Hlavní obsah

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je v zemi zdejší nejhezčí a nejkrásnější?” Než položíte tuto otázku, je dobré zajistit zrcadlu možnost dobrého rozhledu a důkladně je vyčistit. Nicméně opravdu víte, jak na to? Neškodíte mu spíš naopak nadměrnou pílí? Pojďte si s námi projít trojici nejčastějších chyb, jichž se lidé při péči o zrcadla dopouštějí.

Foto: Amirro

Zrcadla mohou mít velice nápadité tvary a podoby. Aby se z nich ale majitel mohl těšit, musí o ně umět správně pečovat.

Článek

1. Leštění novinami či jinými papíry

Navzdory tomu, co hlásají některé babské rady, je dobré si preventivně pamatovat, že noviny a jiný zmuchlaný papír na zrcadlo prostě nepatří. Ne každé totiž takovou péči vydrží.

Ač se to nezdá, zmuchláním novin či jiného papíru vznikají hrany, které mohou zrcadlo poškrábat. Zcela nevhodné jsou pak samozřejmě jakékoli prostředky s abrazivními účinky.

„Na druhou stranu jsou skvělým pomocníkem antistatické přípravky, které zabraňují usazování prachu na jejich povrchu,“ doporučuje Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

K ošetření zrcadel jsou rovněž vhodné měkké bavlněné hadříky, eventuálně textilie z mikrovlákna.

2. Používání nevhodných přípravků, například na sklo

Na zrcadla nepatří přípravky určeně na čištění skel. Sklo nebo zrcadlo, vždyť je to totéž, řekne si jistě nepochybně mnohý z nás. Je to ale chyba! Chemikálie určené k čištění skel mohou totiž obsahovat látky na bázi chloru, jež mohou zrcadlo nevratně poškodit.

„Pokud je čisticí prostředek na skla obsahující chlor ponechán příliš dlouho v kontaktu s hranou zrcadla, může způsobit závadu známou jako ‚černá hrana‘. Tedy okraje zrcadla mohou zčernat a taková reakce je nevratná,“ upozorňuje Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Foto: Asko Nábytek

Zrcadlo představuje často promyšlený designérský výrobek. Tzv. černé hrany by je nejenom znehodnotily, ale poškodily i záměr, s jakým bylo navrženo.

Foto: Laufen

Příliš mnoho vody zrcadlům nesvědčí. Aby byla dlouho krásná, je třeba je po každém omytí (a rovněž tak zapaření) důkladně osušit.

Foto: Dřevojas

Do koupelny je vhodné volit taková zrcadla, která výrobce pro použití ve vlhkém prostředí už připravil.

3. Zanedbané osušení po umytí

Po očištění vodou je potřeba zrcadlo rychle a důkladně osušit. A to opět včetně jeho hran. Pokud se voda dostane na jeho hrany a zůstane tam dlouhou dobu, může zrcadlo poškodit.

Jinou možností než omývání vodou, je zkusit čistit zrcadlo nasucho, například pomocí speciální vaty, jež je k leštění zrcadel přímo určená. Tak lze docílit čistoty a lesku i bez vody. (Cena za kus není vysoká, okolo 25 až 30 korun.)

Foto: Kik

Jednou z podmínek estetické funkce zrcadla je, aby zůstalo nepoškrábané. Proto se při čištění vyhneme pro jistotu i novinám.

Foto: Fler

U zrcadel s rámy dáváme při čištění pozor, aby voda nezatékala právě pod rám.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám