Hlavní obsah

Manželé Vrabcovi a jejich hudební domov

Právo, Zdeněk Smíšek

Hudebníci Kateřina a Marek Vrabcovi si své hnízdo náležitě zařídili v samém centru Prahy. V domě, kde po schodech kráčely historické osobnosti - Antonín Dvořák, Josef Hlávka, Julius Zeyer... Přesto do něho manželé vnesli před pěti lety moderní prvky. A krásu, pohodu a - samozřejmě - harmonii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celý byt je průsečíkem epoch a stylů. Včetně těch hudebních.

Článek

Ostatně on je vystudovaný hráč na bicí (před symfonickým orchestrem dal přednost práci manažera a producenta) a ona je varhanicí s uměleckým jménem Katta.

Poslední roky se nevěnuje jenom interpretaci klasické hudby, ale také zpívá a skládá hudbu přesahující rámec žánrů.

Těžko dnes uvěřit, ale prostorný byt s vysokými stropy byl před jejich nastěhováním vybydlený a zařízený vysloužilými doplňky. Při obnově se sehraná dvojice řídila vlastním citem a solitéry jim pomáhala vybírat majitelka známého obchodu s nábytkem. Ne všechny mají patinu a jsou i čistě moderní.

Varhany, klavír a logo

„Musím říct, že manžel má skvělý vkus, a na muže také cit pro celek i detail. Zařizování ho baví a i ze zahraničních cest vozí různé doplňky. Naposled z Vídně skleněnou vázu. Je znát, že má jako umělec v sobě i výtvarné cítění,“ chválí manžela Kateřina, za svobodna Chroboková.

Klavír v obývacím pokoji – hudebním salonu – tedy až tak nepřekvapí. Ale originální varhany (složené se odsud vozí na koncerty) v dětském pokoji trochu ano. Je to téměř futuristická sestava napojená na počítač. Barvy interiéru prozrazují, že patří holčičce Aničce (Anna Marie), která má postýlku ještě v ložnici rodičů.

A když už jsme u jmen: ano, naše hostitelka je dcerou herečky Naděždy Chrobokové Tomicové a známého neurochirurga specializujícího se na operace páteře – Jiřího Chroboka. Teta je herečka Pavla Tomicová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bílé varhany Shan je možné složit do dvou boxů a odvézt na koncert (v kostele i pod širým nebem).

V době naší návštěvy obývací pokoj, hudební salon i pracovnu přechodně zdobilo přenosné a svítící Najbrtovo logo mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu, který Marek Vrabec založil už před čtyřiadvaceti lety.

Klíče od hradních sálů

„Přes všechny okolnosti jsem velmi zaneprázdněný i v této době. Produkovali jsme v září tři dosti výjimečné koncerty v neobvyklých plenérech a s atraktivními zahraničními hudebníky. V září vystoupil izraelský jazzman Avishai Cohen na střeše Lucerny. Piano se tam nahoru na střechu stěhovalo po nesmírně úzkých schodech.

Ale největší risk, vezmu-li v potaz, co všechno to mohlo zmařit, byl koncert britského houslisty Daniela Hopea na plovoucí scéně na pontonech na hladině Vltavy. Ale vše vyšlo, navíc se mi podařilo získat pro záznam a přenos tohoto koncertu evropskou televizi Arte, která v koprodukci s Českou televizí koncert natáčela, takže vzniklo něco trvalého. Věřím, že se tam za rok vrátíme, neexistuje totiž krásnější místo,“ pochvaluje si zářijový koncert Strun podzimu absolvent teplické konzervatoře a pak i hudebního managementu na AMU v Praze.

Rok 2008/2009 strávil na stáži v Kennedyho centru ve Washingtonu.

Romantické, klidné i svérázné bydlení Jakuba Fingera

Jak bydlí VIP

„Při druhé vlně jsme už ale pořádat koncerty ani uvnitř, ani venku nemohli, tak jsme to otočili, sestavili mezinárodní štáb a ten plánované festivalové koncerty nafilmuje v místě působení festivalových hvězd a odvysílá přes internet v den a hodinu, jak byly na festivalu původně plánovány, se skvělým obrazem a dokonalým zvukem do pohodlí a bezpečí domova...“

Už ve třiadvaceti, za prezidentování Václava Havla, pracoval Marek Vrabec jako kurátor hudebního programu Správy Pražského hradu.

„Působení na Hradě v době, kdy ho Václav Havel otevíral veřejnosti, mi změnilo život. Pořádala se tam spousta akcí a já byl jejich součástí. Panovala atmosféra, která se už nebude nikdy opakovat. Organizoval jsem koncerty ve Vladislavském, Španělském sále, v Míčovně. Od všeho jsem měl klíče,“ usmívá se rodilý Pražan, který nedá dopustit ani na Teplice, kde absolvoval konzervatoř.

Šest let byl současně uměleckým ředitelem festivalu Dvořákova Praha.

S respektem k místu

Antonín Dvořák svým způsobem dopomohl Vrabcům i k jejich současnému bydlení. Tak jako byl architekt Josef Hlávka mecenášem skladatele Antonína Dvořáka, pomohla Hlávkova Nadace zakotvit v domě, kde sídlí, i tehdejšímu řediteli Dvořákovy Prahy Marku Vrabcovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželé Vrabcovi s dcerou Annou Marií

„Dvořák žil nedaleko, v Žitné, a mě bavilo zjišťovat si všechny souvislosti jeho života v Praze. Shoda příznivých okolností mě přivedla do prázdného bytu, který čekal na rekonstrukci. I tak dýchal svým půvabem a hned nás nadchl. Opravdu se stal naším domovem. Jsme tu pátým rokem. (Samozřejmě jsem se s Kateřinou seznámil přes naši hudební spolupráci.)

Pod linoleem se objevily původní parkety! Nadace byt citlivě zrekonstruovala, vyšla vstříc našim představám a přáním a my si tu teď užíváme každou minutu. Já jsem vlastně vůbec nejraději doma. Po všem tom cestování v minulých letech jsou dny doma tím nejlepším odpočinkem.”

Inspirativní minulost

„Je inspirativní sžívat se s domem, kterým v historii prošlo tolik zajímavých lidí. V patře pod námi bydlel přímo Josef Hlávka a Antonín Dvořák k němu chodíval. I u nás se už konal domácí koncert. Tento byt společnost pojme jaksi samozřejmě a bez problémů s místem, na rozdíl od malého bytu na Pankráci, kde jsem vyrůstal... Tady vám to ani nepřijde,“ pochvaluje si Marek Vrabec.

Andělský domov zpěvačky Kamily Nývltové

Jak bydlí VIP

„Já jsem vyrůstala v Olomouci také v historickém domě se silnými stěnami a mohla tam tak hrát na klavír i v noci. To bylo skvělé! Máma má byt zařízený velice vkusně a umělecky. Mezi výtvarníky má spoustu přátel, takže byt je plný obrazů. Z dětství jsem si odnesla, jak je důležité, když má domov určitý charakter a styl, za což jsem vděčná. Marek i já máme vyhraněné názory a vkus, ale ve výběru věcí se téměř vždy shodneme. Jsme asi někdy trochu nároční klienti. Necháme si sice poradit odborníky, ale nakonec se stejně rozhodneme podle sebe,“ směje se Kateřina.

„Říkali jsme si – hlavně ten byt nezkazit,” dodává jazzový fanoušek a producent s respektem ke klasice i moderním směrům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám