Hlavní obsah

Znovuzrození malého bytu z rodinného dědictví

Neobývaný byt v domě z 20. let minulého století čekal na své znovuzrození celých dlouhých devět let. Komplexní rekonstrukci bytu zadala majitelka na klíč interiérové designérce, která byt dispozičně pročistila, kompletně obnovila všechny povrchy a interiérům dala jednotný styl.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Malý, bohatě prosvětlený byt poblíž poděbradské kolonády je cenným dědictvím po prarodičích.

Článek

Malý, bohatě prosvětlený byt poblíž poděbradské kolonády je cenným dědictvím po prarodičích, a tedy prostor s dlouhou pamětí a bohatou rodinnou historií.

Ačkoliv byla zadáním kompletní rekonstrukce s rozumnými náklady zohledňujícími plánovaný pronájem, architektka uchopila celý proces obnovy velmi citlivě, protože chápala investici z velké části jako citovou záležitost a rehabilitaci rodinné minulosti. První fází návrhu byly nezbytné dispoziční úpravy.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Původní předsíň je nyní prosvětlena ze dvou stran naddveřními světlíky.

Malý byt kategorie 1+1 rozděloval svých 42 m2 neefektivně mezi šest místností: předsíň, WC, komoru, koupelnu, kuchyni a pokoj. Po velkorysém bourání se dispozice vyčistila a otevřela dennímu světlu.

Nově vznikly pouhé tři místnosti: původní předsíň prosvětlená ze dvou stran nadedveřními světlíky, velkorysá koupelna s toaletou a obytná místnost s kuchyňským koutem.

Kompletní obnova

„Léta neobývaný byt byl zpustlý a neutěšený. Navzdory snaze o zachování původních konstrukcí se vzhledem k jejich stavu nepodařilo - vyjma vchodových dveří - zachovat nic. Rekonstrukce tedy kromě nových podlah zahrnovala také vyrovnání stěn a jejich novou povrchovou úpravu, sádrokartonové podhledy, výměnu oken a dveří, nové rozvody vody, kanalizace, topení a elektroinstalace,” poznamenává architektka Veronika Haroldová.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Za příčkou oddělující pokoj od kuchyně je ukryt jídelní stůl.

Z původního záměru repase oken sešlo kvůli shnilým rámům, takže původní okna byla vyměněna za nová, dřevěná s původním členěním.

Kvůli snížení nákladů byly nové rámové dveře z masivu zakoupeny v Hornbachu a opatřeny matným bílým lakem, stejně jako repasované vchodové dveře. Protože jejich tloušťka je atypická a dnes do nich nejde sehnat kukátko, vyrobil ho šikovný pan stavitel ze starého budíku.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Dubová plovoucí podlaha s masivní dřevěnou vrstvou prochází celým obytným prostorem.

Ostatní dveře i okna dostaly stylové retro kování odkazující do 20. let.

Styl a barevnost

„Lehce melancholickou atmosféru ,babičkovského‘ bytu jsem se rozhodla připomenout retro dlažbou, která evokuje drobné geometrické dekory dlažeb z 20. let.

Jemný, decentně barevný vzor nepravidelně rozházených dlaždic zdobí podlahu v předsíni a koupelně, stěnu za vanou i nad kuchyňskou linkou. Z jeho něžné barevnosti vychází výmalba a ladění celého bytu: růžovou s nádechem cihlové vyvažuje šedá a bleděmodrá, lesk a třpyt dodávají interiéru měděné dekorace,” vysvětluje průběh rekonstrukce architektka.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Elegantně pojatá obytná místnost v sobě kombinuje obývací pokoj i místo ke spaní.

Originálním prvkem bytu jsou originální barevné lustry, které nechala designérka vyrobit interiéru na míru. Cihlový širm v předsíni navozuje svým příjemně teplým světlem přívětivou atmosféru, která zve dál stejně jako průhled na lustr stejné barvy, který visí nad konferenčním stolkem v obývacím pokoji.

Lustr nad jídelním stolem pak tvoří tři malé širmy různých barev zavěšené v různých výškách.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Romantický nádech dodávají bytu příjemně zvolená světla.

Z důvodu finančních úspor je nábytek do celého bytu pořízený v Ikea. Základ tvoří nábytek s bílými dvířky ve vysokém lesku, která pomáhají odlehčit i objemnější korpusy šatních skříní a současně opticky zvětšují nepříliš velké prostory.

„Aby bílá nepůsobila chladně, zatepluje jí nadčasově elegantní dubové dřevo. Dubová plovoucí podlaha s masivní dřevěnou vrstvou prochází celým obytným prostorem bez ohledu na jeho členitost a nepravidelnost, vizuálně ho sjednocuje a zvětšuje,” podotýká architektka.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna se může pyšnit výhledem ven.

Luxusní nádech bytu dodaly dubové dýhované desky (původně desky psacích stolů) pořízené ve výprodeji za zlomek ceny.

Neobyčejně výhodně získaný ušlechtilý materiál využila designérka beze zbytku: dubové desky tvoří obklad stěny v předsíni i za manželským lůžkem, horní desku televizní skříňky nebo kontrastní pole nábytkové sestavy na čelní stěně. Z odřezků vznikly mělké poličky v koupelně.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Do menší koupelny se vešla vana i toaleta.

Zachovat lehce melancholickou atmosféru

„Zakázka byla zcela unikátní absolutní důvěrou, kterou do mě klientka vložila. Výjimečný byl také byt a jeho dlouholeté sepjetí s rodinou, které jsem se snažila v návrhu zohlednit a lehce melancholickou atmosféru bytu zachovat. Zakázku kompletní rekonstrukce jsem realizovala tzv. na klíč,” vysvětluje architektka skvělou spolupráci s klientkou.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Nové rozvržení bytu

„Tedy od návrhu architektonické studie a výběrového řízení na dodavatele přes dozor na stavbě, organizaci dodávek vybavení až po osobní pečlivé doladění všech detailů včetně bytového textilu a dekorativních doplňků.”

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

Majitelka na závěr rekonstrukce pouze převzala klíče a podepsala nájemní smlouvu - zájemci o pronájem se totiž našli pár dní před dokončením.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám