Hlavní obsah

Otvíráme domácí koktejlový bar

Právo, Karolina Černá

V každém receptu na silvestrovský míchaný koktejl je zmínka o barmanském vybavení. Ale co to jsou jigger, shaker nebo strainer? A opravdu je nezbytně potřebujeme?

Foto: Profimedia.cz

Bez alespoň základního barmanského vybavení se neobejde příprava snad žádného silvestrovského koktejlu.

Článek

Připravujeme-li míchané drinky v domácím prostředí jen výjimečně, nemusíme hned investovat do profesionální barmanské sady. Některé její součásti nahradíme běžně dostupnými kuchyňskými nástroji.

Foto: Tescoma

Kolekce 6 špičkových nástrojů k přípravě míchaných nápojů, prvotřídní nerezavějící ocel se stojanem pro přehledné a bezpečné odkládání. Souprava obsahuje: otvírák, odměrka, kleště na led, sítko, barmanský nůž, míchadlo, stojan. Cena 1880 Kč.

Foto: Luxury Table

Luxusní kolekce Cylinda Line na přípravu koktejlů: nádoba na led 1 l (6930 Kč), džbán se sítem na led (3740 Kč), džbán na míchání Martini (2320 Kč), kleště na led (720 Kč), koktejlový šejkr 0,75 l (4320 Kč). Design Arne Jacobsen, Stelton.

Nutné pomůcky

Při nákupu barmanského vybavení vycházíme z receptů na koktejly, které budeme připravovat nejčastěji. Rozhodně nesmí chybět celokovový shaker (šejkr) – drinky sice můžeme míchat míchátkem, ovšem u typu oblíbeného drinku, jako je Piña Colada, se nám shaker pro pořádné mixování opravdu hodí.

Do shakeru vložíme ingredience, uzavřeme, pořádně protřepeme a obsah nalijeme do sklenic.

Foto: Blomus

Boston-shaker set 500 ml je vyrobený z matné nerezové oceli a skleněné nádoby s natištěnými recepty. Okraje odměrky jsou opatřeny ochrannou gumou, sklo se při tření s nerezovou částí shakeru nepoškrábe.

Namíchaný drink slijeme přes strainer (sítko) kvůli peckám, zbytkům ovoce, či ledové tříšti. Sítko může být přímo součástí shakeru, a to u typu Cobbler, který je vhodný pro začátečníky.

Pokročilejším barmanům poslouží dvoudílný typ Boston, jehož součástí je sklenice, sítko je zvlášť.

Foto: Blomus

Chytač kapek nasuneme na hrdlo lahve. Cena 445 Kč.

Nadbytečné, ale účelné

Některé barmanské pomůcky můžeme nahradit z výbavy své kuchyně. Jde zejména o měrku (jigger) na množství nápoje, kleště a nádobu na led, paličku na drcení máty, míchátka – dlouhá barmanská lžička, odšťavňovač na ovoce, speciální nožík.

Foto: Tescoma

Palička pro přípravu Mojita, Caipirinhy a ostatních míchaných nápojů, které vyžadují drcení ingrediencí přímo ve sklenici tumbler. Vyrobeno z prvotřídního odolného plastu, vhodné do myčky. Cena 99 Kč.

Foto: Blomus

Odšťavňovací lodička pro půlené citróny. Cena 1025 Kč.

Foto: Blomus

Číšnický nůž/vývrtka. Cena 225 Kč.

Foto: Luxury Table

Luxusní litrová nádoba na led, design Arne Jacobsen - Paul Smith, Stelton. Cena 6930 Kč.

Veselou a barevnou atmosféru každé party můžeme podpořit drobnými doplňky – papírovými deštníčky, barevnými slámkami.

Dále nakoupíme silikonové či jiné značky na sklenice, abychom si je ve větší společnosti nepletli. Kostky ledu nemusí mít pouze tvar kostek, ale díky speciálním silikonovým formám to mohou být kuličky, hvězdy, zvířátka.

Foto: Tescoma

Silikonové značky pro snadné rozlišení sklenic při oslavách, vinných degustacích apod. Zvolenou značku nasadíme na stopku či okraj sklenice. Cena 169 Kč.

Speciální sklenice

Míchané drinky mají nejen skvěle chutnat, ale také atraktivně vypadat. Mezi tzv. barmanské sklo patří koktejlky, sklenice na dlouhé noze s kalíškem ve tvaru rozevřeného trojúhelníku (špice je na noze).

Koktejlové sklenice jsou vhodné pro nápoje např. Martini, Cosmopolitan.

Foto: Luxury Table

Kulatý podnos o průměru 33 cm, design Arne Jacobsen, Stelton. Cena 2900 Kč.

Vysokým beznohým sklenicím se zesíleným dnem říkáme tumblery. Hodí se pro koktejly vyžadující drcení přísad přímo ve sklenici, např. Mojito.

Foto: Blomus

Karafa s vodou by na party chybět neměla. Objem 1,5l za 1595 Kč.

Výhradně k servírování Piña Colady je určena sklenice Piña s kratší stopkou, kalíšek evokuje protáhlou ženskou siluetu s křivkami.

Speciální sklenicí se může pochlubit také Margarita, u níž se vyšší stopka rozšiřuje do dvoustupňového kalíšku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám