Hlavní obsah

Sídlo Johna Lennona ve Weybridge je na prodej za půl miliardy korun

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sídlo Kenwood ve Weybridge, v hrabství Surrey, ve kterém v 60. letech bydlel John Lennon se svou první ženou Cynthií, je k mání! Za 15 miliónů liber, tedy rovné půlmiliardy korun, jej nabízí jeho současný majitel.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Kenwood, bývalý dům Johna Lennona.

Článek

Mnoho fanoušků ještě nestrávilo myšlenku, že jim loni v říjnu unikl v aukci nabízený rodný dům Johna Lennona, který se nakonec prodal za 16 miliónů korun [celá zpráva], a už je k mání další nemovitost, v níž autor písní jako Imagine, Lucy in the Sky with Diamonds nebo Strawberry Fields bydlel.

Usedlost se původně jmenovala Hnědý dům (Brown House) a v roce 1913 ji navrhl architekt T. A. Allen, podle jehož plánů ji pak postavil místní stavitel. Současný název sídla Kenwood není nikterak náhodný, před slavným Broukem v něm totiž bydlel zakladatel světově proslulé značky kuchyňských robotů Ken Wood.

Foto: Profimedia.cz

Součástí sídla je i nádherná, členitá zahrada s venkovním bazénem, který nechal postavit John Lennon.

John Lennon dům koupil 15. července 1964 za 20 000 liber, tedy přibližně 665 tisíc korun. Po čtyřech letech jej pak prodal za dvojnásobek. Není divu, stejnou částku, za níž dům koupil, totiž investoval do úprav a renovací. Například původních 22 místností zredukoval na 17, nechal upravit vzhled přilehlých zahrad a přistavět venkovní bazén.

Interiér si nechal zařídit od designéra Kennetha Partridge, nicméně jakmile návrhář dokončil svou práci, Lennon se svou tehdejší manželkou Cynthií provedli hned další změny. Nato Cynthiina maminka zaplnila poličky po celém domě starožitnostmi a starožitnými knihami.

Foto: Profimedia.cz

Dům se objevil i v několika scénách filmu Imagine: John Lennon.

Kenwood je dvoupatrovou budovou, do níž se v době Lennonových vcházelo předními dveřmi ústícími do vstupní haly. Tam stálo brnění a gorilí převlek. V přízemí se nachází i solárium plné nejrůznějších předmětů, jako je velký zdobený kříž, figurka Mickey Mouse nebo hmoždíř s paličkou, které měl John údajně používat na přípravu směsí drog, jež pak konzumoval. V soláriu bývala i Johnova oblíbená žlutá pohovka.

Za soláriem byla víceúrovňová kuchyně vybavená v té době natolik špičkovými spotřebiči, že manžele Lennonovy musel do jejich ovládání zaučit odborník.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyně byla v době Lennonových zařízena špičkovými spotřebiči.

V domě je šest ložnic, přičemž pět z nich se nachází v prvním patře, stejně jako studovna. Největší, hlavní ložnice je zařízená obří postelí, bílými koberci a přilehlou koupelnou. Ta je kromě vany vybavena i sprchou, dvěma umyvadly a vířivkou.

Podle přání Johna Lennona měly být hostinské pokoje vyzdobeny uměleckými díly studentů Liverpoolské Akademie Umění. Mezi nimi stojí za pozornost především dvě kresby bývalého basisty Beatles, Stuarta Sutcliffa, k jejich vystavení Lennona údajně vedly „sentimentální důvody“.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z pěti ložnic pro hosty

V nejvyšším patře je podkroví, které si Lennon zabral pro sebe. Strop vymaloval zářivými barvami, které měnil podle toho, jak oprýskávaly. Sem si nastěhoval také veškerou svou muzikantskou výbavu.

Dům od Lennona v roce 1968 koupil Bill Martin, autor skladeb jako Puppet on the string nebo Congratulations. Dům pak změnil ještě několikrát vlastníka, naposledy v lednu 2007, kdy byl prodán za 5,8 miliónu liber, tedy 192,5 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Solárium s výhledem na nádhernou zahradu.

Zajímavosti spojující dům s Johnem Lennonem a Beatles

  • Jen kousek od domu Kenwood stojí sídlo Sunny Heights, v němž bydlel Ringo Starr a nedaleko je i Kinfauns v Esheru, v němž bydlel George Harrison.
  • Přímo v tomto domě John Lennon napsal některé z písní pro Beatles, speciálně pro jejich album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
  • Sídlo Kenwood se objevilo i v několika scénách filmu Imagine: John Lennon.
  • Lze s velkou jistotou usuzovat, že právě v tomto domě se Lennon tak důkladně „upravil drogami”, že později kolegům z kapely zvěstoval, že je reinkarnovaným Ježíšem Kristem.
  • Právě v tomto domě první manželka Cynthia načapala Johna s jeho pozdější druhou ženou Yoko Ono.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám