Hlavní obsah

Jak bydlí mistr světa v hokejbale Pavel Kubeš v novém domě nedaleko Pardubic

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa (jednou druhý) v hokejbale Pavel Kubeš má život pěkně rozehraný. S týmem Alfa Pardubice se navíc letos stal i mistrem republiky. A v novém domě se mu s rodinkou žije dobře. Na velké zahradě se chystá ještě sázet stromy.

Foto: Petr Horník, Právo

Při pohledu na dům od silnice je obývací pokoj s kuchyní v levé části, prostřední je zádveří se spojovací chodbou a v části napravo jsou pokoje. Výrazné přesahy – metr a půl – střechy chrání fasádu a interiér před sluncem.

Článek

Hokejbal je hokej, co se podobá tomu lednímu, ale nehraje se na bruslích a místo puku je plastový balonek. Poslední roky je v něm naše reprezentace úspěšnější než ta na ledě. Nicméně i Pavel se hokejbalu věnuje až po práci.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Kubeš

Dražkov je příjemná vesnička blízko Pardubic a pořízení parcely je tam levnější než ve městě. To se odráží i na její velikosti – hřiště by se na ni vešlo a je také rovná.

V roce 2017 bude v Pardubicích mistrovství světa a svoji účast na něm by útočník považoval za vrchol své sportovní kariéry.

Foto: Petr Horník, Právo

Práce až po práci

„Dělat rukama mi nikdy nedělalo problém. V práci jsem vedoucí logistiky v zahraniční firmě, ale začínal jsem tam jako skladník. Stavělo se mi ale složitě, protože být přes týden v práci a o víkendech na zápasech je časově i fyzicky náročné.“

Foto: Petr Horník, Právo

Velkorysý jídelní stůl má ještě v záloze barový předěl s výhledem i na televizi.

Kubešovi s dvouapůlletou dcerkou Sofinkou bydlí v novostavbě už rok, svatbu stihli před pár týdny.

Foto: Petr Horník, Právo

„Měli jsme na výběr z více projektů, které pro nás vypracovala rodinná kancelář našich přátel podle základních představ v bodech, které jsme jim nahlásili – počet pokojů (5+1) včetně sauny vedle koupelny, přízemní dům, hodně prosvětlený…

Nechali jsme si taky poradit, aby garážové stání bylo až za domem v zadní části zahrady, a ne hned u silnice. Máme tedy přes zahradu cestu, ale už nyní vidíme, že je to opravdu praktičtější – třeba při vykládání nákupu v dešti.“

Foto: Petr Horník, Právo

Kvalitě bydlení přidává chodba spojující „rušný“ obývací pokoj s místnostmi na spaní. Závěsná kamna podporují topení tepelným čerpadlem – voda/vzduch.

Pod šikmou střechou

Pasivní dům s tepelným čerpadlem a rekuperací vzduchu („V zimě nemusíme větrat a nerosí se nám okna.“) je natolik originální, že občas zaujme i náhodné kolemjedoucí, kteří neváhají zastavit, aby se majitelů zeptali na detaily.

Jedna část je velký obývací pokoj s kuchyní (nechybí jedny dveře do spíže a druhé do malé technické místnosti) a v druhé jsou dva malé pokoje, ložnice a prostorná koupelna, z které se vstupuje ještě do sauny mající okno do zahrady!

Foto: Petr Horník, Právo

Rohová okna jsou další specialitou.

Obě části propojuje chodba se zádveřím, hlavním vstupem do domu, a částečně zastřešeným atriem – terasou mezi oběma bloky domu s prosklenou stěnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Terasa je z modřínového dřeva a v plánu je venkovní posezení vlastnoručně vyrobené z palet.

„Původní projekt, který jsme si nakonec vybrali, počítal s ještě většími zasklenými plochami, ale to už by na nás bylo finančně náročné. I tak tu mají okna hlavní slovo a sluneční paprsky dům vyhřívají i v zimě. Máme tu nadkrokevní izolaci, takže jsme zvolili ledkové osvětlení v sádrokartonu. Po celém domě je stejné. Žádné lustry tu nejsou.“

Nepřehlédnutelnou ozdobou jsou i přiznané a lepené trámy v největší obytné místnosti, jejíž strop je hodně vysoký a kopíruje sklon střechy. Opravdu originální dům, kde je radost pobýt, natož žít.

Slunce v domě

„Možná ještě dojde na venkovní rolety, ale zatím kvůli ceně plánujeme spíš jen nějaké vnitřní. Občas se někdo podiví, jestli nám nevadí, že je vidět dovnitř. Nevadí. Jsme opravdu daleko od silnice, kde už jsme zasázeli keře. Možná už mě někdo viděl nahého, ale s nahotou jako sportovec z lékařské rodiny problém nemám,“ směje se Pavel, který přece jenom do budoucna od rozsáhlého pozemku – 1500 m2 (200 m2 zastavěno) – očekává i dostatek soukromí.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokojík už také skvěle plní svoji funkci.

Spokojená je i paní Aneta (také hrávala hokejbal) a přiznává, že tzv. mluvila až do interiéru.

„Kuchyň jsem si navrhovala sama a bílou záměrně, protože se dobře udržuje. Dřív jsem měla tmavou a na ní bylo všechno vidět. Oba jsme vyrůstali v kontaktu s přírodou, i když já v paneláku, ale bydleli jsme spolu v podnájmu a pak si koupili nový byt 2+kk v centru Pardubic, ovšem úplně nám to tam nesvědčilo. Tady je nám lépe.“

Foto: Petr Horník, Právo

K prostorné koupelně patří i sauna.

„Jsem teď se vším náramně spokojený,“ dodává – pár týdnů po svatbě – Pavel.

„Stavěli jsme v podstatě svépomocně. Máme v rodině zkušenosti a tchán je navíc stavbyvedoucí. Tesaři nám dělali vazbu, ale téměř vše ostatní jsme zvládli sami.

Parcelu jsme hledali rok a půl a šlo nám přitom nejen o ni, ale i o nejbližší okolí. Tady jsme vlastně ještě součástí vesnice, žádný umělý satelit. Máme štěstí i na sousedy, se kterými se rádi navštěvujeme.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Tak už jen zbývá dokončit zahradní úpravy včetně otevřeného ohniště. Rodinný krb už funguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám