušetří až 70 % vody.

Technologie jdou ještě dále. Sprchové hlavice se světelnou LED indikací dokonce informují o délce sprchování. První tři minuty svítí modré světlo, další tři minuty oranžové.

Pak se barva změní na červenou – to znamená, že sprchování máme ukončit. Roční úspora na vodě a především na poplatcích za ohřev vody dosahuje řádově až tisícikorunových částek. Sprchová hlavice stojí do 700 Kč.

Toalety a bidety

Moderní toalety využívají dva základní typy úsporných splachovacích ventilů: Start stop a Dual flush. Systém Start stop nechává na uživateli, jak dlouho podrží tlačítko splachování, a opětovným stlačením ho zastaví. Do odpadního systému spláchne klozet maximálně šest litrů vody.

Dual flush – tlačítko ventilu je dvojité, menší a větší. Spotřeba vody je standardně tři litry na malé spláchnutí (menší tlačítko) a šest litrů velké spláchnutí (velké tlačítko). I tady jdou úsporná opatření ještě dále.

Foto: JIKA

Kombiklozet Jika Tigo na velké spláchnutí potřebuje pouze 4,5 l vody, na malé si vystačí se 3 l. Cena 5865 Kč.

Projekt Roca W+W spojuje umyvadlo, klozet a baterii v jednom. Voda použitá v umyvadle prochází odtokovým čisticím systémem, ve kterém jsou z vody odstraněny větší nečistoty, a nadávkuje se do ní dezinfekční látka. Nádržka s vyčištěnou vodou je propojena s WC nádrží, kam tato voda přitéká čistá a připravená ke spláchnutí toalety. Komplet doplňuje baterie s omezeným průtokem vody, šetřící vodu i energii.

Foto: ROCA

Projekt W+W spojuje funkci umyvadla a klozetu v jediný úsporný a designový objekt. Cena 83 000 Kč.

Myčky a pračky

Mýt nádobí pod tekoucí vodou není ekonomické, pro větší množství nádobí se vyplatí myčka. Myčky dokážou mýt plný obsah nádobí s využitím pouhých 10–12 l vody, kdežto na stejné množství nádobí potřebujeme 70 l, což už se rovná spotřebě vody při sprchování.

Foto: BAUMATIC

Vestavná myčka nádobí, 7 mycích programů a 6 teplot, nastavení na úsporné, běžné a intenzivní mytí. Cena od 10 000 Kč.

Nevlastníme-li myčku, napouštíme při mytí nádobí vodu do dřezu, nádobí umyjeme a až nakonec opláchneme pod tekoucí vodou. Dřez by měl být spíš hlubší než širší. Na velké ploše se voda rozlije a hladina je stále nízko na to, abychom nádobí pohodlně umyli.

Při praní prádla se snažíme buben pračky vždy celý naplnit a volíme úsporné programy doporučené výrobcem. Některé výrobky umožňují objem použité vody regulovat podle množství nádobí/prádla.

Foto: ELECTROWORLD

Myčky nádobí jsou ke spotřebě vody šetrnější než mytí nádobí pod tekoucí vodou. Funkce AquaStop, cena od 12 384 Kč.

Jak šetřit vodou

Při sprchování spotřebujeme o 1/3 méně vody než při koupání ve vaně, na které připadne až 150 litrů. Pozor ale na to, jak dlouho se sprchujeme. Při čištění zubů, mydlení rukou nebo holení vždy vodu zavíráme. Během těchto činností bez užitku vypustíme až 10 litrů vody za minutu.

Foto: ELECTROWORLD

Úsporná pračka energetické třídy A+++ s funkcí AquaStop, která hlídá, aby z pračky neunikala voda. Cena od 11 781 Kč.

Na vypláchnutí úst po čištění zubů používáme sklenici nebo kelímek, který má objem maximálně 1/4 l. Takto měsíčně ušetříme 100 až 500 litrů vody. Kontrolujeme těsnění vodovodních kohoutků.

Víte, že...

…průměrný Čech spotřebuje denně 120 l vody, Američan až 575 l pitné vody, zatímco v Mosambiku musí vystačit se 4 l na den? …v oblastech ohrožených nedostatkem pitné vody žije 40 % světové populace? …přístup ke zdrojům pitné vody dnes nemá miliarda lidí? NADACE WE ARE WATER

Jedním kapajícím kohoutkem může utéct měsíčně i více než 1000 litrů vody. Protékající toaletu, kapající kohoutek řešíme okamžitě! Protékající toaletou např. měsíčně uteče až 3500 litrů vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Odtok sprchového koutu umí být nenápadný

Vaničky jsou klasikou mnoha sprchových koutů. Kdo však renovuje nebo staví nové bydlení, vsadí raději na sprchový kout, jehož dno tvoří dlažba podlahy. Takový...

Výběr článků

Načítám