Hlavní obsah

Sám sobě designérem koupelny aneb Jak kombinovat různé druhy obkladů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat obklady do koupelny nemusí být tak jednoduché, zvláště když se nechceme spokojit s jediným druhem dlaždic. Oslovit můžeme samozřejmě profesionálního designéra, ale zvládneme to často i sami. Připomeňme si pravidla, jichž je dobré se při vymýšlení nového vzhledu koupelny držet.

Foto: Keramika Soukup

Sytý červený tón, obzvláště v kombinaci s květinovým plastickým motivem dodá koupelně jiskru dráždivosti.

Článek

Pro první inspiraci a základní orientaci zkusíme nahlédnout do předváděcích center výrobců obkladů, nebo alespoň na jejich weby. Nad jejich modelovými koupelnami si nejrychleji ujasníme, kterým směrem bychom se při vlastním návrhu chtěli vydat. Vždy však ale vycházíme z vlastního vkusu a vlastních preferencí, protože jsme to my, kdo se bude každý den na výsledek této práce dívat.

Foto: ROCA

Volně stojící umyvadlová mísa Art zaujme na pestrobarevném podkladu svým netradičním designem. Cena 6 241 Kč.

Obecně se doporučuje nepřehánět to s množstvím barev. I ve volbě obkladů platí zlaté pravidlo, že méně je někdy více. Jednoduše řečeno, barva, která bude v koupelně nejčastěji zastoupena, by měla být vidět také na dekorech. Ovšem pozor, při používání několika odstínů jedné barvy. Sice k sobě budou pěkně ladit, ale celkový dojem může být nakonec slitý, nevýrazný až nudný.

Foto: JIKA

Sprchový kout čtvrtkruh 90x90 cm s rádiem 55 cm poskytuje ideální výšku 190 cm. Pevná i posuvná stěna z bezpečnostního kaleného skla, bílé lesklé provedení hliníkových profilů. Cena 7559 Kč.

Vycházíme z dispozice koupelny

Při výběru konkrétních vzorů obkladů musíme vycházet i z dispozice nové koupelny. Tam, kde máme dost volného místa, se můžeme pustit do plošných, na sebe navazujících dekorů. Naopak v malých koupelnách, budeme velikostí dlaždic, světlejšími barvami i volbou motivů usilovat spíš o optické zvětšení prostoru. V malých koupelnách se proto budeme snažit především o stylovou čistotu a dekorační střídmost, protože jinak by jejich prostor mohl nakonec působit chaoticky až neuklizeně.

Foto: Rako

Klasická varianta rozložení v koupelně. Vana se zástěnou supluje sprchový kout.

Jak volíme motivy

„Pro milovníky klasiky jsou vhodné spíše květinové motivy dekorů či listel. Velmi oblíbené jsou plošné na sebe navazující dekory, které vypadají v prostoru jako obrazy. Pro modernější pojetí sáhneme po mozaice či geometrických vzorech. Mozaika dokáže zajímavě rozčlenit jednotlivé plochy koupelny, například u zrcadla nebo na vaně. Nevylučuje se ani kombinace klasiky a moderny dohromady,“ říká Petra Šroubková, produktová manažerka společnosti Keramika Soukup.

Foto: Keramika Soukup

Při volbě správného květinového motivu na obkladech lze být až roztomile důsledný výběrem odpovídajícího druhu živých květin coby dekoračního prvku.

Při správné volbě motivů a tvarů můžeme kombinovat i zdánlivě nezkombinovatelné. Obecně mozaiky a dekorace slouží často jako prostředek pro zvýraznění určitého místa. V praxi tak například přerušíme větší plochu z jednoduchých obkladů řadou listel s výrazným vzorem a pro obložení vany zvolíme třeba mozaiku ve stejném barevném tónu jako listely.

Foto: SANITEC

Závěsný klozet KOLO s hlubokým splachováním má délku pouhých 50 cm. Cena 2526 Kč.

Kombinace formátů a povrchů

Při výběru obkladů se zdaleka nemusíme držet jen jediného formátu jednotlivých dlaždic. S trochou štěstí a pečlivého vybírání můžeme nalézt dlaždice různých formátů, které vedle sebe nenásilně vytvoří zajímavý efekt. Rozdílným formátem dlaždic můžeme také odlišit část s toaletou od části koupelnové.

Foto: Keramika Soukup

Mozaiky velmi často volíme tam, kde chceme něco zdůraznit.

Kombinovat lze též lesklé a matné povrchy. V malých koupelnách si tím pomůžeme v místě, kam se nám nevejde žádná dekorace. Dlaždicemi s matným a hrubším povrchem můžeme obložit sprchový kout nebo bezprostřední okolí vany. Snížíme tak riziko uklouznutí.

Foto: ORAS

Domácí wellness si zaslouží sprchu s výkonnou hlavicí. Sprcha Oras Hydra má průměr hlavice 238 mm, voda vytváří kapky ve tvaru korálků a připomíná déšť. Hlavici lze nastavit do potřebného úhlu.

Foto: Keramika Soukup

Dvě základní barvy v geometrickém uspořádání jsou oživeny jemným květinovým motivem.

Foto: RAVAK

Pohodlná vana You je prohloubená oproti standardu o 8 cm, takže ramena jsou hezky ponořena. Pod hladinou jsou schůdky a teplá voda se naprosto jedinečně připouští z podhlavníku (masíruje tedy oblast beder).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak proměnit koupelnu v oázu relaxace

Koupelnu jsme zařídili pohodlnou vanou a sprchou, jsme spokojeni s dispozicí i výběrem obkladu. Ale stále to není ono. Prostor jakoby působil nezabydleně,...

Stylová koupelna je očistou i pro duši

V koupelně trávíme dost času, tak bychom se v ní měli cítit příjemně. Nezáleží na tom, jakých je rozměrů, rozhodně by však měla mít styl. Jak ho vytvořit?

Výběr článků

Načítám