Hlavní obsah

Živý stromek krásně provoní celý byt

Právo, Sylva Svobodová

Vánoční stromek milují děti i dospělí. Nejčastěji máme doma živý řezaný, ale oblíbené jsou i stromky v květináčích nebo umělé imitace, o které se nemusíme starat.

Foto: Obi (6x)

Děti, které už nevěří na Ježíška, mohou stromeček zdobit s námi. Budou mít radost a těšení na tajemný večer bude silnější.

Článek

Častěji obchodníci prodají živý stromek, pořizuje si ho až 70 % obyvatel České republiky.

Líbí se hlavně smrk ztepilý (160 Kč/m) nebo stříbrný (200 Kč/m). Kromě smrku máme rádi i borovici lesní (240 Kč/m), která má delší jehličí, širší korunu a více vydrží.

Mezi top jehličnany patří jedle kavkazská s lesklým jehličím, rovnoměrnou stavbou, pevnými větvemi. Neopadá, ale je za vyšší částku: zaplatíme za ni zhruba 400 Kč/m.

Foto: Obi

Mezi nejoblíbenější stromky patří smrk ztepilý. O výšce 150–175 cm nás vyjde na 255 Kč, menší o výšce 125–150 cm na 225 Kč. Před Štědrým dnem ho necháme v chladnějším prostředí, třeba na balkoně, v chodbě.

Opravdový stromek je nej...

Velikost živého stromku vybíráme podle prostorových možností. Kdo bydlí v činžovním domě s vyšším stropem, může si dovolit i třímetrový strom. Do ostatních bytů volíme raději menší kousky, abychom se kolem živé dekorace nemuseli celé Vánoce protahovat po špičkách.

Důležité je najít správné stanoviště. Stromek dáme tam, kde vynikne, ale zároveň je chráněný před slunečními paprsky a teplem, sálajícím z radiátorů.

Foto: Hornbach

Do velkých otevřených místností si můžeme dovolit i vysoký vánoční stromek. Stane se z něho impozantní dekorace interiéru.

Úskalí nákupu

Stromek obvykle kupujeme na venkovním stanovišti pár dní před Ježíškem. Vybíráme kousek rovnoměrně a hustě rostlý, všímáme si, zda nemá polámané větve.

Prohlédneme si pozorně i jehličí, zda je svěže zelené. Zabalený stromek, který nemáme možnost si prohlédnout, raději nebereme!

Jak udržet stromek v kondici

Živý stromek je v hlavní roli až na Štědrý den, a tak se ho do té doby snažíme udržet v kondici. Uložíme ho na chladné místo a dopřejeme mu nádobu s vodou (kmen seřízneme asi o dva centimetry, aby strom mohl načerpat živiny).

Foto: Obi

Mezi nejtrvanlivější jehličnaté stromy patří krásné jedle. Zde typ Nordmann, k dostání je ve výšce od 90 cm do 4 m.

Nepodceňte výběr stojanu

Volit můžeme různé materiály (dřevo, kov, slitinu i plast), ale základním parametrem pro výběr stojanu je velikost stromku a průměr kmene.

Stojany se vyrábějí pro kmeny o průměrech 3 až 15 cm, i větší, a jsou konstruovány tak, aby v nich bezpečně držely i 3metrové kusy. Mají často nádržky na vodu s objemem 1,5 až 2 l, takže stromky netrpí žízní. V tomto případě kmen nemusíme ořezávat, stačí ho vložit do konstrukce stojanu a pákou jednoduše zaaretovat.

Foto: Obi

Stojan na stromek vybíráme podle jeho výšky a průměru kmene. Oceníme, když má nádržku na vodu a stromek lze vyndat jednoduchým vycvaknutím. Na snímku stojan průměr 31 cm, vhodný pro stromy do výšky 2 m, cena 499 Kč.

V květináči?

Vánoční stromky v květináči se hodí jak před vchod domu, na terasu, tak i do interiéru. Výhodou je, že je později můžeme vysadit na zahradě a stále se z nich těšit. Má to ale háček – musí nám vydržet.

Živý stromek přivykáme na domácí teplo už před Štědrým dnem. Nejprve ho na několik dní umístíme na chodbu, do garáže, kde je 10–15 °C. Místnost, kde bude společně s dárečky, zbytečně nepřetápíme a ponecháme ho tu jen 3 dny. Pak stromek v květináči zase přestěhujeme do chodby, aby si přivykl chladnější teplotě, teprve poté může ven. Tam ho chráníme po zbytek zimy před mrazy.

Foto: Obi

Zvolit můžeme i tzv. kontejnerový vánoční stromek, který můžeme později vysadit na zahradu. Musí ovšem přežít pokojovou teplotu a nedostat šok. Proto ho přivykáme postupně.

Nebo raději umělý?

Umělé stromky sice nevoní po dřevu a jehličí, ale také mají své přednosti. Nedělají nepořádek, nevyžadují naši péči, stačí je vytáhnout z krabice a ukotvit. Navíc vypadají přirozeně, jsou krásně husté a bezchybně pravidelné. V nabídce je spousta tvarů, velikostí a barevného provedení. Letos jsou hitem stromky s umělým sněhem.

Foto: Kika

V obývacím pokoji můžeme mít živý vánoční stromek a děti pak ve svém pokoji umělý, který dlouho vydrží a krásně se při něm usíná.

Kouřové odstíny jsou v kurzu

Když stromek upevníme do stojanu a je stabilní, začneme s výzdobou. Nejdříve instalujeme světelný řetěz, nejlépe s LED řetězy a překontrolujeme, zda všechny zdroje svítí a rozmístění je pravidelné. Pak nastavíme barvu, intenzitu i dynamičnost osvětlení.

Vánoční výzdobu na stromečku držíme v jednom stylu a barevné kombinaci, která k sobě ladí. Jinak bude stromek vypadat přeplácaně.

Foto: Obi

Hitem letošních Vánoc jsou odstíny, nejlépe kombinace šedá s bílou, modrá se stříbrnou a různé kovové odlesky.

Oblíbené jsou přírodní dekorace se slaměnými ozdobami, sušenými pomeranči a perníčky.

Někdo zase nedá dopustit na klasické baňky a tradiční barvy Vánoc: červenou, bílou, zelenou, zlatou a stříbrnou.

Aktuálním vánočním trendem letošního roku jsou kouřové odstíny, pastelové barvy a kovové lesky. Doporučují se různé odstíny bílé, krémové, mátové a modré barvy, které vynikají se stříbrnou, zlatou a umí podtrhnout slavnostní atmosféru.

Foto: Ikea

Vánoční řetěz s 12 žárovkami, celková délka 3,7 m, cena 79 Kč. Na řetěz lze připnout speciální dekoraci z plastu.

Kam se stromkem po svátcích?
Stromek obvykle odstrojujeme na Tři krále. Když máme zahradu, je to snadné, rozštěpkujeme ho a skončí na kompostu. Ostatní by měli využít nabídky měst a obcí, které organizují hromadný svoz stromků. Stromek rozhodně nepatří do popelnice nebo kontejneru na směsný odpad!! Použité stromky se recyklují a využívají dále jako topivo.
Umělé stromky nejsou recyklovatelné. Jestliže dosloužily, odvezeme je do sběrného dvora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám