Hlavní obsah

Designová koupelna nemusí vyjít draho. Víme, jak na to

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnoho lidí se koupelna stala téměř výkladní skříní jejich domácnosti. Nejde ani tak o čistotu, ta je absolutní samozřejmostí. Jde spíše o designové vyladění. Je až překvapivé, že právě na této místnosti se mnozí snaží svůj smysl pro styl předvést nejvýrazněji. Při jejím zařizování přitom není pokaždé nezbytné sahat hluboko do kapsy. Například na obkladech lze výrazně ušetřit.

Foto: M.B.Keramika

Volba výprodejových materiálů zdaleka nemusí znamenat ústupek stylovosti.

Článek

Obklady koupelen představují významnou část nákladů při jejich zařizování nebo rekonstrukcích. Ušetřit lze přitom jednoduše a bez nutnosti slevovat na nárocích.

Stačí využít příležitosti, kdy je v obchodě výprodej. Prodejci totiž materiály objednávají i na velké zakázky ve velkém množství a není vždy možné odhadnout, kolik dlažby se opravdu prodá.

„Ve výprodejích pak může člověk narazit i na série obkladů nebo dlažeb, jejichž výroba již byla ukončena. Výrobce může nabídnout odprodej celého zbytku zboží s velkou slevou. A tak se může stát, že narazíte například na elegantní obklad Bamboo v tmavém odstínu, který pořídíte již za 95 Kč za metr čtvereční,“ radí Martin Bezděk z firmy M.B.Keramika.

Pozor na dostatečnou rezervu

Při nákupu obkladové keramiky a dlažeb je samozřejmostí kupovat vždy o něco více materiálu, než je aktuálně potřeba.

Rezerva slouží pro pozdější opravy dlaždic, které se z jakéhokoli důvodu rozbijí nebo které je nutné odstranit třeba při řešení nějaké havárie.

Foto: Rako

Zatímco na materiálu rozumně ušetřit lze, na řemeslnících nešetřete nikdy.

Dvojnásob pamětlivý rezervy je ale třeba být při nákupu obkladů a dlažeb ve výprodeji. Už při samotném obkládání se totiž může pár kusů poškodit, a protože bylo zboží ve výprodeji, mezitím už nemusí být na trhu vůbec k dispozici.

Hledejte importéry

Pečlivě vybírejte už typ prodejce, u kterého se rozhodnete obklady a dlažby nakupovat. Přímí importéři mohou lépe pracovat s cenou svého zboží. Jednají přímo s výrobci, a tak mají možnost například při ukončení výroby konkrétních sérií obkladů a dlažeb získat výhodné nákupní podmínky.

Výjimkou tak nejsou ani doprodeje s 50–70% slevou, přičemž kvalita zůstává stále stejná.

U takto vysoké slevy si však pohlídejte důvěryhodnost obchodníka, u něhož chcete nakupovat. U zprostředkovatelů, kteří ke zboží přičítají ještě svou marži, jsou takto vysoké slevy nepravděpodobné. Příčinou takové slevy bývá obvykle nižší kvalita zboží nebo rovnou druhá jakost.

Foto: Hornbach

Veškerý prodávaný obkladový materiál musí odpovídat příslušným normám. I proto je třeba pečlivě volit prodejce.

„I dlaždice ve výprodeji se třídí podle 1. a 2. jakosti. Dlaždice 1. jakosti splňují požadavky normy DIN/EN 14411. Dlaždice 2. jakosti mají drobné vady a popřípadě také rozdíly v barvách na povrchu a mohou vykazovat drobné odchylky v rozměrech,” vysvětluje Adéla Kadlečíková ze společnosti Hornbach.

Kdo se málo ptá, málo se dozví

Při nákupu obkladů a dlažeb se rovnou ptejte na vše, co vám není jasné. Rozhodně se neostýchejte ptát se na důvod slevy.

Je velký rozdíl mezi zbožím zlevněným proto, že jeho prodej končí, a zbožím, které má druhou jakost.

Tento přístup platí i při nákupu přes internetový obchod. Ten může být mnohdy pohodlnější a přehlednější než návštěva pobočky. Po zadání požadavků ohledně stylu či ceny vám obchod nabídne produkty, které vašim představám odpovídají.

Při nákupu přímo na pobočce byste přitom mohli některé přehlédnout. Spousta obchodů má do své stránky již implementovaný chat a právě jeho prostřednictvím máte možnost se rovnou doptat na vše, co vás o zboží zajímá.

I zlevněné zboží musí splňovat příslušnou normu
„Vždy berte v úvahu poměr ceny a kvality. Vyšší cena dlaždice totiž zpravidla znamená také delší životnost. Při nákupu dlažeb a obkladů dbejte vždy na to, aby zboží bylo vyrobeno v souladu s normou EN, která stanovuje minimální požadavky na kvalitu, a představuje tak pro zákazníky důležitou pomůcku pro orientaci v sortimentu. Obklady a dlažby shodné s evropskou normou EN mají regulované minimální požadavky na odolnost proti opotřebení, vsakovost, toleranci rozměru, rovnost povrchu, mrazuvzdornost a pevnost v tlaku a ohybu,” říká Adéla Kadlečíková.

Nákup si dobře načasujte 

Kdo chce při nákupu obkladů a dlažeb ušetřit, měl by vědět, kdy je dobré do obchodu zavítat. Nejrůznější slevy lze samozřejmě objevit u různých prodejců celoročně.

Obecně platí, že nejvíce nového zboží, a s tím i toho doprodávaného, se v obchodech objevuje po nejdůležitějším oborovém veletrhu obkladů a dlažeb Cersaie. Ten se koná každým rokem v italské Boloni. Zde výrobci představují své novinky a obchodníci si je objednávají.

Od listopadu se pak začínají poprvé objevovat v prodeji, a proto je období od listopadu do ledna nejjistějším okamžikem, kdy narazit na kvalitní zboží za nižší cenu.

Anketa

Napadlo by vás jít nakupovat obklady do výprodeje?
Ano, často tam nakupujeme.
46,1 %
Ano, ale většinou si nevybereme.
15,2 %
Spíše ne.
12,1 %
Ne a ani mě to neláká.
26,6 %
Celkem hlasovalo 1825 čtenářů.

Na materiálu ušetřit lze, na řemeslnících nešetřete nikdy

Zatímco za materiál lze chytrým způsobem ušetřit, snaha uspořit na řemeslnících se může naopak nepěkně prodražit.

 „Zejména u větších formátů obkladů a dlažeb je potřeba, aby byli řemeslníci opravdu zkušení, a to nejen proto, že rozbitím větší dlaždice je škoda vyšší. Je to i z toho důvodu, že velké formáty jsou náročnější na pokládku i na přípravu dokonale rovného podkladu,“ varuje Martin Bezděk. 

Reklama

Související témata:

Související články

Desky pod umyvadla jsou v kurzu

Desky pod umyvadla jsou hitem současných koupelen. Desku lze přizpůsobit jakémukoli prostoru, aby kolem umyvadla vznikla příjemná odkládací plocha.

Výběr článků

Načítám