Hlavní obsah

Jak bydlí herec Tomáš Dianiška v třípokojovém libereckém bytě

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatřicetiletý herec pražského Divadla Pod Palmovkou Tomáš Dianiška vyrůstal a střední školu elektrotechnickou vystudoval v Bánské Bystrici. Hereckou káru nadšeně táhne od Divadelní akademie múzických umění a jeho první štací po studiích v Praze byl Liberec. A tam jsme jej také navštívili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlava jelena z polystyrenu bývala součástí dekorace při jednom představení finského autora. Někdy se pod jejím dohledem odehrávají večírky, na kterých se sejdou i desítky hostů.

Článek

Je jen náhoda, že s partnerkou bydlí v Pražské ulici, kousek pod radnicí. Na cestování mezi hlavním městem a Libercem si už zvykl a Palmovka je navíc na té správné straně metropole.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herec Tomáš Dianiška

„Rád jsem tenkrát angažmá přijal, i když jsem si myslel, že by mohlo jít o roční zkušenost. Nakonec z toho bylo šest sezón,“ vzpomíná dvoumetrový divadelník.

Stěhování a stálé angažmá

V Praze bydlí Tomáš v podnájmu spolu se třemi kamarádkami jeho partnerky.

„Občas se diví, že tam ještě bydlím, a poznávají to podle mých bot. Tak málo se potkáváme, protože já se vracívám přespat v noci po představení a vstávám v devět, kdy už jsou ony v práci. Někdy je to opravdu legrace, zejména když si spolubydlící myslí, že já bych měl být ten kutil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dost lidí se vejde i kolem jídelního stolu v kuchyni. Čestná místa jsou i v sedačkách z kina. Vysoké stropy a volné stěny umožnily i světelné variace.

Nedávno se mi nějakou náhodou podařilo opravit kapající kohoutek. Šikovný opravdu nejsem. Přestože jsem chodil na elektrotechnickú priemyslovku – slaboprúd. Ale byl jsem slabý slaboproudař a už věděl, že chci dělat něco jiného, a přihlásil se na herectví,“ přiznává s úsměvem mimo jiné i autor divadelních her. Ve filmu byl k vidění například v Hořícím keři – v roli Slováka řečeného Mlíko.

„V televizních detektivkách jsem několikrát hrál vraha, a dokonce i úchylného vraha, a mamince se to už přestává líbit.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Dlouhé police s knihami jsou spolu s posezením hlavní výbavou bytu.

Tomášova přítelkyně Barbora Kubátová hrající v Naivním divadle Liberec také hostuje Na Palmovce.

„Už jsme se spolu stěhovali snad sedmkrát. Po Liberci třikrát a po Praze čtyřikrát. Barbora je liberecká rodačka, a když já nastoupil do angažmá sem, tak ona začala studovat DAMU v Praze. Jsme spolu už sedm let a pořád pendlujeme.“

Směr Praha

Společnou budoucnost vidí přece jenom v metropoli. „I když to v Liberci máme moc rádi a máme tu spoustu kamarádů. Vždy se s někým potkáme a rádi vidíme. Vznikla tady před pár lety komunita stejných lidí – od architektů přes fotografy až po herce, kteří společně chodí na premiéry, výstavy, do hospody… V Praze něco takového nezažívám. Když nepočítám náš divadelní klub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Třípokojový byt má tak prostorný obývací pokoj, že natažená hamaka nikomu nepřekáží.

Už by to chtělo vlastní byt a nebýt po podnájmech, ale nechce se mi to řešit a hlavně to neumím, papírování není nic pro mě. Vyrůstal jsem v paneláku, ale už jsem si zvykl na byty ve starých domech s vysokými stropy. Líbilo by se mi někde na Žižkově nebo na Vinohradech. Když přijedu k našim, divím se, jak jsme v tak malém prostoru mohli bydlet,“ usmívá se Tomáš a při vzpomínce na životní změny přidává aktuální téma z jeho rodiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Už jsme se spolu stěhovali snad sedmkrát. Po Liberci třikrát a po Praze čtyřikrát.“

„Jedna ze dvou sester pracuje v Bruselu, teď je na mateřské, která je tam krátká, tak pozvala rodiče, aby jí pomohli s hlídáním. A opravdu se jako důchodci chystají úplně změnit život, i když s obavami a ke všemu do toho ty atentáty…“

Praktikábl i doma

Členitý byt s vysokými stropy a okny do tří stran poskytuje dostatek místa pro hravost majitelů i fantazii kamaráda architekta. Absenci výtahu vyřešil rybářský prut s navijákem používaný ke spouštění klíčů od domu pro návštěvy.

Základna manželské postele v ložnici je tvořena vysloužilým praktikáblem (součást mobilního pódia). Pod matracemi ve správné výšce je tak i praktický úložný prostor.

Místo šatních skříní tu jsou podél šikmé stěny natažena ocelová lanka, na kterých jsou za závěsem ramínka s oblečením. U zdi za velkým stolem v kuchyni je pro změnu krátká řada sedadel ze zrušeného kina Varšava majícího slavnou historii.

Foto: Milan Malíček, Právo

V ložnici je místo i na houpací křeslo.

„Architekt a kamarád Tomáš Foltýn nám tu dělal světla, dlouhé poličky na knihy – vše za pár peněz. Je to spíš o jeho nápadech. Včetně toho, že nám vše vlastnoručně přimontoval. S tím bych už měl problém. Nedávno dokončil interiér nové kavárny v sousedství a vymýšlení doplňků v našem bytě pro něj byla opravdu kamarádská výpomoc.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Do Prahy se s námi Tomáš Dianiška nevracel. Barbora byla se svým divadlem na zájezdu, tak večer vyrazil za libereckými kamarády a kolegy. Jen si musel druhý den přivstat, aby autobusem stihl dojet na zkoušku do Divadla Pod Palmovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám