Hlavní obsah

Jak bydlí módní stylista Kája Pavlíček

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední český vizážista a módní stylista Kája Pavlíček má už ze své profese rád hezké lidi i věci. Pozná se to u něho doma i v práci – v novém salonu, který nyní dolaďuje. Z pražského bytu v Malešicích to má na žižkovské pracoviště přes kopec jen pár minut.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový strop i do zdí zasekané elektrické kabely napomohly k proměně místnosti v domě z padesátých let.

Článek

A připouští, že byt mu při současném vytížení vyhovuje. „Pro dva lidi a psa dva plus jedna úplně stačí. Navíc jsem pořád na nějakých akcích nebo v práci.“

To ale neznamená, že by si už v představách „neprojektoval“ bydlení v rodinném domě, v zeleni na kraji Prahy. Představu už má natolik konkrétní, že fotografii jednoho moderního a přízemního domu s rovnou střechou a prosklenými stěnami si vyvěsil i na facebook.

Foto: Petr Horník, Právo

Vizážista a módní stylista Kája Pavlíček

„Vyrůstal jsem až do puberty v Horních Měcholupech. V domě se zahradou, kde rodina žije dodnes. Uvažuji o návratu k tomuto typu bydlení stále více, už proto, že mám rád přírodu.“

Nenápadná pečlivost

Při návštěvě u Káji Pavlíčka si člověk hned ani neuvědomí, kolik práce tu na modernizaci bytu bylo uděláno, ale v každém případě je brzy jasné, že je tady příjemně.

„Rekonstrukce byla jednak zapotřebí, protože to jsou domy z padesátých let, a jednak jsem to chtěl mít precizně. Snažil jsem se tu tak trochu nabourat i stereotypy panelákových bytů, takže jsou například v pokojích nové stropy s bodovým osvětlením. Do stěn jsme nechali zasekat i dráty k televizi, k podsvíceným poličkám a lampičkám na stěně.

Pravda, zedníkovi se klasicky při tom podařilo probourat k sousedovi, takže jsme museli příčku celou dozdít. V ložnici je položená podlaha z opravdu masivních fošen. Bylo to nákladné, ale za ten příjemný pocit na dotek i na pohled to stojí. Pracná byla rekonstrukce podlahy v obýváku, kde jsme narazili na vrstvu štěrku! To bylo tak příšerné, že jsem myslel, že se tu už do ničeho pouštět nebudu, ale časem mě to zase přešlo.“

Foto: Petr Horník, Právo

Jemné barvy a světlo napomáhají všeobecné pohodě.

Kája Pavlíček také ctí tradiční prvky feng-šuej, a tak tu má po svém zastoupeny i prvky vody a ohně. Neváhal si do bytu pořídit „staroanglický“ elektrický krb vytvářející iluzi světla i tepla z ohně. Na jeho římse mají místo velké vázy s vodou a kameny. Na hladině v době naší návštěvy plavaly bílé květy kopretin.

Foto: Petr Horník, Právo

Atmosféru jako v rodinném domě navozuje i elektrický krb. Jeho římsu zdobí originálně využité vázy.

„Nemám rád záclony a závěsy, které tady navíc považuji za zbytečné. Koukáme do korun vzrostlých stromů a proti slunci jsou na oknech žaluzie. Ale pečlivě jsme volili barvu stěn. V ložnici je to uklidňující přírodní, světle zelená, podle které jsou voleny další doplňky, kterých není ale mnoho. Obývací pokoj je už pestřejší, s více detaily.“

K pečlivému volení detailů a preciznosti byl náš hostitel, jak sám říká, vychován.

Foto: Petr Horník, Právo

„Mamka bývala pánská krejčová, a co si pamatuji, vždycky vylepšovala interiér různými potahy, polštáři a vše obšívala – včetně mě a sestry – podle vzorů z tehdy vzácného časopisu Burda,“ usmívá se Kája Pavlíček při vzpomínce na dětství.

Přírodní tvář

Podobně jako k zařízení bytu náš hostitel přistupuje k vybavení a vyladění kosmetického salonu Mio Faccia – studia krásy a relaxace (kadeřnictví, kosmetika, manikúra, masáže pro ženy i muže), kam rády docházejí jeho kamarádky zpěvačky i, jak říká, klidně třeba prodavačky. („Nepovažuji za správné, abych se zviditelňoval na soukromí známých tváří.“)

„Se spolumajitelkou Jarmilou jsme navrhovali i kadeřnické stolky, kde je také důležitým prvkem dřevo a sklo. Prvek vody zastupuje i akvárium na stěně. Některé květinové aranže od kamaráda floristy Pavla Hrušky jsou i z umělých květin, protože živým by to v některých místech kadeřnictví nesvědčilo. Tapetu vypadající jako obklad z kamínků jsem objevil na jednom interiérovém veletrhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Podsvícené police mají také dráty ve zdi, stejně jako televize.

Mám rád hnědou, pískovou, neagresivní barvy. Třeba červenou bych do bytu nechtěl. Možná je to tím mým vztahem k přírodě. Měnil jsem za život různé byty, pobýval jsem i v zahraničí, ale nejsem typ, který by snadno měnil svůj domov za jiný. V tom jsem spíš konzervativnější, i když na druhou stranu mě baví zařizování a budování.“

Umocnění dobrých pocitů

I když Kája Pavlíček umí žít intenzivně svou prací, upozorňuje na to, jaká je škoda, že dnes mnozí jedou na plné pecky, aby vydělávali peníze, a zapomínají odpočívat, relaxovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Střídmě a příjemně je od podlahy zařízena ložnice.

„Myslím, že by to mělo být v rovnováze. Vydělat peníze na to, abych mohl relaxovat, to ano. Všechno něco stojí. A myslím, že nastalo období, kdy si lidi uvědomují, že by měli investovat i sami do sebe. Souvisí to i s prázdninovým obdobím. A je důležité dělat to pro sebe, ne kvůli okolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Je to podobné jako s tím bydlením. Jak se vyspíte, takový máte celý den. Je dobré dát na své pocity a užívat si dobrou náladu. A umocnit si ji i oblečením, zvolenými barvami a třeba i tím líčením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám