Hlavní obsah

Oblíbené romantické místo, kde chataří i pracuje režisér Adam Skala

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý režisér Adam Skala už prokázal nejen svoji schopnost prosadit se na divadelních prknech, ale i životaschopnost „přežít“ v různých pražských podnájmech. Přesto se rád vrací k mamince - tam, kde ona už pět let trvale bydlí a on chataří i pracuje nad scénáři. U rybníka nedaleko Horažďovic je to podmanivé a romantické místo!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přízemí je jeden propojený prostor. Stavení je z roku 1893.

Článek

V době naší návštěvy byly na hladině díky větru tak velké vlny, že to kouzlo chvíle ještě více umocňovalo. A to jsme zatím nevěděli, že na hrázi rybníka vstupujeme do bývalého nádražního domku. Žádné koleje nám nic nenapověděly.

K malému domku předchozí majitelé přistavěli zastřešenou a prosklenou terasu s krbem. Od jídelního stolu je nádherný výhled na ničím nerušenou vodní hladinu. Stejně jako z navazujícího malého mola - terasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domek má i kvalitní původní a kamenný sklep přístupný vnitřními a přiměřeně pohodlnými schody. (Praktické při chození pro lahvinku z vinotéky.)

Léta jako z filmu

„Před více než deseti lety jsem si to tady pořídila jako chatu a postupně zjišťovala, že se mi do Prahy už vlastně ani nechce vracet. Teď už tu jsem pět let trvale a mám zde i práci - pravidelně vyjíždím do širokého okolí a věnuji se rodinám s postiženými dětmi. Říká se tomu raná péče,“ pochvaluje si životní rozhodnutí paní Skalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prosklená jídelna s krbem je přístavba přímo u hladiny rybníka se vstupem na terásku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Jezdím sem rád nejen kvůli nejbližší přírodě, ale kvůli celému kraji, z kterého pochází naše rodina - z nedaleké vesnice, kde naše rodina měla největší statek v okolí i s mlýnem. Můj děda se tam narodil a měl pět bratrů. Zní to pohádkově - až do chvíle, než v padesátých letech přijeli aparátčíci v kožených kabátech a oznámili jim, že už tam nebydlí, a ještě rodinu rozstrkali po celé republice. Takže máma žila v Teplicích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ale vazby se nepřetrhaly a na vráceném, rozpadajícím se statku je od devadesátých let zpátky mámina sestra. Od té doby, co se tam zase hospodaří, rodina drží ještě více pohromadě.

Častěji se tu vidíme a stalo se něco magického. Kraj mám rád i proto, že jsem k tetě, která po vystěhování žila pro změnu ve Strakonicích, jezdíval na prázdniny. Pošumaví mám rád,“ konstatuje dvaatřicetiletý Adam, který v Praze vystřídal nejeden studentský podnájem a nyní „drží pozice“ v jedna plus jedna v Dejvicích.

Šakalí generace

„Největší ozdobou podkrovního bytu je jedna stěna - kulatý roh do ulice. Z oken přes střechy téměř vidím legendární hotel International vzdálený deset minut chůze.“

Okolnost zajímavá už proto, že v době našeho setkání pod Adamovým režijním vedením vrcholily v Divadle Na Fidlovačce přípravy na premiéru představení Šakalí léta.

Tím více očekávanou, že film podle povídky Petra Šabacha je znám, inspiroval jiná divadla, a navíc Na Fidlovačce pracuje celý nový umělecký soubor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Současný partner paní Skalové je anglický archeolog působící leta u nás. Samozřejmě i on má vztah ke starý věcem a na útulném interiéru zařizovaném ve shodě je to patrné.

„Nechtěli jsme napodobovat film, ale rozvinout předlohu, která vlastně není až tak veselá. Je o nesvobodě i o nadčasovém vzdoru dětí vůči rodičům. Je mi jasné, že až budu mít svoje děti, tak mne to čeká také.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čas na změnu

„Když už mám čas někam vyjet, mám dvoudenní volno, nekupuji letenku do Londýna (i když to někdy také), ale zavolám mámě, ať uvaří polívku a těším se, že budu přes noc na jihu. Někdy také s herci, kolegyní Kamilou Krbcovou a se scénáři, které spolu píšeme. Takže to bývá i pracovní. Praha nespí nikdy a z toho tempa mívám potřebu vypadnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyňka i s kamny na dřevo je předělem mezi místností v přízemí a přistavěnou zimní zahradou.

I můj pražský byt je trošku kancelář s postelí. Až budu jednou ve svém, tak při zařizování budu ctít minimalismus. Teď je to v mém interiéru o velké desce z pěkného masivního dřeva položené na dřevěných kozách. A to se mi líbí. Nic moc jiného tam vlastně není.

Při každém stěhování jsem si řekl, že vždy striktně vyhodím třetinu věcí, které vlastním. Poprvé mi to dělalo velký problém. Ale jde to a už jsem se na třídění i těšil,“ usmívá se Adam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pracovna v podkroví napoví.

„S bývalou přítelkyní jsem byl pět let. Teď jsem po čase na jednom místě nebývale dlouho, ale o zapuštěných kořenech nemůže být řeč. Doma se cítívám tam, kde jsem si udělal něco vlastníma rukama. V jednom bytě to byla i nová podlaha z OSB desek… I když nebyla všude úplně rovná, cítil jsem se tam hned lépe. Je třeba najít správnou míru mezi tím, co si člověk může udělat ještě sám a co už odborníci…“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podkroví je po celé délce domku uzpůsobené ke spaní návštěv i k posezení kolem konferenčních stolků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adam Skala je mezi lidmi rád, i proto vedla jeho cesta přes divadelní akademii.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Divadlo jsou hlavně lidi, ale netajím se tím, že i samotný barák Fidlovačky má atmosféru a jsem rád, že tady mohu pracovat. Byli jsme s Kamilou velmi ostražití, jestli do toho jít, aby po nás nechtěli tzv. provozní muzikál, ale uměleckému vedení věřím a cítím i obrovskou důvěru od všech okolo. Fidlovačka má nyní velký potenciál.“

Související témata:

Výběr článků

Načítám