Hlavní obsah

Slavní a úpravy domova aneb Co během loňského roku herci, sportovci či zpěvačky zvládli

Právo, Zdeněk Smíšek

Kdy jindy než na počátku roku si s nadějí připomenout, že i to zlé může být k něčemu dobré? Také návštěvy začaly být vzácností a o to raději jsme se vrátili k milým hostitelům, kteří nás během minulého roku přijali u sebe doma.

Foto: Právo

Slavných osobností jsme se ptali, co nového během loňského hodně atypického roku doma udělaly nebo změnily.

Článek

Všech známých osobností, které jsme oslovili, jsme se zeptali na stejnou věc:

Vylepšili jste si během neplánovaného volna své domovy? Čím jste si udělali radost? Co je u vás nového?

Luboš Malina – muzikant od Náchoda, Druhá tráva, Malina Brothers

Doma vše při starém. Není důvod cokoliv měnit. V časech nuceného volna nejvíc oceňuji, že žijeme na vsi. Les je sto metrů od domu, řeka Metuje půl kilometru a k procházce do přírody máme na výběr ze tří světových stran.

Když je sychravo, zatopíme si v kachlových kamnech po babičce, u kterých hraju, aranžuju nebo maluju. Zní to jako idylka, ale koncerty mi samozřejmě chybějí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Genia loci domu Luboše Maliny dotvářejí též kachlová kamna po babičce.

I tak jsme ale navzdory nucenému volnu s Druhou trávou dokončili a na podzim vydali nové CD s názvem Díl první. Novinka měla vyjít jako dvojalbum, ale pandemie naši práci přerušila, takže snad své plány dokončíme letos a vydáme i Díl druhý.

Stejně tak brzy vyjde deska Vprostřed noci – deset poetických textů Věry Provazníkové, které jsme zhudebnili a nahráli s Kateřinou García pod producentským dohledem Steva Walshe.

No a s Malina Brothers chystáme speciální novinku, barokní skladbičky, které v archivech hraběte Šporka v Kuksu objevil náš kamarád Stanislav Bohadlo a které my aranžujeme pro náš bluegrassový kvartet. Těšte se na Malina Brothers-Baroquegrass!

Zuzana Hejnová – atletka, mistryně světa z Hostivic

Během dní strávených doma jsme si mohli celkově vylepšit a doladit bydlení. Dodělali jsme nějaké detaily, které ve finále tvoří pěkný celek. Například magnetickou barvu na stěnu, abychom si mohli pověsit magnety z cest nebo i obrazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Obývací pokoj s kuchyní a se vstupem na terasu je v patře mezonetového bytu Zuzany Hejnové.

Zařídili jsme si i odpočinkovou místnost. A zvelebili terasu – zasázeli jsme několik rostlin, bylinky, postavili skříň na nářadí a koupili venkovní fontánku. Drobnosti, na které byl konečně čas.

Oldřich Navrátil – pražský herec chatařící u Třebíče

Neplánované volno bylo opravdu moc dlouhé. Být téměř tři čtvrtě roku bez kontaktu s diváky se mi ještě nestalo! Většinu času jsme se ženou trávili na chatě a s tím též souvisí má odpověď. Kutili jsme, zahradničili a poprvé v životě jsem „skypoval” s vnoučaty.

Na chatě jsem vybudoval, samozřejmě za pomoci tesaře, prostorný dřevník, který už je zarovnán dřevem na zimu.

Foto: Petr Horník, Právo

Oblouky v širokých zdech na chatě Oldřicha Navrátila propojují přes předsíň kuchyň s největší místností.

Provedli jsme spoustu drobných oprav a nátěrů, vypěstovali zeleninu a ovoce, zkrátka činnosti bylo dost a výsledků též!

Největší novinkou je nástup naší vnučky Emy do 1. třídy a její „skypová” hláška: „Tak tuhle 1. třídu si budu pamatovat do konce života. Nejdřív náhubky a potom vůbec nic. Zůstaneme blbí.”

Jiří Stivín – multiinstrumentalista a skladatel ze Všenor

Vzhledem k situaci, kdy je shromažďování nežádoucí, si děláme se ženou Lenkou a s pejskem Béďou malé radosti v podobě neužitečných domácích prací dle vzoru „kdo má chalupu, má prdel v kalupu”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V bývalé mlýnici, kde žije Jiří Stivín s manželkou, je strop ve výšce prvního patra, vznikl tak velký hudební sál.

Převěšujeme obrázky, vymýšlíme nové osvětlení... Lenka řeže pilou staré keře, vozíme listí na skládku, a jelikož byl i každoroční tradiční koncert v Rudolfinu k poctě sv. Cecílie – patronky hudebníků – odložen, proběhl náhradní koncert v listopadu u nás doma, jen s jedním muzikantem a pro jednoho posluchače se psem.

Záznam bude zveřejněn, až se prokoušu technikou a provedu sestřih. Stará dobrá samoobsluha! Dost nám chutnají „bublinky” a asi začnu s dietou.

 Ing. arch. Jan Kasl – předseda České komory architektů z Dejvic

Moje profese se v pandemii naštěstí nezastavila, práci spíš nestíháme... Dělali jsme sice víc z domova než z kanceláře, schůzky nahradily zoomy a teamsy, ale pracujeme naplno.

Takže nedošlo na úpravy domova – jen manželka se rozhodla trochu vymalovat a také vzala do ruky úklid. Vylepšili jsme ale vaření, které nabylo v pandemii ještě větší důležitosti – s rozbitou troubou jsme inovovali i varnou desku, a to indukční.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přízemí bytu Jana Kasla je jeden velký a propojený prostor – od kuchyně přes obývací část i jídelnu a jednu ložnici se vstupem na terasu.

Vaří se mi teď mnohem líp, jen jsme si první večer skoro nemohli nic uvařit, protože jsme neměli odpovídající nádobí... Takže jsme všechno rozdali a teď už to je rychlé jako na plynu.

Jedinou zásadní novinkou u nás doma je pětiletá perská kočička Mici, které jsme se ujali, když nás v počátku pandemie opustil náš milovaný kocourek Damián.

Kamila Nývltová – zpěvačka z Prahy i Podkrkonoší

Na podzim jsem měla hlavně práci s přípravou svého nového vánočního singlu a klipu, který se už dostal mezi posluchače a diváky. To mě moc těší a doufám, že plno lidem zpříjemňuje tenhle čas krásnou pohádkovou věcí, která se jmenuje Kouzlo.

Jinak jsem trávila spoustu času u svých rodičů v Podkrkonoší, tak jsem zvelebovala náš baráček tam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Atypická okna dodávají mile zařízenému bytu Kamily Nývltové osobitou atmosféru.

Proběhlo několik generálních úklidů, vytřídilo se plno věcí, zjistili jsme, že hodně věcí vlastně nepotřebujeme, a k tomu všemu jsme dost makali na zahradě, postavil se skleník a zasadily jsme s mamkou první sadbu!

Můj byt v Praze byl nějakou dobu osamocený a ten jsem si až později zvelebila podzimní a předvánoční výzdobou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Manželé Vrabcovi a jejich hudební domov

Hudebníci Kateřina a Marek Vrabcovi si své hnízdo náležitě zařídili v samém centru Prahy. V domě, kde po schodech kráčely historické osobnosti - Antonín...

Výběr článků

Načítám