Hlavní obsah

Počítačový expert a písničkář Jan Pokorný bydlí v domě, který stavěl jeho praděda

Právo, Zdeněk Smíšek

Že pohodlné a příjemné bydlení nemusí být demonstrací utracených peněz, dokumentuje i naše návštěva u šestadvacetiletého počítačového experta Jana Pokorného, který je i stále úspěšnějším písničkářem Pokáčem. Jeho popularitu dokládá i nová deska Vlasy. Pravda, to se mu to v pohodě bydlí, když dům patří rodině a stavěl ho praděda!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývák je ložnicí, studiem hudebním i televizním. Lampa před šatníkem dodá domácímu videu denní světlo. Nepovlečenou deku používá Pokáč ve vedrech, kdy ho chladí.

Článek

A ještě na neuvěřitelném místě v pražských Petřinách – ve vilové čtvrti se zahradami a úzkými uličkami kolem domů. Jako na vesnici a pár minut od stanice metra!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahrada je velkým bonusem poloviny domu patřící rodině Pokorných.

„Narodil jsem se tady, ale v jednom roce jsme se s rodiči přestěhovali na vesnici dvacet kiláků odsud. Do nějakých mých dvaceti, než jsem se vrátil a začal studovat vejšku – softwarové inženýrství – umělá inteligence a programování.“

Příbuzní pod jednou střechou

Pokáč obývá garsonku v přízemí – jedna místnost na vše plus kuchyň – a vůbec mu nevadí, že zatím nestihl po výměně oken vymalovat. Ostatně v očekávání obměny jsou ještě radiátory.

A nehledě na to – třeba zeď pod okny do zahrady by dlouho čistě vybílená stejně nevydržela, protože si tudy cestu zkracuje kočka. Momentálně jediná spolubydlící.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Pokorný

„Ani si tu nevařím a většinou si jídlo objednávám telefonem a nechávám dovézt,“ konstatuje náš hostitel.

Jeho přítelkyně, jak říká, žena, byla v době naší návštěvy opět ve světě. „Je na rok v Austrálii, kde studuje na magistra. Ráda cestuje – byla v Mexiku, Irsku, Brazílii –, taky dobrovolničí v organizacích vzdělávajících děcka. Já dávám přednost muzice a českým textům, i když mi říkává, že jsem líný vytáhnout paty.

Přiznávám, že absence ženské ruky je tu znát, na druhé straně to vysvětluje, proč tu jsou plyšáci, korálky a svíčky, to já bych si sem sám nedal. Zařizovali jsme se tady, když jsme studovali. Něco tu před lety zanechali naši, my přidali pár kousků nábytku podle toho, kde jsme co dostali…“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyň je sice prostorná místnost s okny do dvou stran, ale příliš využívána nyní není. Slouží i jako sklad s bednami předmětů prodávaných na Pokáčových koncertech.

V patře rodinné vily, vystavěné jako bytový dům s klasickým schodištěm, bydlí jeho jednadevadesátiletý děda a pod střechou těhotná sestra s manželem. Ta tu bere budoucnost vážněji a investuje peníze do rekonstrukce bytu a čas věnuje i péči o velkou a rovnou zahradu, kde je jejím mistrovským, i Pokáčem oceňovaným kouskem pěstování zeleniny, zejména pak salátů. Idylka rámovaná zahradními křesílky a lehátky.

„O víkendech se starají o záhonky, to na mně ještě není, ale líbí se mi, jak zahrada prokoukla.“

IT i ti ostatní

Pokáč do zaměstnání chodí tři dny v týdnu. Hlavně proto, aby nevypadl z oboru, který dlouho studoval a baví ho. Také se to projevuje v některých jeho textech, ve kterých si dělá spíše legraci i z nepříjemností dnešního uhoněného světa. Jiné napsal např. na desku Voxela, kamaráda z Olomouce (včetně hitu V naší ulici), s kterým se při spolupráci tak skamarádil, že mu byl nedávno na svatbě za svědka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starožitné židle u malého stolku se vyjímají jako růže v trní.

„Jsem programátor a rád si v kanclu od koncertování u kafe odpočinu a pak se zase těším na cestování za posluchači,“ usmívá se Pokáč.

„V rámci studia jsem byl i na půlroční stáži v Belgii, v Toyotě, kde jsme pracovali na programování aut, která se sama řídí. Byla to opravdu zajímavá škola, včetně toho, že se tam nesmělo chodit v kraťasech. V obří kostce, kde pracovaly přesně na čas tisíce lidí… Teď mám super šéfa a každý se tam pohybuje, jak potřebuje, a firma má výsledky.“

Trpělivé zlepšování

Skladatel a zpěvák si váží, že na jeho koncerty lidi chodí. „Napřed si mě našli na internetu. Během osmi let hraní jsem zažil třeba i to, že na mne přišli dva lidi, ale vždycky jsem byl rád, že můžu hrát, a před početným publikem o to raději. Myslím, že těm různým superstárům chybí, že si tímto neprošli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hudební nástroje jsou nyní hlavním vybavením bytu. Z křesla je přes klávesy hezký výhled do zahrady.

Vždycky mi šla matika – díky ní o mně prvně psali v novinách, protože jsem na gymplu vyhrál krajské kolo matematické olympiády. Nejraději jsem měl ale tělák a fotbal pořád miluju. Ani čeština mi nevadila, nikdy jsem si ale nemyslel, že budu muzikant a budu zpívat své texty. Pak jsem začal poslouchat písničkáře Nohavicu, Xindla X a řekl jsem si, že bych to mohl zkusit taky. Myslím, že když člověk má nějakou inteligenci, a tu má většina lidí, tak se dá leccos odpracovat a zlepšovat se. Určitě nic není hned a zdá se mi neuvěřitelné, že lidi moje písničky vyhledávají.“

Honza je spíš Pokáč než pokorný – v textech rád používá nadsázku a mnohé mu není úplně svaté. „V nadsázce jsem vždycky rád i normálně mluvil. Mám vánoční písničku Nikde žádný sníh. Půlka lidí říká, jak je to veselé, a druhá, jak smutné. Někdy jsou na mě písničkáři až moc naléhaví – tohle je špatné, tohle ne. Pro mě je hlavní, aby se u toho posluchači trošku pobavili.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jan Pokáč Pokorný prožívá hezké období. „Jsem teď spokojený i s bydlením, ale že bych tu měl zůstat do konce života, to ne. Asi bych jednou rád do vlastního. Ale v muzice jsou příjmy nejisté, chce si to spíš šetřit. Jsem sám zvědavý, kde budu za pár let.“

Reklama

Výběr článků

Načítám