Hlavní obsah

Jak si poradit s nadměrným hlukem v domácnosti

Právo, Karolina Černá

V noci chceme v klidu spát, jenže v ložnici slyšíme provoz z ulice, domovní výtah, hádku sousedů, od kterých nás dělí pouhá příčka. Dlouhodobý hluk časem pocuchá nervy, škodí zdraví. Jak se mu bránit?

Foto: Ravak

Obtěžuje-li nás hluk v umakartové koupelně, necháme ji raději vyzdít.

Článek

Zranitelnými místy pro přenos hluku jsou vchodové dveře, okna a především zdi, strop i podlaha, přes které vnímáme od sousedů každé posunutí židle, přibíjení hřebíku či dětský křik.

Foto: Rako

V ložnici by neměl hluk přesahovat 40 dB, což se rovná bzučení lednice.

V panelovém bytě obklopeném hlučnými sousedy z několika stran může být dlouhodobý pobyt velmi nepříjemný.

Pro pobyt v interiéru je pro nás snesitelný hluk do 35 dB, pro spánek mezi 25–30 dB.

Desky proti hluku

Hladinu hluku výrazně snižuje akustická sádrokartonová deska v systémových sádrokartonových konstrukcích. Její vzduchová neprůzvučnost dosahuje až 78 dB, pro srovnání – škodí nám trvalý hluk od 65 dB. Využít ji můžeme na vnitřní příčky, předstěny a podhledy v interiérech.

Zvýšené požadavky na vzduchovou neprůzvučnost je možné řešit dvojitou konstrukcí příčky.

Foto: Rigips

Vzduchová neprůzvučnost modré akustické desky dosahuje až 78 dB.

Akustické desky mají i více funkcí, např. desky Rigips Modré ticho jsou určeny k dosažení vyšších hodnot vzduchové neprůzvučnosti konstrukcí, a to i v případě zvýšených požadavků na požární odolnost konstrukce.

Foto: Rigips

Akustické desky mohou mít více vlastností, využijeme je jako dělicí příčky, předstěny nebo jako stropní podhledy.

Hluku od sousedů, který vnímáme skrz umakartové jádro v koupelně a na toaletě, se zbavíme tak, že necháme jádro vyzdít. Pomoci mohou např. speciální desky MAI (DFH2) do prostředí s až 75% vlhkostí při 20 °C.

Míra hluku
Šepot30 dB
Lednice40 dB
Pračka55 dB
Běžný hovor60 dB
Vysavač75 dB
Psí štěkot85 dB
Troubení aut95 dB
Hifi věž100 dB
Práh bolestivosti130 dB
Letadlo při startu140 dB
Zdroj: Modré ticho

Zbytečná je obava, že akustické desky zaberou příliš mnoho místa, zejména když je instalujeme jako předstěnu. Vybírat můžeme už dostatečně izolující tloušťku 75 mm.

Špatně zvukově odizolovaný strop napravíme nenosnou stropní konstrukcí, která zlepší vzduchovou i kročejovou neprůzvučnost nosné stropní konstrukce. Zároveň vytvoří prostor pro vedení instalací.

Zvukotěsné dveře

Zvukotěsnost dveří charakterizuje hodnota akustického útlumu udávaného v decibelech (dB). Čím je hodnota vyšší, tím lépe.

Máme-li v panelovém domě rušnou chodbu, potřebujeme vchodové bytové dveře s akustickým útlumem aspoň 37 dB, i když norma ČSN o akustice a ochraně proti hluku požaduje jen 32 dB. Zvuk se totiž nešíří lineárně, takže lidské ucho vnímá i menší rozdíl poměrně intenzivně.

Foto: Sapeli

Zejména v panelovém bytě je moudré vsadit na protihlukové vchodové dveře.

Zvuky utlumí také kvalitní interiérové dveře a nemusíme se bát, že vysoký akustický útlum nejde ruku v ruce s pěkným designem. Dostatečné tlumicí vlastnosti mají i posunovací celoskleněné nebo dřevěné dveře.

Protihlukové dveře musí být kvalitně a pevně osazeny.

Hluk a okna

Schopnost oken tlumit hluk z vnějšího prostředí vyjadřuje index neprůzvučnosti (Rw) a udává se v decibelech (dB). Čím má okno tento index vyšší, tím lepší jsou jeho zvukově izolační vlastnosti, do místnosti propustí méně hluku.

Foto: Minirol

Vstupu hluku brání kvalitní předokenní rolety.

Žijeme-li v rušné části města, v níž hluk dosahuje přibližně 70 až 90 dB, obyčejné okno nám na jeho snížení nestačí. Projíždějící automobily na lidské ucho útočí 90 dB, motorka 98 dB. A pro klidný spánek je doporučená maximální úroveň hluku okolo 30 dB.

Foto: Vekra

U okna hlídáme vedle tepelné prostupnosti také schopnost izolovat hluk. Trojsklo je sázka na jistotu.

Zvukově izolační vlastnosti okna se mohou zvýšit použitím hrubšího skla, speciálního vrstveného skla, kombinováním tabulí skel s rozdílnou tloušťkou, použitím trojskla namísto dvojskla, zvětšením prostoru mezi skly, vyplněním meziskelního prostoru vzácným plynem (argon, krypton), použitím trojitého těsnění.

Další tipy pro ticho

Z podlahových krytin nejvíce tlumí zvuk plovoucí podlaha, protože není celoplošně pevně přichycena k podkladu. Může být vyrobena třeba z vinylu, marmolea, korku.

Pro izolaci kročejového hluku se využívají tlumicí vrstvy z korku, plsti, pružné pěnové fólie.

Foto: Tchibo

Děti si hrají hlasitě, na druhou stranu nejen kvůli jejich zdraví bychom měli doma akustickou pohodu dodržovat. Pomohou akustické stěny a plovoucí podlahy.

Podložky pod reproduktory a velkou televizi zabraňují průchodu vibrací, dunění do podlahy a konstrukce budovy.

Jestliže hluk pochází ze světlíku, pořídíme do otvoru raději zvukotěsné okno. Hluk od sousedů bydlících vedle nás pohlcuje šatní stěna nebo knihovna přes celou zeď, částečně pomůže látková tapeta.

Co to je?

Kročejová neprůzvučnost: Vlastnost stropní konstrukce vzdorovat přenášení hluku vznikajícího mechanickými rázy na konstrukci (otřesy chůze).

Vzduchová neprůzvučnost: Charakterizuje míru odporu konstrukce vůči zvuku nesenému vzduchem. Vyšší hodnota znamená vyšší akustický komfort.

Vliv trvalého hluku

Vede k depresi a zvyšuje riziko infarktu. Buňky špatně regenerují, stárneme rychleji.

Nepříznivě ovlivňuje výměnu látek, produkci žláz s vnitřní sekrecí.

I nízkofrekvenční zvuky (16 Hz při intenzitě 20 dB — bzučení, dunění, drnčení) lidem vadí a způsobují subjektivní zdravotní potíže.

Ruch pod námi sníží kombinace plovoucí podlahy s textilním podkladem a hustý zátěžový koberec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám