Hlavní obsah

Jak udržet pavouky mimo domov

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Někteří lidé jsou dokonce schopni na jejich přítomnost reagovat až tak silným afektem, že dlouhé chlupaté nožky létají po okolí. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků, které sesbírali autoři na internetovém serveru Rodale's Organic Life.

Foto: Profimedia.cz

Pavouky je většina lidí ochotna tolerovat venku, v přírodě. Nikoli však doma.

Článek

Jak lze již z názvu serveru vytušit, nabízená opatření jsou šetrná k přírodě a také finančně zcela nenáročná.

Zlikvidujte vegetaci, která je ve fyzickém kontaktu s domem

Rostliny pnoucí se po zdech domů působí nepochybně velmi romantickým dojmem. Stejně tak větve stromů dotýkající se zdí, nebo dokonce vedoucí přímo k oknům. Všechny tyto prvky lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zeleninový záhon v bezprostřední blízkosti vstupu do domu.

Omezte venkovní osvětlení

Pokud patříte k lidem, kteří z bezpečnostních důvodů nechávají bezprostřední okolí svého domu po celou noc osvětlené, a zároveň nemáte rádi pavouky, bude dobré najet na jiný způsob práce se světly. (Zkuste například systém, kdy se světlo rozsvítí až na základě pohybu v okolí domu.) Rozžehnuté zářivky lákají létající hmyz a s ním přicházejí opět pavouci snažící se jej ulovit.

Dbejte úzkostlivě čistoty - hlavně tam, kde není vidět!

Pavouci mají rádi nenápadná stinná místa. Proto se při pravidelném úklidu zaměřte právě na ně. Veškeré skryté kouty, prostory pod postelí, nebo alespoň trochu dostupná místa za skříněmi pravidelně a především často vymetejte a luxujte.

Udržujte v pořádku těsnění kolem oken a dveří

Pokud máte dojem, že se vám nezvaní osminozí návštěvníci stále vracejí do domu, je nejvyšší čas zaměřit pozornost na stav těsnění kolem oken a dveří. Pokud je staré a zpuchřelé, je nepochybné, že se v něm dříve nebo později vytvoří dost velké skuliny na to, aby jimi sem tam nějaký ten pavouček proběhl dovnitř. Těsnění proto při nejbližší příležitosti vyměňte za nová, možná vás překvapí i větší tepelný komfort v místnosti během zimy.

Vyzkoušejte esenciální oleje

Jednou z možností, jak omezit množství pavouků v domě, je vytvořit pachovou bariéru v okolí oken a dveří. Samozřejmě na přírodní bázi. Jako ideální se jeví esenciální olej z máty peprné smíchaný s vodou. Ten pak pomocí rozprašovače aplikujte na okenní a dveřní rámy. Nikdo netvrdí, že jeden postřik vydrží věčně, ale budete-li jej od jara do podzimu pravidelně obnovovat, lze doufat, že se pavouci začnou vašemu příbytku vyhýbat.

Další praktické i babské rady
Pavouky obecně přitahuje přítomnost jejich přirozené potravy, tj. hmyzu. V domácnosti to jsou hlavně mouchy a octomilky. V praxi to znamená, že jim nedáme důvod, aby k nám zalétaly. Neponecháváme proto nikde doma volně odložené nádobí se zbytky jídla, odpadky, hlavně ty organického rázu, uchováváme v uzavřených nádobách a dodržujeme zásady správného skladování potravin.
Okna můžeme vybavit moskytiérami. Zabrání přístupu nejen bodavému hmyzu, ale i pavoukům.
Nic nezkazíme vyzkoušením několika babských rad. Jedna z nich praví, že pavoukům vadí žaludy a kaštany. Máme je proto rozmístit na parapety oken. Jiné babské rady doporučují  další pavoukům nepříjemné aromatické látky. Kromě již zmíněné máty se doporučuje i citrónová šťáva, skořice, eukalyptus, tea tree oil anebo ocet. Tím vším lze potírat rámy oken a dveří, ale také okolí míst, kde pavouci spřádají své sítě nejčastěji. Slibně zní roztok vzniklý smícháním octa, vody a drcené chilli papričky. V tomto případě je ovšem třeba počítat s tím, že směs zanechá po aplikaci stopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám