Hlavní obsah

Ptáčci z papíru, kteří vypadají úplně jako živí

Novinky, nes

Vyrobit ptáčka z papíru dokáže patrně každý z nás. Ti zručnější ho zvládnou i jako origami. Ovšem ptáčci, jaké vytváří malíř a umělec Johan Scherft z holandského Leidenu, naleznou jen těžko konkurenci. Jsou totiž obdivuhodně věrní svým živým předlohám. Nejenom tvarem a velikostí, ale především detailní kresbou. Jejich výrobu si můžete zkusit i vy.

Výroba papírového ledňáčkaVideo: Johan Scherft

 
Článek

Holandský umělec Johan Scherft začal projevovat výtvarné vlohy i zájem o přírodu už v raném dětství. Ve 14 letech pak vytvořil první model ptáčka. Od té doby své metody vypiloval k naprostému mistrovství.

Foto: Johan Scherft

Vlhy malé

Foto: Johan Scherft

Ledňáček

Každý druh ptáčka má svůj specifický tvar, a tak Johan musí vždy nejprve vytvořit novou šablonu z papíru. Postupuje metodou pokusu a omylu, dokud není výsledný zkušební model bezchybný. Teprve, když všechno přesně lícuje, přijdou ke slovu štětce a barvy a Johan s nimi začne doslova kouzlit.

Vezme kopii finální šablony a ještě rozloženou ji kousíček po kousíčku pečlivě vybarví a pokreslí (používá vodovky a kvaše). Nakonec ji slepí, domaluje a zakryje barvami poslední detaily a spoje a ptáček je na světě. Johan samozřejmě každého z nich vybaví ještě větvičkou nebo stojánkem, které vytvoří stejným způsobem.

Foto: Johan Scherft

Šablona pro výrobu střízlíka

Foto: Johan Scherft

Střízlík

Pokud vás obrázky ptáčků nadchly a rádi byste jimi vyzdobili svou domácnost, anebo je třeba někomu darovali, máte možnost. Johan některé ze svých šablon před slepením naskenoval a nabízí je na svém webu ke stažení. Ideální gramáž papíru pro výrobu je 80 a 120 gramů. Ke každému ptáčkovi natočil i video s návodem, jak ptáčka slepit. Na výběr máte ledňáčka, střízlíka nebo králíčka ohnivého.

Foto: Johan Scherft

Králíček ohnivý

Foto: Johan Scherft

Stehlík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám