Hlavní obsah

Jak úspěšně zazimovat bazén

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazimovat úspěšně bazén lze jen tehdy, když je voda čistá. Zeleného zbarvení či dokonce zákalu se proto musíme zbavit. Také nezapomeneme na použití zazimovacího roztoku a srovnání hodnoty pH podle doporučení.

Foto: Mountfield (2x)

Nemáme-li bazénové zastřešení, zakryjeme na zimu bazén speciální plachtou, která vodu i bazén ochrání před padajícími nečistotami, listím.

Článek

Kdy je vlastně správný čas na zazimování bazénu, který jsme s chutí užívali i v babím létě?

K akci přistoupíme ve chvíli, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody je mezi 10 až 15 stupni.

Na všechny úkony potřebujeme dostatek času a nic nesmíme podcenit. Proto někteří rádi využijí služeb proškolených techniků, kteří mají zkušenosti a zajistí veškerou chemii.

Foto: Balarepo

Zazimování bazénu by mělo proběhnout v době, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody je mezi 10 až 15 °C.

Cenu zazimování nelze přesně určit, záleží na tom, jak jsme se o bazén starali a v jakém je stavu. Obecně lze říci, že se pohybuje jako u běžných servisních zásahů v domácnosti.

Čistý bazén – základ úspěchu

Vyndáme schůdky z vody, odstraníme plovoucí nečistoty pomocí síťky a pak použijeme bazénový vysavač, který vypulíruje dno i stěny.

Propláchneme i písek ve filtraci rozpuštěným přípravkem, který aplikujeme rovnou do skimmeru.

Foto: Albixon

Technologická šachta je připravena k zazimování. Musí být odpojeno filtrační čerpadlo, které uložíme na suché místo. Když ho ponecháme v šachtě, musíme vyšroubovat vypouštěcí šroub na spodní straně těla čerpadla, víko vlasového filtru, vytáhneme těsnění.

Vždy srovnáme pH vody, které se má pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4 (změříme podle testeru). Je nutné, aby po úpravě běžela zhruba 24 hodin filtrace, než se voda promíchá.

Z filtrace a potrubí musí voda pryč

V potrubí, v hadicích a ostatních technologických prvcích, jako je filtrace, nesmí zůstat voda. Odstraníme ji i ze všech desek solárního ohřevu. Solární ohřev uklidíme do prostoru, v němž teplota nepoklesne pod bod mrazu.

Foto: Albixon

Před zazimováním musí být voda čistá. Připravíme si mechanický čistič dna, teleskopickou tyč a vysavačovou hadici. Poté pečlivě vyčistíme a vyluxujeme dno a stěny bazénu.

Rovněž odpojíme tepelné čerpadlo a uzavřeme odtokové ventily. Komponenty bazénu odpojíme z elektřiny a uskladníme na suchém místě.

Foto: Albixon

Zazimování bazénu

Foto: Albixon

Zazimování bazénu

Během podzimu sbíráme z hladiny padající listí a bazén udržujeme v čistotě. Jakmile přijde zimní čas, zakryjeme bazén speciální plachtou.

Foto: Mountfield

Přípravek Azuro Zima nezabrání zamrznutí vody, ale slouží ke spolehlivému zazimování venkovních bazénů. Účinně zabraňuje růstu řas a usnadňuje jarní uvedení bazénu do nové sezony.

Obecně se doporučuje rozdělit hladinu bazénové vody PET lahvemi či dilatačními plováky. Ty jsou praktické, jelikož je lze seskládat do řetězce, položit na vodu a rozdělit hladinu na dvě části. Tak se tlaky vzniklé při mrznutí vody rozloží a nepůsobí takovou silou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám