Hlavní obsah

Cestování se psem je pohodlné jen s dobrým vybavením

Novinky, Roman Mašín

I ten, kdo má doma velkou zahradu, krásný kotec nebo výběh pro psa, musí občas se svým čtyřnohým miláčkem někam cestovat. Ať na krátké nebo dlouhé vzdálenosti, vždy je nutné psa pro převážení připravit a především si pořídit potřebné vybavení pro bezpečné a pohodové cestování.

Foto: Nadace Tlapka (2x)

Při použití přívěsu pro psy je potřeba přizpůsobit rychlost a styl jízdy skutečnosti, že s námi cestuje živý tvor.

Článek

Vždy si ale dobře rozmyslete, zda je opravdu nezbytné se psem cestovat např. na dovolenou. Dokonce i v Evropě na zvířata číhá mnoho různých nebezpečí - od vysokých teplot, přes u nás neznámé nemoci, až po nebezpečné parazity.

Bezpečnost především

Během cestování je třeba myslet nejen na bezpečnost zvířete, ale celé posádky dopravního prostředku, ve kterém s ním cestujete. V prostředcích hromadné dopravy jsou většinou jejím provozovatelem striktně stanovena pravidla, jak má být zvíře vybaveno a zabezpečeno při dopravě. Že by měl být pes na vodítku nebo v přepravce, je snad samozřejmé.

Majitelé ale často svému psovi v dopravním prostředku sundají předepsaný košík. Není to úplně dobrý nápad, protože na zvíře může někdo třeba při prudkém brzdění šlápnout. To se pak logicky brání tím, že narušitele svého prostoru kousne.

Cestování v autě je ještě problematičtější. Mnoho lidí svého miláčka jen tak položí či posadí na sedadlo a dál otázku, jak psa zabezpečit, neřeší. Kromě toho, že se tím dopouštějí porušení zákona o silniční dopravě, i hodně riskují.

„Pes může být sebelépe vychovaný a vycvičený, i tak se může něčeho leknout nebo se mu třeba udělá špatně a začne se po vozidle nekontrolovaně pohybovat,“ říká zkušený chovatel Rudolf Zábranský a dodává: „Pes, který vyskočí za jízdy na dálnici, řidiči na klín a popřípadě se mu snaží olizovat obličej, může být smrtelnou pastí.“

Při případné nehodě se stává takový pes v prostoru vozidla doslova neřízenou střelou, nehodu může sám odnést nejzávažnějšími následky.

Pohodlná přeprava

Existuje několik způsobů, jak v osobním autě psa bezpečně převážet. Tím nejbezpečnějším je speciální transportní box. Na trhu jich je mnoho druhů a existují i firmy, které je vyrábějí na míru.

Dnes jsou asi nejpoužívanější plastové přepravky na malá plemena, dále také hliníkové nebo plastové boxy. Vejde se do nich i víc psů, umísťují se do zavazadlového prostoru. Pokud zvolíte dostatečnou velikost, mohou sloužit po vyložení z auta i jako odkládací kotec.

Foto: Jan Gorel, Gool

Jednou z nejbezpečnějších variant pro cestování se psem je speciální box do auta.

Druhou možností je oddělovací přepážka, která se montuje mezi zadní sedadla a zavazadlový prostor.

„Přepážka je sice většinou o něco levnější řešení než přepravní box, nicméně je třeba si uvědomit, že pes tak bude mít přístup ke všemu, co je v zavazadlovém prostoru,“ říká Radek Otradovský z nadace Tlapka.

„Pokud ho naložíte s mokrými tlapkami, budete mít určitě špinavé čalounění, všechna okénka v zavazadlovém prostoru s otisky psího čumáku a tlapek a v neposlední řadě u některých jedinců se dočkáte okousaných plastových krytů, čalounění a další výbavy interiéru vozidla,“ doplňuje.

Existuje i speciální postroj, který se upevňuje k sedadlům, pes tak může bezpečně cestovat i v prostoru pro cestující. Nesmí být ovšem zaměňován s normálním postrojem, psa nelze přivázat k sedadlu ani vodítkem, jehož druhý konec má pes na obojku. Bohužel existují případy, kdy se pes takto uvázaný v autě na obojku uškrtil.

Pozor na přehřátí

Během jízdy nebývá s teplotou uvnitř auta většinou problém, horší to může být, pokud zastavíte a tím se vypne větrání, případně klimatizace. V horkých slunečných dnech pak může v autě teplota rychle vystoupat i přes 70 °C.

Pootevřením bočních okének se sice teplota o něco málo sníží, ale stále psovi, zavřeném delší dobu v takovém vozidle, hrozí rychlé přehřátí a smrt.

Pokud už tedy musíte po cestě zastavit, nikdy nenechávejte psa zavřeného v autě na slunci. Řešením pro krátkodobé zastavení je zaparkovat ve stínu a nechat pootevřená boční okénka.

Psí přívěsy

Profesionálním řešením pro ty, kteří se psem opravdu často cestují, jsou speciální přívěsy za auto. Slouží pro přepravu na místo a současně, po zaparkování, i jako kotec pro psa. Existuje jich mnoho typů a provedení. Od těch malých pro 2-4 psy až po největší, kam se vejde i víc jak 10 psů a využívají je například majitelé tažných psů pro jejich převoz.

Většina přívěsů umožňuje variabilitu vnitřního prostoru, tedy odstraněním přepážek udělat z přívěsu opravdu prostorný kotec. Navíc v přívěsech nehrozí přehřátí, protože jsou většinou velice dobře tepelně izolovány a vybaveny důmyslným větracím systémem.

Existují i typy, kde je možné otvírat boční stěny, které jsou pod vnějším odstranitelným pláštěm vybaveny mříží.

Foto: Helena Jahelková

Speciální přívěs za auto je pravděpodobně nejlepším řešením. Lze jej navíc použít i jako kotec, během parkování.

Přívěsy pro psa jsou asi nejbezpečnější a nejpohodlnější možností pro cestování. Jen je nutné stále myslet na to, že v přívěsu jsou živá zvířata a přizpůsobit tomu styl a rychlost jízdy.

Kinetóza u psů

Také psi trpí při jízdě nevolností. Tzv. kinetóza se u nich projevuje stejně jako u člověka. Po první zkušenosti, kdy je našemu čtyřnohému miláčkovi špatně, se navíc může stát, že už příště nebude chtít do auta vůbec nastoupit.

Proto je dobré dodržet pár základních pravidel, jak vše řešit:

  • nikdy nedávejte psovi před jízdou nažrat, měl by cestovat s prázdným žaludkem
  • mějte otevřená okénka, aby k psovi proudil stále čerstvý vzduch, ten nevolnost potlačuje
  • v autě nekuřte a odstraňte zdroje intenzivních pachů (např. voňavé kapsle do auta)
  • psa zvykejte od malička na cestování autem
  • spojte mu auto s pozitivním zážitkem, např. dávejte štěněti nažrat pouze ve stojícím autě

Pokud i tak bude mít pes silnější příznaky kinetózy (slinění, zrychlené dýchání, dávení, zvracení), proberte situaci s veterinářem.

„Dnes už existují i účinné léky, které lze psovi před cestou podat,“ konstatuje Radek Otradovský. „Mělo by to ovšem být až to nejkrajnější řešení, protože každý lék zatěžuje nepřirozeným způsobem organismus psa.“

Foto: Marie Nečasová

Do velkých přívěsů se vejde až deset psů najednou.

Cestování letadlem

V USA je letecká přeprava dost běžný způsob cestování, například když se majitel rozhodne zúčastnit výstavy psů na druhém konci země. V Evropě jde o způsob využívaný spíše v případě letu na dovolenou nebo při zasílání štěněte zahraničnímu majiteli.

Pro přepravu psa letadlem platí přísné podmínky, a je dobré si předem pečlivě zjistit, jaké jsou požadavky cílové země, stejně jako zvolené letecké společnosti.

Pokud letecká společnost povoluje přepravu psů, pak se většinou dá přímo na palubu jako příruční zavazadlo vzít malý pes do hmotnosti 8 kg. Za psa ovšem budete muset zaplatit jako za zavazadlo nadváhu.

Jinak jsou psi přepravováni v nákladovém prostoru letadla. Musí být v certifikované přepravce, schválené přímo pro leteckou přepravu. Ty se sice běžně prodávají, ale budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Cena takové přepravky může dosáhnout i ceny běžné letenky.

Existují také firmy, které se specializují na přepravu zvířat, tedy i psů. U společnosti stačí přepravu objednat, ona pak vše zajistí za vás, včetně zapůjčení přepravky, zajištění vody a krmiva při delších letech v místech mezipřistání apod. Letecká přeprava má ale mnohé záludnosti.

„Posílali jsme psa na Mauricius, samozřejmě letecky,“ vypráví Radek Otradovský. „Tamní veterinární orgány vyžadují, že pes musí cestovat bez mezipřistání. Museli jsme tedy nechat psa odvézt až do Hamburku, odkud jsou na Mauricius přímé lety. Navíc pro vstup na ostrov potřebuje pes mnoho předchozích vyšetření a krevních testů.“

Psům se většinou před cestou letadlem podávají tlumící medikamenty, aby během ní lépe snášeli manipulaci.

Evropský cestovní pas

Pro cestování se psem do zahraničí je nutné především dodržet předpisy země, do které cestujete. V rámci EU je to poměrně snadné. Stačí, aby měl pes mikročip nebo tetování, platné očkování proti vzteklině a Evropský cestovní pas, což je vlastně speciální očkovací průkaz. Na ten je nejlepší myslet hned, jak si štěně pořídíte, a vybavit ho tímto pasem automaticky od počátku.

Foto: Nadace Tlapka Žim

Při použití přívěsu pro psy je potřeba přizpůsob rychlost a styl jízdy skutečnosti, že v přívěsu cestuje živý tvor.

Velká Británie, Irsko a Finsko vyžadují pro cestování ještě veterinářem potvrzené odčervení.

„Mám zkušenost s Finskem, kde nestačí jen tak nějaké očkování proti vzteklině,“ říká Rudolf Zábranský. „Některé očkovací vakcíny Finové prostě neuznávají, takže je dobré si zjistit, jako látkou od jaké firmy očkovat.“

Mimoevropské státy mají velice rozdílné podmínky, a tak je třeba si je předem zjistit. Podobně jako zmíněný Mauricius vyžaduje přelet bez mezipřistání a speciální krevní testy například i Jihoafrická republika.

Cestování s více psy a štěňaty

Štěně může podle veterinárních předpisů cestovat až po dosažení minimálně 12 týdnů věku. Výjimky jsou možné, ale většinou pouze tehdy, pokud se štěnětem cestuje i jeho prokazatelná matka. O výjimkách v jednotlivých státech je nutné se předem informovat, nejlépe na Státní veterinární správě. Cestovat bez problémů lze s maximálně 5 psy. Pokud je jich více, musíte mít s sebou potvrzené přihlášky k účasti na oficiální výstavě, soutěži nebo sportovní akci. I jestli jen přesouváte jinam svoji poněkud větší psí smečku, potřebujete veterinární osvědčení od veterinárního lékaře, že 48 hodin před cestou bylo provedeno klinické vyšetření a zvířata byla v dobrém zdravotním stavu a jsou schopna přepravy do místa určení. Ani takové potvrzení vás ale při případné kontrole nezachrání před tím, že se na vás bude zpočátku hledět jako na obchodníka se psy.

Krevní testy nesmí být většinou starší více než 30 dní. A pozor, první očkování proti vzteklině je platné až 21 dnů po očkování!

Reklama

Související články

Světové pamětihodnosti v tlapách koček

Nadšení koček pro krabice všeho druhu a všech velikostí je mj. i díky virálním videím na internetu všeobecně známé. A právě této kočičí zálibě vyšel vstříc...

Želvy špatně snášejí každou změnu

Želvy patří k nejstarším druhům živočichů, jejich životním prostorem je voda i souš, jsou malé i obří, býložravé stejně jako masožravé. Není proto divu, že se...

Výběr článků

Načítám