Hlavní obsah

V bytě sklářského výtvarníka Lukáše Jabůrka hrají prim barvy

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklářský výtvarník Lukáš Jabůrek je nejen umělecký ředitel sklárny Moser, ale i nadšený tatínek a manžel. Takže v jeho bytě v Klášterci nad Ohří vidíte jeho tvorbu. Sklo zdobí police a v každém pokoji je patrné, že děti tu mají přednost a prostor na hraní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Už obývací pokoj by se někomu mohl zdát málo klasický. Je tu místo pro pestrost a hravost.

Článek

Pravda, batolící se synek mnoho prostoru zatím nepožaduje, ale v sympatickém třípokojovém bytě jsou hračky i v kuchyni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vítěz Ceny veřejnosti prestižních cen Czech Grand Design 2012 za design váz Hruška a Kolorit.

Jednatřicetiletý Lukáš to nemá z domova do Karlových Varů daleko, ale své práci věnuje tolik času, že když už je doma s rodinou, chce si to užít. Pracovnou je mu v bytě malý stolek s počítačem.

„Zázemí mám perfektní v práci, a když už jsem doma, tak si sem práci - pokud možno - nenosím a chci si tady všechno užít.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Váza Hruška (napravo) z dílny Lukáše Jabůrka je nyní hodnocena jako nejprodávanější dekorativní předmět sklárny Moser.

Hry s odstíny a dětmi

„Do Moseru jsem nastoupil v listopadu 2007 a po půl roce jsem nastoupil na současnou pozici. Mám na starosti i spolupráci s asi šedesáti externími výtvarníky. Ale brousím si pořád. A když je čas, tak si zalezu do dílny a přijdu domů později,“ usmívá se náš hostitel s tříměsíčním Mikulášem v náručí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jabůrkovi mají rádi barevnost.

Tříletá Eliška se může pohoupat i na houpačce mezi dveřmi vedoucími do pestrého a světlého pokojíku. V době naší návštěvy ale přednost dala stříhání papírů na koberci. S nepřehlédnutelným výtvarným citem!

Foto: Milan Malíček, Právo

I vedle jídelního stolu je místo na hraní dětí.

„Ráda stříhá všechno,“ směje se pyšný tatínek s tím, že dětem nechávají volné pole působnosti, i když jen do určité míry.

„Přiznám se, že se, i když mám rád i uvolněnější prostředí, lépe cítím, když je ve všem pořádek, čisto. Také tu nemáme příliš zbytečných věcí nebo skříní.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Velká okna ve zrenovovaném bytovém domě z minulého století tu zvětšují i kuchyň.

Byt je vybaven samostatnou šatnou, kam se vejde mnohé. Uprostřed bytu je tak druhá - krátká - chodbička vedoucí do dětského pokoje, kterému dominuje palanda.

Dvoupatrový dům s jedním vchodem a několika bytovkami má vysoké stropy. Od bydlení v paneláku se odlišuje i určitou komorností, útulností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pár věcí je tu vyrobeno na zakázku, ale jinak je nábytek většinou nakoupený v klasickém severském nábytkářském domě.

„Vyhovuje nám to tak a navíc teď nemá cenu investovat do nějakého zvlášť drahého nábytku, protože děti všechno průběžně likvidují,“ dodává paní Zuzana s tím, že ji trochu mrzelo, že se do tohoto bytu stěhovali, když už byl kompletně zrenovovaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ani obývák není zarovnán skříněmi.

Takže mnoho prostoru pro zapracování vlastních představ nezůstalo. Ale i tak si už vybudovali nezaměnitelnou atmosféru vlastního bydlení.

Řemeslo jako radost

„Moser má šest základních barev a pak se taví další, možností ke kombinacím je moc. Pořád mě baví si něco zkoušet, a to se dělá při práci nejlépe. Nevadí mi, když se cítím někdy více (a lépe) jako řemeslník než designér. V Novém Boru jsem byl na umělecké průmyslovce - obor umělecké zpracování skla a broušení. Pak jsem chvíli dělal v Plzni peďák - výtvarku, němčinu a později jsem se opět vrátil do Boru na vyšší odbornou sklářskou školu, kde už jsem dělal vyloženě výtvarničinu. Pořád mě provázela praxe v dílnách,“ ohlíží se Lukáš a mimoděk potvrzuje, že mu práce prostupuje do soukromí možná více, než si uvědomuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Žlutý „tunel“ vede z předsíně do světlého dětského pokoje. V krátké chodbičce jsou i dveře do praktické šatny bez oken.

Jeho uměleckým mottem je: „Sklo je pro mě nejkrásnější materiál, protože je transparentní a má úžasnou optiku. To znamená vždycky něco navíc, co tě na konci práce odmění.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Stěnu pod vysokým stropem zdobí puntíky z papíru.

Důležitost výhledů

„Mám rád kombinace barev. I tady v bytě. A asi jsem postižený i těmi z naší sklárny. Dá se s nimi krásně hrát. Tady jsou vysoké stropy a dost prostoru. Taky jsme oba dva, s manželkou, založení hodně vesele a rádi se bavíme. Když jsme měli první společný byt v Chomutově, celý jsme ho vybourali a předělávali, leželi jsme na podlaze a malovali si kuchyň.

Sem jsme se stěhovali už do hotového. Zrenovovaný je celý dům. Tak jsme si tu užili alespoň výmalbu. Už jsme potřebovali do většího a hledali jsme něco poblíž, abychom tolik nedojížděli do práce. V Chomutově jsme nic pro nás nenašli. A já jsem navíc takový, že když vybírám, tak mě zajímají výhledy z bytu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro masivní palandu je tu dost místa všemi směry.

Tady ze všech oken vidíme do zeleně. Na jednu stranu dokonce Doupovské hory, včetně zřícenin hradů. A na druhou máme pod okny oplocenou předzahrádku, kde si můžou hrát děti. A taky příjemný výhled.

Foto: Milan Malíček, Právo

I tříměsíční, dnes už čtyřměsíční, Mikuláš si zaslouží vlastní věšákovou stěnu!

Navíc rádi a často jezdíme na chalupu pod Klínovec k Zuziným rodičům. Je tam parádní klid a proti fabrice ve Varech opravdu změna,“ pochvaluje si Lukáš ve shodě s paní domu, že by byli rádi, kdyby jim to na kraji Klášterce ještě dlouho vyhovovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám