Hlavní obsah

Zelená úsporám i na odpad a střechy s vegetací

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) začne podporovat výstavbu bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností. Stavebníci mohou využít dotaci 100 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová výzva bude kontinuální, to znamená, že o dotaci budou moci lidé žádat průběžně do roku 2021 nebo do jejího vyčerpání. Vyhlásilo ji v pondělí ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP), informovala Dominika Pospíšilová z ministerstva. Podmínky jsou upraveny i pro podporu na solární systémy.

NZÚ se vedle dotací pro rodinné a bytové domy rozšíří o dotace na využití tepla z „šedé“ odpadní vody a budování zelených střech. Budovy s těmito střechami jsou částečně nebo zcela pokryté vegetací a půdou. Příjem žádostí na programové novinky začne 9. ledna příštího roku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) k rozšíření programu uvedl, že ministerstvo chce přispět k větší nabídce bytů s velmi nízkou energetickou náročností. Energeticky úsporných bytů je v Česku zatím zhruba 700.

Stavebníci mohou dotací pokrýt 15 procent výdajů na výstavbu na jeden projekt. Peníze mohou dodatečně získat i na zpracování odborného posudku nebo zajištění dozorové činnosti, ovšem pouze pokud stavbu řádně zkolaudují. Musí mít také platné územní rozhodnutí. Celková výše dotace nesmí podle MŽP přesáhnout 30 procent z celkových způsobilých výdajů a zároveň 15 procent z celkových výdajů na stavbu bytového domu.

Také dotace na zelené střechy mají přispět k úspoře energie na vytápění a chlazení. Zelené střechy okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují „tepelné ostrovy“ obsahující převážně asfalt a beton.

Podle letošních údajů Asociace výrobců minerální izolace vzrostla loni plocha tzv. zelených střech v ČR o zhruba 15 procent na 130 000 metrů čtverečních. To jsou zhruba dva spartakiádní stadióny na Strahově. NZÚ nabízí dotace až 500 Kč/m2 půdorysné plochy zelené střechy.

Ředitel SFŽP Petr Valdman dodal, že nově podpoří využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde nemohou být standardní fotovoltaické panely. Dotace míří i na instalaci zařízení využívajících teplo z odpadní vody, a to formou fixní dotace 5000 Kč na bytovou jednotku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám