Hlavní obsah

Vyškov zažívá boom privatizace

Právo, Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYŠKOV

O skutečném privatizačním kvapíku může mluvit město Vyškov jako správce bytového fondu. Z vlažného zájmu až nezájmu nájemníků v roce 2004 se nyní stal málem boj o termíny privatizace obecních bytů. Postaral se o to postupný růst nájemného a také jistota, že ceny každým rokem jen porostou.

Článek

"Kdysi bylo ve Vyškově málem 3,5 tisíce bytů včetně vojenských, ale neexistoval žádný trh s byty. Teď lidé chtějí privatizovat, dokonce co nejrychleji,“ řekla Právu členka zastupitelstva Dagmar Nepeřená (ODS).

Zastupitelé se na svém posledním zasedání zabývali žádostmi o dřívější privatizaci bytů původně určených k prodeji v letech 2008–2010. Pokud většina oprávněných nájemců v těchto domech podala žádost do konce října, získají dům ještě za letošní ceny.

Šanci získat byt dřív mají i občané, kteří do konce října žádost nepodali a jejichž dům je určen k prodeji v letech 2009–2010. Musí jen splnit podmínku, že většina oprávněných nájemců podá žádost o prodej nejpozději do konce června roku 2008, resp. 2009.

Ceny pod odhadem

Z téměř 2300 bytů určených k prodeji zbývá privatizovat ještě zhruba 1100 jednotek. Ceny se pohybují na úrovni 40 procent znaleckého odhadu, k nim se připočítává jednotně 250 korun za čtvereční metr pozemků.

Při výpočtu ceny bytů se uplatňuje kromě plochy také stáří a technický stav domů. Dvoupokojový byt se tak podle mluvčí radnice Dany Bednářové prodává za 150 až 200 tisíc korun. Zastupitelé schválili již čtvrtý dodatek k pravidlům prodeje domů z vlastnictví města, vyřazující z privatizace ty nájemníky, s nimiž město vede spor směřující k ukončení nájmu. K prodejní ceně se nově připočítávají náklady na výměny oken, balkónových sestav oken a balkónů, jež město vynaloží od 19. listopadu letošního roku až do doby privatizace.

Zastupitelé schválili prodej desítek bytů v Puškinově, Gorkého, Tyršově a v Nejedlého ulici, Na Hraničkách a na sídlišti Osvobození. Radě města uložili, aby znovu zvážila možnost privatizace těch bytů, jejichž nájemci o jejich odkoupení požádali, ačkoli jejich domy dosud nebyly zařazeny na seznam objektů určených k prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám