Hlavní obsah

Co si pohlídat při zateplení domu

Právo, Gisela Růžičková

Zateplení fasády je výhodné nejen u starých domů, ale i v případě novostaveb. Vždyť kvalitní izolace dokáže snížit tepelnou ztrátu budovy až o 40 %.

Foto: Sdružení EPS

Na stávající stěnu domu se připevní izolace, zpravidla se kotví lepením a hmoždinkami, na ni se aplikuje tenkovrstvá omítka.

Článek

Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR stále častěji investujeme do zateplování domů a bytů. Hlavním důvodem je ochrana domu před únikem tepla a s tím spojená úspora energie během topné sezóny.

Není ale samozřejmostí najít osvědčenou stavební firmu hned napoprvé. Neodborně provedené zateplení může plánovanou investici několikanásobně prodražit. Jak postupovat správně, nám poradil Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Vsaďte na odborníky

Mnoho českých kutilů si myslí, že rekonstrukce domu není žádná věda a že si zvládnou zateplit dům sami. Hlavním důvodem je úspora peněz, kvůli níž se vrhají do stavebních prací svépomocí.

Kromě rizika vážných úrazů hrozí neodborná aplikace izolantu a tvorba výdutí v celém zateplovacím systému. Ten pak neplní správně svou izolační funkci a je nutné ho opravit nebo instalovat znova. V takovém případě se částka za zateplení domu vyšplhá mnohem výše.

Foto: Hornbach

Aby byla montáž izolantu úspěšná, je nutné dodržovat předepsaný postup.

Spolehlivý dodavatel

Důležitý je výběr osvědčené stavební firmy, kterou pro zateplování domu najmete. S hledáním pomohou např. webové stránky Cechu pro zateplování. Požádejte o reference již provedených zateplení také firmu, která se uchází o vaši zakázku. Zajímejte se o zkušenosti přátel, sousedů nebo se informujte na internetových diskusích, kde naleznete aktuální reference.

O kvalitě poskytované práce napoví také konkrétní nabídka a finanční kalkulace od stavební firmy. Pozor na podezřele levné rozpočty firem, které často doporučí nedostatečné tloušťky izolace či nekvalitní materiály s cílem nabídnout co nejnižší cenu.

Projektová dokumentace

Projektová dokumentace je klíčovým spisem o provedení stavebních prací v rámci rekonstrukce. Stavební firmě slouží jako plán pro přípravu a instalaci zateplení, zatímco majiteli domu se bude hodit jako podklad pro případnou reklamaci.

Důsledně zpracovanou dokumentaci je nezbytné doložit také v případě, žádáte-li o státní dotaci.

Foto: Hornbach

Podle termovizního snímku je tepelná ztráta budovy zhruba 50 %.

Technický dozor

V průběhu zateplování by měl na realizaci stavebních prací v pravidelných intervalech dohlížet kvalitní technický dozor stavebníka. Včas odhalí případná pochybení, ale i odchýlení od projektové dokumentace.

Za technický dozor zaplatíte o desítky tisíc korun více v závislosti na počtu návštěv na stavbě a na velikosti domu. Ale při prokázání pochybení stavební firmy nese plnou zodpovědnost za škody včetně povinnosti finanční kompenzace. Účastí technického dozoru stavebníka je podmíněno vyplacení dotace např. z programu Nová zelená úsporám.

Foto: Isover

Izolační desky EPS Grey Wall s grafitem se hodí pro profesionální kontaktní zateplovací systémy ETICS s maximálním izolačním účinkem.

Vhodný izolant

Zcela zásadní pro správnou funkčnost zateplovacího systému a výši úspor za energie je výběr vhodného izolačního materiálu.

V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolantem pěnový polystyren, který je oblíbený díky svým tepelně izolačním schopnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti.

Foto: Isover

Izolační fasádní desky NF 333 s kolmým vláknem jsou vhodné do vnějších kontaktních zateplovacích systémů.

Druhým nejčastěji aplikovaným materiálem je minerální vlna. Konečné rozhodnutí ale záleží na dohodě mezi investorem a realizační firmou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám