Hlavní obsah
Minimalistický design stylově doplňuje původní odhalený betonový strop. Foto: Alexandra Timpau a Michal Janků

Výrazným prvkem bytu pro mladou rodinu se staly betonové panely

Cílem celkové rekonstrukce bytu na Praze 4 bylo vytvořit klidné a neutrální prostředí pro život mladé rodiny, jež by jej následně zabydlela dle svých aktuálních potřeb a vkusu. Zadáním bylo definovat prázdný prostor, kde veškeré funkce, které se od dokončeného bytu očekávají, jsou integrovány do stěn, jež tento prostor vymezují.

Minimalistický design stylově doplňuje původní odhalený betonový strop. Foto: Alexandra Timpau a Michal Janků
Výrazným prvkem bytu pro mladou rodinu se staly betonové panely

Chytré elektroinstalace, úložné prostory, systémy zajišťující variabilitu umístění jednotlivých prvků v bytě, to vše je diskrétně vestavěno do materiálově a barevně vyvážené palety povrchů s přesným a minimalistickým provedením detailů, které snesou doplnění jakoukoli barevnou škálou či stylem budoucích majitelů.

Byt se nachází v 3. patře čtyřposchoďového typového domu z 50. let 20. století v klidné bytové zástavbě na Praze 4. Nároky klienta na nadstandardní bydlení pro mladou rodinu a zvýšené požadavky na akustický komfort jednotlivých místností vedly k celkové rekonstrukci bytu.

Došlo k očištění od vrstev dodatečných stavebních úprav z minulosti, osekání nekvalitní omítky a vybourání nadbytečných nenosných zděných příček.

Při těchto úpravách byl také odhalen systém prefabrikovaných betonových panelů stropní konstrukce, jež byly následně vyspraveny a ponechány jako výrazný estetický prvek interiéru všech nových místností.

Změna původní dispozice

Původní dispozice bytu byla částečně změněna a obohacena o řadu nových propojení mezi jednotlivými místnostmi, které tvoří alternativu centrálního koridoru a zajišťují volnost pohybu a dostatek denního světla.

Minimalistický design s přesným provedením detailů a s redukovanou, ale pečlivě vybranou paletou použitých materiálů a textur stylově doplňuje původní odhalený betonový strop. Ten je od stěn bytu odsazen výraznou hlubokou spárou, která opticky zvýrazňuje jeho nerovnosti, materialitu a tíhu.

Stejně jako u ostatních prvků interiéru, i zde jde estetika ruku v ruce s praktickou funkcí. Touto spárou jsou vedeny nízkonapěťové kabely pro libovolné rozmístění hi-fi reproduktorů.

Osvětlení je řešeno tříokruhovým lištovým systémem upevněným na stropě vždy ve spáře mezi dvěma nosnými panely a zajišťujícím variabilitu rozmístění svítidel dle aktuální dispozice bytu.

Stavební úpravy

Obvodové zdi jsou bílé, neutrální, se soklovou lištou zapuštěnou v jedné rovině s povrchem zdi. Soklové lišty jsou vyjímatelné, prostor za nimi slouží pro rozvod elektroinstalací.

Středová nosná zeď tvoří dispoziční páteř celého bytu. Její přítomnost a hmotnost je podtržena povrchovou úpravou v betonové stěrce. Stejný materiál je použit i na těleso krbu, kterému propůjčuje až skulpturální charakter.

Původní dispozice bytu byla částečně změněna a obohacena o řadu nových propojení mezi jednotlivými místnostmi.

Foto: Alexandra Timpau a Michal Janků

Dělicí příčky mezi pokoji a chodbou jsou z větší části nahrazeny skříňovým systémem se zdvojenými dveřmi, který, díky speciální truhlářské úpravě, velmi kvalitně akusticky izoluje jednotlivé místnosti mezi sebou a zároveň zajišťuje požadované množství úložných prostor v bytě.

Toto řešení předpokládá absenci dalšího, volně stojícího nábytku pro ukládání věcí a dovoluje majitelům ponechat byt vzdušný a prázdný.

Výrazný estetický element

Svrchní viditelnou vrstvu akusticky pohltivých panelů vestavěných skříní tvoří prořezávaná dýhovaná deska, jež kromě funkčního využití doplňuje interiér o výrazný estetický element.

Povrch dýhy společně s dřevěnými parketami vytváří měkký a přívětivý protipól hrubé textuře odhaleného betonu a betonové stěrky.

Z barevné palety bytu se záměrně vymaňuje koupelna provedená v odstínech modré a žluté. Místnost očisty a relaxace působí hravým, až dětským dojmem a tvoří protipól klidným a vyváženým tónům zbytku bytu.

Technické informace

  • Architektonická kancelář: Collarch
  • Rok dokončení projektu: 2018
  • Hrubá podlažní plocha: 85 m2
  • Místo projektu: Praha 4 - Hodkovičky
  • Konzultace akustických opatření: Karel Šnajdr
  • Stavební práce: firma Vančák & Kulhavý
  • Výroba interiéru: In-styl Hořovice s. r. o.
  • Výroba betonové stěrky: KBeton design
  • Kominické práce: RHkomíny, s. r. o.
  • Dřevěné podlahy: Podlahy Radek Zátka
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků