Hlavní obsah

Romantická i inspirativní zákoutí zahrady muzikanta Michala Davida

Právo, Zdeněk Smíšek

Navštívit muzikanta Michala Davida u něho na zahradě v době, kdy tam kvetou snad i hrábě, je veliké štěstí. Jednak je to nádherná podívaná s příjemnými místy k posezení a jednak není jednoduché návštěvu načasovat tak, aby vše kvetlo, nepršelo a hostitelé byli doma.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Jako záhonek vypadá i vstup do domu.

Článek

Jak Michal se ženou Marcelou rádi cestují po světě, tak rádi relaxují doma, ve vesnici na východním okraji Prahy. U bazénu, v zahradě. I v zimní zahradě, která vznikla zasklením a zabudováním posuvných dveří u zastřešeného vstupu do atria.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Při pohledu z terénní vlny v zahradě je patrné dispoziční řešení domu.

Na návštěvu nás pozvali, když byli jen krátce doma po návratu z Itálie. (Amalfi je výletní městečko, kam se rádi na pár dní vracívají. „Mám rád Italy, jejich jídlo, pití…“). A před třídenní cestou do Saint-Tropez („Touto dobou tam můžeš potkat zajímavé lidi ze showbyznysu, takže je to vlastně i pracovní cesta.“).

Foto: Kateřina Novotná

Michal David

Když se vše podaří takto načasovat, vítají rozkvetlé záhony i truhlíky hosty už u zápraží. A co teprve ten klid a pohoda za domem u bazénu!

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Inspirace z cest po světě

„Že rádi cestujeme, je vidět i podle toho, jak máme dům i zahradu zařízené hodně kosmopolitně. Trochu Itálie, Thajsko, Indie, Čína… Rádi poznáváme nové destinace a nemáme to ani tady vyhraněné nějakému jednomu stylu.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Schody vedou k altánku obklopenému zelení. Kdo by věřil, že za humny a na druhém konci polí je obří nákupní zóna v Čestlicích?

Bylo by omylem myslet si, že klavíristovy prsty na parcele, na kraji Křeslic, plejí jeden záhon za druhým a že se pravidelně hitmakerova záda ohýbají nad skalkou či se jeho ruce s nůžkami natahují po větvích.

„To opravdu ne. Rád se na zahradu dívám. A ještě nejraději z křesla s doutníkem a sklenicí v ruce,“ usmívá se Michal a férově přiznává, že vše je tady už několik let zásluhou zahradníka, pana Klatovského, který se stal rodinným přítelem.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Promyšlená propojenost zahrady s interiérem je hned patrná.

„Po sedmi letech, co tady bydlíme, se udělal velký kus práce. Hlavně Marcela se svým tátou a také vzpomínaným panem zahradníkem.

Občas si na zahradě připadám jako někde v Thajsku. Jsou tu hodně zarostlá místa a obzvlášť letos vše brzo vybujelo. Vypadá to úžasně, a i když rýpání v zemi nemám rád, tak si to tu užívám – když už je to hotové,“ směje se Michal.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

„Je tu tak hezky, že v létě nemáme ani potřebu jezdit někam k moři. Rád si odpočinu a zaplavu v bazénu. A hlavně mám rád klid, který tady vždycky uvítám.“

Letní zápraží jako zimní zahrada

Zastřešené zádveří mezi sloupy uzavřela firma, která zastřešuje hlavně bazény.

„Získali jsme tak další prostor k sezení, který poskytuje veškeré pohodlí interiéru (včetně televize, topení nebo ionizátoru vzduchu, který pohlcuje všechny pachy, takže tu můžeme s kamarády i kouřit doutníky) a přitom je to opravdu jako venku. Když se zavřeme, můžeme tu být od začátku března do konce října. Koukám se s kamarády na fotbal nebo golf. Anebo přes bazén do zeleně a popíjíme u toho italské víno…

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Variant k posezení je tu více, stačí si vybrat podle nálady, počtu lidí a počasí.

Teoreticky mám golf zmáknutý dobře, ale Marcela ho dobře už i hraje (Michalova manželka Marcela Skuherská je naše bývalá tenisová reprezentantka, pozn. aut.). Tenis už hraju, i když špatně, ale na golf se teprve chystám. Když mám čas, většinu času trávím tady na terase,“ připouští spokojeně Michal David.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Prázdninové potěšení

„Když je pohoda, tak inspirace nepřichází. Není to tak, že bych tu meditoval a pak šel skládat. Do studia (před domem) odcházím, když jsem pod tlakem, mám zadání a blíží se termín odevzdání. Tak jsem napsal i pět muzikálů a už jsem si řekl dost. V září vracíme do Divadla Broadway úspěšnou Kleopatru (v hlavní roli s Kamilou Nývltovou) a možná zařadíme i objev z Hlasu Československa Andreu Janczarovou. Je moc šikovná, ale uvidíme. Někoho obsadit není pro režiséra totéž jako koupit housku na krámě. Já určitě vím, že teď nic nového psát nebudu.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Vše kvete i kolem vjezdu do garáže.

Taky proč, když má Michal i přes léto čas na hraní s vnukem. Dcera v srpnu přelétá ze studií v Americe do Jihoafrické republiky, kde bude učit malé černoušky angličtinu.

„Jsem rád, že teď je dcera Klára tady s námi a je nám všem dohromady fajn.“ V době naší návštěvy byli „u mladých“ i rodiče Marcely, kteří zase jednou přijeli na pár dní z Přerova. Takže prostorný dům s pokoji pro rodinu i hosty naplňoval bezezbytku své původní zadání. Nezbývá než popřát všem – i panu zahradníkovi – hezký zbytek léta nejen v rozkvetlé zahradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám