Hlavní obsah

Vybavení dětského pokoje vyžaduje rozvahu i odvahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samostatnou místnost, vyčleněnou jako dětský pokoj, dnes považujeme za samozřejmost. Déle ale trvalo, než získal naši odpovídající pozornost. Jeho vybavení nebyl dříve přikládán takový význam, jak by bylo nutné. V posledních letech se ale i v přístupu k zařízení dětského pokoje mnoho změnilo.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely (8x)

Pro komody, skříně a postele je třeba zvolit vhodné kombinace barevných laminátů a dřeva.

Článek

Nový dětský pokojíček bývá vánočním přáním nejednoho dítěte. Před pořízením nového vybavení bychom měli dobře promyslet, co všechno od pokojíku čekáme a to nejen o Vánocích.

Pracovní místo u okna

Základem je vhodné rozvržení nábytku v pokoji. Důležité je umístit pracovní místo k oknu tak, aby mělo dítě dostatek denního světla na práci.

„Postel většinou navrhujeme již v dospělé velikosti. Dítě do ní rychle doroste a je to kus, který později nemusíme měnit,“ doporučuje Martin Kouba z firmy Kouba Interier.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Důležitou součástí dětského pokoje je pracovní stůl a ergonomická židle.

Dítě by mělo mít v pokoji úložný prostor jak na své oblečení, tak na hračky a knihy. Místa nebývá nazbyt, takže můžeme využít celou výšku místnosti pro ukládání sezonních věcí.

Oblíbený je též úložný prostor pod postelí. Nezapomínejme na volné místo, děti potřebují prostor pro hraní.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Barevné lamináty a masivní dřevěné hrany

Použité materiály by měly být odolné a dobře udržovatelné. „Často volíme barevné lamináty, které doplňujeme o masivní dřevěné hrany. Laminát je odolný a dřevěná hrana není jen zajímavý detail, ale provedení zvyšuje i celkovou odolnost hrany,“ popisuje výrobu komponentů do dětských pokojů odborník.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Je dobré, pokud je možné umístit pracovní místo u okna.

Na podlahu v pokoji malého dítěte jsou kladeny vysoké nároky. Musí vyhovovat především ze zdravotního hlediska – to znamená splnit podmínku snadné a perfektní údržby. Důležité také je, aby podlaha nestudila.

Na dalším místě je pochopitelně i její vzhled. V dětském pokoji, zejména u malých dětí, stále zůstává oblíbenou podlahovou krytinou celoplošný koberec. V jeho prospěch hovoří teplost a měkkost povrchu a na nás pak už jen záleží zvolit typ, který půjde snadno vysávat.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Velmi důležitý je výběr povrchu podlahy.

Dětské pokoje jsou také místem, kam se z celého bytu nejčastěji dává korek. V jeho prospěch hovoří zdravotní nezávadnost, tepelně–izolační schopnosti, opět snadná údržba a na rozdíl od některých jiných také měkkost povrchu.

A co takhle marmoleum?

Určitě bychom mohli zvolit také marmoleum – zcela přírodní podlahovou krytinu podobnou linoleu. Ke všem ceněným vlastnostem u marmolea připočtěme ještě antibakteriální povrch a velmi dlouhou životnost bez změny vzhledu. Také v dětských pokojích se pochopitelně setkáme s dřevěnými a laminátovými podlahami, které dnes patří stále mezi nejžádanější. Tyto podlahy v dětském pokoji zpravidla doplňujeme kusovými koberci.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Pro děti to nejlepší - je třeba vybrat nejvhodnější dispozici dětského pokoje.

Bezpečnost je v dětském pokojíčku zásadní. Všechny zvýšené či patrové postele musí mít dostatečnou zábranu.

„Nezapomínejte také na dobré ukotvení policových stěn, najdou se odvážlivci, kteří po nábytku doslova šplhají,“ upozorňuje dále odborník.

Barvy a dekorace příliš nepřekombinovat

I když se zařizujeme dětský pokoj, platí zde, že méně je více. Hračky, vybavení, knížky – to vše je velmi barevné a samo o sobě v pokoji působí vesele. Nemusíme tedy nutně nábytek a dekorace překombinovat.

Velké plochy (skříně, postel) by měly být spíše neutrální, aby vydržely i měnící se vkus dítěte. Pokojík pěkně ozvláštní barevná malba nebo tapeta.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Pro celkovou představu řešeného dětského pokoje může pomoci vizualizace prostoru.

Dítě není dospělý

Největších prohřešků jsme se při zařizování dětských pokojů dříve dopouštěli u nábytku. Dětský pokoj není žádné odkladiště nepotřebných částí vybavení z ostatních místností bytu.

„Právě dětský pokoj má z pohledu vybavení své jasné požadavky. Musíme si uvědomit, že to není pokoj pro dospělého. Dětský pokoj můžeme přirovnat k domu uvnitř domu, dítě zde spí, baví se s kamarády, hraje si, učí se, odpočívá i sní," poznamenává Alena Koubová z realizační firmy.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Někdy se podaří do dětského pokoje umístit i basketbalový koš.

Investice se nám vrátí

Dítě ovšem více ocení, pokud mu pokojík vyhovuje ergonomicky a pokud zde může provádět své oblíbené aktivity odpovídající jeho věku i osobnosti. A právě tato kritéria splňují „pokojíky, které rostou s dětmi“. Můžeme je přestavět (potomek nám roste), obměnit (přírůstek do dětského pokoje) nebo úplně změnit (měníme adresu). A navíc nebudeme řešit problém, jak se vším původním vybavením naložíme.

Musíme však počítat s tím, že tyto „chytré“ systémy jsou dražší než univerzální neměnné díly dětského nábytku, investice se nám ale vrátí.

Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT v Praze. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, řídí stavební práce.
Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Tipy a trendy

  • Na podlahu je vhodná dřevěná podlaha, vinyl nebo marmoleum, v hrací části pak menší koberec. Plovoucí laminátová podlaha hluk z dětských her násobí.
  • Ergonomická rostoucí židle je důležitá pro správný vývoj dítěte.
  • Schovávačky – děti mají rády schovávačky a domečky. Když je možnost, ocení patrovou postel, jejíž spodní část slouží na hraní.
  • Pro lepší představu pomůže vizualizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám