Hlavní obsah

Sprchový kout má být pohodlný, praktický a především bezpečný

Právo, Sylva Svobodová

Sprchování je rychlejší, hygieničtější a levnější než klasické koupání ve vaně. Sprchové kouty také šetří místo v koupelně, a to je pro mnoho domácností prioritou. Jak si správně vybrat, aby sprchový kout byl pohodlný, praktický a bezpečný?

Foto: RAVAK (3x)

Sprchový kout s nerezovým odtokovým žlabem a sklopným sedátkem, které ocení senioři.

Článek

Řešíme velikost sprchového koutu, rozhodujeme se, zda dát přednost posuvnému systému otevírání dveří před klasicky otočným. Přemýšlíme také nad tvarem vaniček, o typu konstrukcí a zasklení. Zkrátka hledáme sprchový kout, který dokonale vyhovuje právě nám.

Na rozměru záleží

Výběr sprchového koutu nás do jisté míry limituje velikostí koupelny. Jeho rozměr bude to první, od čeho začneme.

Foto: OBI

Sprchový kout s odtokovým nerezovým žlabem je vhodný do prostorné koupelny. Nutná je kvalitní pokládka dlažby se správným vyspádováním podlahy.

Na trhu se nabízí standardně kouty od minivelikosti 75 x 75 cm až po 90 x 200 cm, ale není problém mít jakýkoliv rozměr, vyrobený jako atyp na míru. Samozřejmě je vždy dobré mít kout větší, sprchování je pak pohodlnější, bezpečnější.

Foto: OBI

Pivotové dveře jsou usazené v otočném čepu, otevírají se směrem ven. Působí lehce, subtilně.

Při plánování myslíme i na bezpečný vstup a výstup do prostoru, stejně jako na způsob otevírání dveří (nesmí nás omezovat, ani nikde narážet). Svoji roli hraje i tvar koupelny. Výhodou jsou tři pevné stěny, kdy je možné sprchový kout zapustit do niky a vybavit ho pouze čelními dveřmi.

Tři typy konstrukce

Vzhled samotného sprchového koutu ovlivní typ konstrukce. Možnosti máme tři: první je tzv. bezrámový typ, kdy stěny sprchy tvoří pouze bezpečnostní sklo, panty. Sprcha působí subtilně, je designově vyladěná.

Foto: SIKO KOUPELNY

Sprchový kout s půlkruhovou vaničkou Top Silent, rozměr 100 x 100 cm, cena 11 990 Kč.

Další je půlrámová konstrukce, kde chybí svislé vnitřní profily.

Nejrozšířenější je ale celorámová konstrukce, v níž jsou skla zasazena do profilu po celém svém obvodu. Sprchový kout je odolný a vydrží i méně slušné zacházení.

Nikdy nepodceníme dveře

Co je nejpoužívanější část sprchového koutu a musí opravdu vydržet hodně? Určitě dveře, které jsou nejrizikovějším místem. A proto na nich nešetříme, jinak se budou zadrhávat, nemusí dobře těsnit, rychle se opotřebí a dlouho nevydrží.

Foto: RAVAK

Hlubší akrylátové vaničky (28 cm) jsou šikovné pro rodiny s malými dětmi, které se v nich mohou i vykoupat.

Nejoblíbenější je posuvný způsob, protože šetří místo v koupelně. Aby dveře dobře „pracovaly“, musí být vybavené kvalitními pojezdy. Kolečka mají mít v průměru nejméně 2 cm a mají být osazena bezúdržbovými ložisky. Osvědčený je i patentovaný systém AntiBlock, který místo koleček využívá kluzák (dveře nedrhnou a nekříží se), oceníme i tichý chod.

Způsoby otevírání dveří

Zalamovací systém: výhodou je velikost vstupu. I při minimální šířce koutu 70 cm dveře zajistí půlmetrový vstup. Navíc zalamování směrem dovnitř zamezí odkapávání vody na podlahu. Ale je třeba myslet i na větší hloubku koutu.

Pivotový systém: dveře jsou usazené v otočném čepu, otevírají se směrem ven a kapky stékají na podlahu. Dáváme pozor, aby dveře nenarazily do umyvadla, koupelnového nábytku. Na pohled působí lehce, protože nemají mnoho svislých profilů.

Foto: OBI

Milovníci sprchovánísi vybaví kout masážnímitryskami. Sprcha má dveře s celomosaznýmipanty, sklo bezpečnostní kalené.

Pantový systém: panty jsou zabudované ve skle, které má být nejlépe bezpečnostní kalené. Důležité jsou celomosazné panty s kvalitním chromováním. Jak poznáme pravé celomosazné od plastových (které mají pouze chromovou povrchovou úpravu)? Stačí poklepat mincí. Hned poznáme kovový zvuk od jakoby dutého plastového.

Výplně dveří

Samotné dveře mají výplně z plastu, nebo skla. Plast je levnější, neváže na sebe vodní kámen a lépe se udržuje. Kalené sklo je luxusnější a jeho povrchová úprava (třeba tzv. AntiCalc) ulehčuje práci při údržbě, protože brání vytváření usazenin a nehezkých map na skle.

Sklo může být průzračné nebo kouřové, broušené, s nejrůznějšími ornamenty. Plast vybíráme vždy silnější, tenkostěnný totiž dlouho nevydrží. Plast může být např. matný, s efektem stékajících kapek, se vzorem proužku, rastrovaný.

Vanička, či odtokový žlab?

Vaničky nabízejí mnoho tvarů, liší se i velikostí a hloubkou. Mohou být ve tvaru čtverce, obdélníku, čtvrtkruhu, záleží, co nám prostor dovolí. Některé jsou hluboké i 28 cm a malé děti se v nich mohou bezpečně koupat. Z materiálu lze vybrat klasický akrylát, smalt, keramiku nebo litý mramor.

Foto: JIKA

Jednoduchý sprchový kout s posuvnými dveřmi, které šetří místo v malé koupelně. Pojezdy dveří musí být kvalitní, aby nedocházelo k zadrhávání či křížení dveří.

K dražším patří litý mramor a keramika, levnější je akrylát. Ale i u něho je velký kvalitativní rozptyl. Na trhu jsou odolné lité akryláty, zpevněné sklolaminátem, které hodně vydrží. Odtokový žlab z nerezu je téměř neviditelný, designově neruší, ale je nutné podlahu dobře vyspádovat. Je to dražší řešení, cena nejlevnějšího nerez žlabu začíná zhruba na 3000 Kč.

Korunou sprchy je baterie

Vnitřní prostor sprchy lze individuálně vybavit, třeba sklopným sedátkem a madly, která přispívají k větší bezpečnosti. Posledním a nejdůležitějším prvkem je vodovodní baterie.

Foto: RAVAK

Celorámový sprchový kout s plastovou výplní dveří. Plast je na rozdíl od skla levnější, dobře se udržuje v čistotě, nejsou na něm tolik vidět zaschlé kapky.

Praktické jsou termostatické armatury, které šetří vodu a energii, ale hlavně jsou mnohem bezpečnější (vhodné pro seniory a rodiny s dětmi). Z baterie vždy vytéká voda o teplotě, kterou jsme nastavili, a my se neopaříme (ideální je 38 °C).

Posaďte se ve sprše

Velké sedátko je z plastu, základ tvoří bytelná konstrukce z nerezové oceli. Nosnost je až do 150 kg.

Foto: RAVAK

Možno vybírat ze čtyř odstínů (oranžová, mléčně bílá, průsvitná a modrá). Sedátko se doporučuje umístit do výšky 45 cm a do sprchového koutu velikého alespoň 90 x 90 cm. Cena sedátka je 3190 Kč

Do menších sprchových koutů volíme tzv. podomítkové baterie, jež nevyčnívají, a my se jim nemusíme vyhýbat. Výběr baterií na trhu je pestrý, milovníci sprchování určitě investují do různých masážních trysek. Sprchový kout lze vybavit i tureckou lázní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám